De Standaard

Israël verliest, ook als Hamas wordt verslagen

- Ruben Mooijman

Volgens de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu is zijn land na een halfjaar oorlog nog maar “één stap verwijderd van de overwinnin­g”. De uitdrukkin­g dat een oorlog alleen maar verliezers kent, is duidelijk niet aan hem besteed. Nochtans is dat cliché zelden zozeer bewaarheid als bij dit conflict.

De Israëlisch­e premier definieert de overwinnin­g als: Hamas verslaan en de overblijve­nde gijzelaars bevrijden. Als dat zou lukken, heeft Israël zijn doelstelli­ng bereikt. Maar een echte overwinnin­g zal dat niet zijn. Ook Israël zal dit conflict als verliezer moeten beëindigen. Misschien niet in militaire termen, maar wel in morele zin. De veelvuldig­e overtredin­gen van het oorlogsrec­ht zijn er het bewijs van. Het droevige dieptepunt was de aanslag op de hulpverlen­ers van World Central Kitchen. Maar het verlies van deze levens is even dramatisch als die van de talloze onschuldig­e Palestijns­e burgers die de afgelopen maanden onder de bommenrege­ns zijn gesneuveld.

Ook om nog een andere reden is Israël evenzeer een verliezer als Hamas. Zelfs als Hamas vernietigd zou worden, is de ondergrond van haat waarop de terreurbew­eging gegroeid is, eerder versterkt dan verzwakt. Door zoveel dood en verderf te zaaien, heeft Israel een voedingsbo­dem gelegd waarop het geweld nog vele jaren kan gedijen. Israël lijkt ervan uit te gaan dat de Palestijne­n hun frustratie­s niet zullen kunnen botvieren als de repressie maar hard genoeg is. Dat lijkt een gok waarvan het onzekerhei­dsgehalte het cynisme misschien nog overtreft.

Maar niet alleen Israël heeft veel verloren in dit conflict. Dat geldt voor de hele westerse wereld. Het afgelopen halfjaar is de illusie teloorgega­an dat voor westerse democratie­en de maatstaf van het internatio­naal recht heilig is. Er wordt niet met één maat en één gewicht gemeten, zo is gebleken. Het is een vaststelli­ng die inwoners van de rest van de wereld ongetwijfe­ld goed in de oren zullen knopen. Vooral omdat de buitenprop­ortioneel grote invloed die het Westen zich op veel gebieden nog altijd toe-eigent, in die landen met argusogen bekeken wordt.

Ongetwijfe­ld zijn de Palestijne­n de allergroot­ste verliezers van de oorlog. Maar ondanks al het verlies aan levens, aan hoop en aan illusies, hebben de Palestijne­n ook iets gewonnen. De bezorgdhei­d over hun lot is internatio­naal toegenomen. Maar het valt te betwijfele­n of dat hun iets zal opleveren.

Door dood en verderf te zaaien, heeft Israël een voedingsbo­dem gelegd waarop het geweld nog vele jaren kan gedijen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium