De Standaard

Vervang de heks door stevige seks

- JoVanDamme­istekstsch­rijverenwe­rptelkewee­keensatiri­scheblikop­deactualit­eit.JoVanDamme

Een collega-scribent die er in journalist­ieke kringen om bekend stond te allen tijde de vinger aan de pols van de tijd te houden (teneinde op goede voet te blijven met de veranderen­de mores), nodigde ons uit om de bewuste foto’s eens aandachtig te vergelijke­n. “U ziet natuurlijk ook dat er met dat beeld is geknoeid”, sprak hij.

We zetten onze monocle op en bogen voorover ter inspectie van het bewijsmate­riaal. In een onderzoek als dit was het immers zaak om geen detail over het hoofd te zien, zich niet te laten verblinden door al te voor de hand liggende aanwijzing­en. We hadden niet voor niets al die boeken van Simenon gelezen. We legden de twee foto’s dus naast elkaar en vergeleken nauwgezet.

“Wel?”, vroeg de collega-scribent ongedurig. “Het valt toch meteen op?”

“Haar borsten lijken een beetje gegroeid?”, dorsten wij uiteindeli­jk schroomval­lig uit te brengen. Geen ontkennen aan: het kleinste kind kon zien (en zág dat dezer dagen waarschijn­lijk ook) dat er tussen het Doornroosj­e van vóór en na de restaurati­e minstens één cupmaat verschil zat. Het mocht hier dan wel een sprookjesf­iguur betreffen – opgebaard in het Nederlands­e pretpark De Efteling – een handjevol veranderde niet vanzelf in een dubbele D.

“De Efteling wilde naar eigen zeggen het oorspronke­lijke ontwerp van Anton Pieck wat meer benaderen”, legde de collega met een meewarige grijns uit.

“Maar daar trappen wij natuurlijk niet in”, knipoogden wij terug. “Nee? En waarom niet?”

We dachten vliegensvl­ug na. “Omdat wij geen oppervlakk­ige cismannen zijn? Omdat de gebroeders Grimm noch Doornroosj­e hun toestemmin­g hebben gegeven voor die borstvergr­oting? Wacht eens even! Dat kind is toch niet zwanger?! Die wellusteli­ng van een prins, en dat met een meisje dat daar al honderd jaar braafjes ligt te slapen!”

De collega zag dat we danig over onze toeren raakten van al dat denkwerk en verloste ons uit ons lijden: “Rustig, kerel. Haar borsten interesser­en ons toch helemaal niet!” “Nee?”

“Totaal niet. U staart zich blind op die zelfrijzen­de bloes, maar u vergeet ondertusse­n te kijken naar haar coiffure.”

Parbleu, nu zagen we het ook: de blonde lokken van Doornroosj­e waren opeens haast een halve meter langer geworden. Maar daar piepte niemand

over. Was Anton Pieck postuum ook dameskappe­r geworden, of wat?

“Ik heb een droge mond”, mompelde onze collega opeens. Met deze intrigeren­de woorden (en met een bel cognac in de hand) trokken wij ons terug in de rookkamer, alwaar de collega gezwind aan het vertellen sloeg.

“Er was eens een 26-jarige theaterstu­dente met nekpijn die bij haar 50-jarige, kale theaterdir­ecteur op bezoek ging voor een tantramass­age.” “Nog een sprookje? Geestig!”

“In het begin toch. Kleren uit. Er werd me daar gelebberd en gefoefeld dat het een aard had. De vrouw van de kale directeur was immers ook komen meespelen. Hij schoot ook nog eens in wufte vrouwenkle­ren en ginnegapte ongegeneer­d over anale seks en polyamorie, u weet hoe gaat dat in die kringen.”

“Weet ik dat?”

“A lot of fun was had by all. Tot op een bepaald moment de actrice het welletjes vond. Ze liet daar evenwel weinig van merken, tenslotte had zij die man nog nodig voor haar carrière, een mens moet vooruit in het leven. Dus zand erover maar. Daarna maakten ze nog vele theaterpro­ducties en hadden ze samen veel plezier. Zijn platte sekspraatj­es nam ze er maar bij. En die sloten cava ook.”

“Wanneer verschijnt de boze heks in dit verhaal?”

De collega negeerde onze vraag. Geen heks dus.

“Jaren gingen voorbij. De actrice schreef ondertusse­n ook stukjes voor een krant, onder meer Metoo-verhalen. De directeur rook stilaan onraad. Het begon hem onderhand dunnetjes door zijn damesslipj­e te sijpelen. “Je gaat toch niet uit de biecht klappen over die tantramass­age, mijn vrouwenkle­ren, mijn gore seksmopjes?” Jazeker ging ze dat. Zij wilde daar zelfs een toneelprod­uctie over maken. En hij zou die moeten betalen! “No way”, zei hij koppig. Dan vroeg ze toch subsidies aan? Helaas, die werden haar tot vier keer toe door een jury ontzegd, dat móést wel een samenzweri­ng zijn. De actrice wás al pissig omdat niemand naar haar luisterde en nu werd ze nog pissiger. Van de weeromstui­t gooide ze de vuile was dan maar in de media.

Dit sprookje werd almaar warriger en ranziger. Het mocht onderhand ook wel wat beginnen opschieten. “Maar leefden ze toch nog lang en gelukkig? Kreeg zij een borstvergr­oting, begon zijn haar opeens wonderbaar­lijk te groeien?”, vroegen we ongedurig.

De collega schudde spijtig het hoofd. “Niets van dat alles. Hij werd in het theaterdor­p aan de schandpaal gebonden, bleef voor immer geboekstaa­fd als machtswell­ustige vrouwenzot met een fout gevoel voor humor. Zij kwam uit deze historie als een wraakzucht­ige opportunis­te. Merkwaardi­g genoeg konden beiden partijen daar eigenlijk nogal mee leven.”

“Eind goed, al goed, dus toch?” “Ach, voor die conclusie bleef het wachten op de toneelvoor­stelling die niemand wou: De schone slaapster en de boze wolf doen aan tantra.”

“Ach juist, nu herinner ik het me: ik ben ook niet gaan kijken.”

Doornroosj­e mocht dan wel een sprookjesf­iguur zijn, een handjevol veranderde niet vanzelf in een dubbele D

 ?? ??
 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium