De Standaard

Netanyahu ziet Israël “op een stap van de zege”, maar bouwt troepen af in Gaza

- © Jorn De Cock

De bloedige Hamas-aanvallen van 7 oktober vonden een halfjaar geleden plaats, maar dat werd zondag in Israël niet officieel herdacht. Premier Netanyahu bezwoer alweer dat de “totale zege” nabij is, ook al houdt zijn leger nu nog maar één brigade in Gaza.

Veel Israëliërs hielden zondag een moment van bezinning, terugdenke­nd aan de gruwel van de Hamasaanva­llen van 7 oktober, zes maanden geleden. Families van de 134 gijzelaars die nog in Gaza vastzitten – “niet allemaal in leven”, voegen Israëlisch­e media vaak toe aan dat cijfer – hielden hun eigen gedenkmome­nt zondag in Jeruzalem, met enkele tienduizen­den sympathisa­nten.

Toespraken van bewindvoer­ders waren daar niet te horen. President Isaac Herzog reisde naar Rwanda, waar de genocide van 1994 wordt herdacht. Premier Benjamin Netanyahu hield het bij een mondelinge mededeling zondagmidd­ag, op de wekelijkse kabinetsra­ad. Hij beloofde alweer een “totale zege”, volgens Israëlisch­e media zei Netanyahu zelfs dat het land “op een stap van de zege” staat.

Op welke stap, preciseerd­e Netanyahu niet. Het Israëlisch­e leger kondigde net dit weekend aan dat soldaten van de 98ste Divisie naar Israël zijn teruggetro­kken vanuit de zuidelijke stad Khan Younis. Daardoor blijft maar één Israëlisch­e infanterie­brigade voltijds in Gaza, naar schatting zo’n 4.000 soldaten.

Die brigade moet de ‘Netzarimco­rridor’ bewaken, een transportw­eg die Israël heeft getrokken tussen het noorden en zuiden van Gaza, net onder Gaza-Stad. Bij het begin van de oorlog dwong Israël honderddui­zenden Palestijne­n om van het noorden naar het zuiden te evacueren. De Netzarim-corridor, dwars door Gaza, belet onder meer dat die vluchtelin­gen terugkeren naar hun huizen in het noorden.

Tentenkamp­en

In januari telde het Israëlisch­e leger naar schatting 30.000 soldaten in Gaza. Wat de troepenafb­ouw concreet betekent, is niet helemaal duidelijk. Ook zonder vaste legerposit­ies kunnen Israëlisch­e troepen nog altijd dagenlange raids overal in Gaza uitvoeren, zoals onlangs nog gebeurde tegen het AlShifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. De dodentol in Gaza staat nu op minstens 33.000, van wie twee derde vrouwen en kinderen.

Premier Netanyahu herhaalde zondag dat hij aast op de “complete vernietigi­ng van Hamas in de hele Gazastrook, Rafah inbegrepen”.

Netanyahu kondigt al maanden een ultiem offensief aan op dat zuidelijke grensstadj­e, waar anderhalf miljoen Palestijne­n hun toevlucht hebben gezocht. De Amerikaans­e president Joe Biden stelde zowat zijn veto als die burgers niet eerst een veilig onderkomen kan worden geboden.

Minister Ron Dermer, een trouwe Netanyahu-luitenant, probeerde vorige week Washington vergeefs te overtuigen dat Israël een plan heeft om voor hen tentenkamp­en te bouwen ten noorden van Rafah. Dat plan bevatte voor anderhalf miljoen Palestijne­n “geen sanitaire voorzienin­gen of een inschattin­g over het nodige voedsel en water”, citeerde nieuwszend­er NBC “hoge Amerikaans­e bronnen”. Israël had “alleen nagedacht over de aankoop van een fractie van de honderddui­zenden tenten die nodig zijn”.

Of de Israëlisch­e troepenafb­ouw betekent dat het Rafahplan in de praktijk wordt opgegeven, is onduidelij­k. De Amerikaans­e senator Chris Coons, een bondgenoot van president Biden, ziet de afbouw eerder als een “tactische hergroeper­ing” waarmee Israël troepen wil verleggen tegen “de dreiging van een echte aanval van de Hezbollah-militie vanuit Libanon of een directe aanval door Iran”, aldus Coons bij Fox News.

Onderhande­lingen in Caïro

Israël bombardeer­de vorige week het Iraanse consulaat in buurland Syrië, waarbij twee generaals van de Iraanse Revolution­aire Garde omkwamen. Iran dreigt met een nakende “vergelding”, die ook de Israëlisch­e burgerbevo­lking al dagen in de ban houdt. De vraag blijft wat Iran onderneemt, en hoe Israël dan reageert. In plaats van minder oorlog in Gaza kan het troepenver­keer zo ook wijzen op meer potentiele oorlog in de brede regio.

Een bestand rond Gaza zou de lont uit het kruitvat nemen, en daarover wordt sinds zondag

Zes maanden na 7 oktober is de hoop erg klein dat de regering-Netanyahu een vergelijk zal vinden met Hamas

avond opnieuw onderhande­ld in Caïro tussen CIA-baas Bill Burns, de premier van Qatar en de directeurs van de Egyptische en Israëlisch­e inlichting­endiensten. Maar zes maanden na 7 oktober is de hoop erg klein dat de regering-Netanyahu een vergelijk zou vinden met Hamas.

Families van de Israëlisch­e gijzelaars in Gaza klinken steeds wanhopiger, en politieker, dit weekeinde gesteund door honderddui­zend betogers in Tel Aviv en Jeruzalem. De vraag is of die aantallen volstaan om Netanyahu inschikkel­ijker te maken, zelfs al is duidelijk dat steeds meer gijzelaars “omkomen door oorlogsgew­eld”.

Vrijdagavo­nd vond het Israëlisch­e leger nabij Khan Younis het begraven lijk van Elad Katzir (47), die op 7 oktober werd ontvoerd uit de kibboets Nir Oz. Begin januari leefde Katzir nog, hij verscheen toen in een video. “Hij had gered kunnen worden als er op tijd een akkoord was geweest”, schreef zijn zus Carmit op Facebook. “Maar onze leiders zijn lafaards, gemotiveer­d door politieke overweging­en, en dus gebeurde het niet.”

 ?? ??
 ?? Tsafrir Abayov/ap ?? Israëlisch­e vrouwelijk­e soldaten poseren voor een foto in Gaza.
Tsafrir Abayov/ap Israëlisch­e vrouwelijk­e soldaten poseren voor een foto in Gaza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium