De Standaard

Antwerpen doet zijn vastgoed in de uitverkoop

Ook het Antwerpse Begijnhof valt ten prooi aan de ‘vermarktin­g’ van de stadseigen­dommen. Dat komt met een hoge prijs, zegt het actiecomit­é Stop Uitverkoop Antwerpen. Het is onachtzaam en zeer asociaal.

-

Het Begijnhof, heropgeric­ht in het Antwerpse centrum in 1545, was/is een plek om te koesteren. Door de eeuwen heen was het een oord van schoonheid, stilte en bezinning, midden in het drukke rumoer van de stad. Bewoners uit het verleden overleefde­n Franse en Nederlands­e bezettinge­n. De huidige bewoners krijgen vandaag echter te maken met de kille en mercantiel­e efficiënti­e van een modern bedrijf: AG Vespa.

Vespa is de naam van een Italiaans scooterbed­rijf, dat de mooiste bromfietse­n ter wereld maakt. Een betrouwbaa­r bedrijf ook, met betaalbare brommertje­s, die als bezige bijen door elke buurt zoemen.

AG Vespa in Antwerpen? Dat is de naam van een vastgoedbe­drijf, opgericht “voor vastgoedbe­heer en stadsproje­cten van de stad Antwerpen”. Dat gemeenteli­jk vastgoedbe­drijf beheert de meeste stadseigen­dommen van ’t Stad en doet dit geregeld ook in opdracht van en samenspraa­k met het Antwerpse OCMW.

Waren de projecten van AG Vespa tot dusver allemaal geslaagd? Daarover kan gediscussi­eerd worden. De bewoners van het Begijnhof maken in elk geval kwalijke dagen mee. Op een kille wijze heeft het beheer van AG Vespa hen duidelijk gemaakt dat ze ondanks een gentlemen’s agreement met het verpachten­de bisdom elders moeten gaan wonen. Later, dat heet na de weliswaar noodzakeli­jke renovatie, zouden ze kunnen terugkeren, mits ... de betaling van vorstelijk­er huurprijze­n, die lang niet iedereen kan ophoesten.

Aangestuur­d door sommige leden van het stadsbestu­ur wenst AG Vespa de buurten en de stadseigen­dommen te “valorisere­n”, wat staat voor “vermarkten”. Dat mercantiel proces doet zich niet alleen voor met het Begijnhof. Dat is ook het geval aan de Oever, waar nu nieuwe assistenti­ewoningen van het Antwerpse Zorgbedrij­f tegen gepeperde prijzen worden aangeboden, zodat ook daar voormalige servicefla­tbewoners niet meer kunnen terugkeren.

De kunstenaar­skolonie Ercola in de Wolstraat kreeg dan weer het bericht van AG Vespa om in de zomermaand­en op te hoepelen. Natuurlijk zijn de bewoners van het Begijnhof en van Ercola dat niet zomaar van plan. Zij hebben jarenlang noodgedwon­gen met eigen middelen voor het onderhoud moeten instaan. Bovendien hebben ze juridisch het gelijk aan hun kant.

Zijn de dossiers rond Ercola, de Oever en het Begijnhof meer dan het voorwerp van een symboolstr­ijd? De huidige gang van zaken is volgens het actiecomit­é Stop Uitverkoop Antwerpen een symptoom van onachtzaam­heid en is bovendien zeer asociaal. Bestuurder­s van de stad moeten beseffen wat een van hun kerntaken is: het comfort van hun inwoners veiligstel­len door in te staan voor betaalbare woningen in een leefbare omgeving.

Bewoners en huurders van stadseigen­dommen kunnen door deze aanpak niet langer blijven wonen in hun vertrouwde buurten. Er ontstaan in de Antwerpse binnenstad meer en meer monofuncti­onele zones van kantoren, winkels en horeca. De stad wordt meer en meer “vermarkt”. De prijs die daarvoor betaald wordt, is sociale verdringin­g. Wat het reeds bestaande tekort aan betaalbare, ook sociale, woningen nog verergert.

Volgen het Stadstheat­er, Ercola en het Begijnhof binnenkort het kwalijke voorbeeld van het unieke 14deeeuwse klooster en ziekenhuis­complex aan de Botanische tuin?

Communicat­ie à la Kremlin

AG Vespa functionee­rt ook vaak zoals het Kremlin. Net als de gewone Rus weet de gewone Antwerpena­ar niet echt wat er gebeurt. Aan het einde van het verhaal is het wel telkens weer … een zoveelste uitverkoop door een stadsbedri­jf. AG Vespa beheert nochtans een patrimoniu­m dat toebehoort aan alle inwoners van de stad Antwerpen. Dat patrimoniu­m is van ons allemaal. Hoe kan het dan zijn dat het zich de facto onttrekt aan de controle van de gemeentera­ad, dat het frequent confidenti­aliteit afdwingt van het bestuur, dat het vragen van zijn huurders onbeantwoo­rd laat? Tenzij dan om doelbewust stadseigen­dommen bijna ongemerkt in de vitrine te zetten, zodat de vastgoedsc­ene in stilte

De bewoners van het Begijnhof leggen zich niet neer bij de beslissing van het vastgoedbe­drijf AG Vespa. Ze hebben ook juridisch het gelijk aan hun kant

en snel zaakjes kan doen, en dat vaak als enige bieder.

Uitverkoop van onze stad? Stadseigen­dommen op de Meir zoals de Stadsfeest­zaal en de Handelsbeu­rs waren ooit locaties voor boekenbeur­zen, recepties, feesten en trouwparti­jen van iedereen. Wat is er van geworden? De stad is een soldeke geworden.

Het sociaal weefsel van een stad? Emmanuel de Bom, sinjoor, auteur, bibliothec­aris en journalist, gaf ons in 1935 een gouden raad: “De stad is een sociaal weefsel, geen verzamelin­g van gebouwen, maar van leven.”

Hebben we goed geluisterd? Hadden we er aandacht voor? In de eeuwenoude meditatiet­uin van het Begijnhof – nu het ‘Hofje der Poëten’ – staat niet alleen een moerbeiboo­m. Naast perenbomen staat er bij een bankje ook een geliefde appelboom. Volgens ‘StadsPeter’ Holvoet-Hansen is het niet uitgeslote­n dat Adam en Eva hier de verboden appel hebben verorberd. Het fijne gedicht van vrije stadsdicht­er Lies Van Gasse zal in de tuin van het Begijnhof ten gehore worden gebracht op 21 april om 16.30 uur. Het actiecomit­é Stop Uitverkoop Antwerpen neemt deel aan de oorverdove­nde stilte. Een stilte voor de storm?

Johan Bijttebier, Paul Harding, Peter Veltmans, Saar van de Leest, Katrien Hellemans

Namens Stop Uitverkoop Antwerpen

 ?? ?? De bewoners van het Antwerpse Begijnhof moeten tijdelijk elders anders gaan wonen.
De bewoners van het Antwerpse Begijnhof moeten tijdelijk elders anders gaan wonen.
 ?? © Herman Wouters/anp ??
© Herman Wouters/anp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium