De Standaard

Slovakije komt met nieuwe president strakker in de greep van Poetin

Met de populist Peter Pellegrini als winnaar van de Slovaakse presidents­verkiezing­en, gaat de ‘orbaniseri­ng’ van Centraal-Europa naar een hogere versnellin­g. Oekraïne is een belangrijk­e bondgenoot voorgoed kwijt.

- Ine Renson

“Ik zal er alles aan doen opdat Slovakije aan de kant van de vrede blijft, en niet aan de kant van de oorlog.” Het is zondagocht­end, in het campagneho­ofdkwartie­r van Peter Pellegrini stijgt gejuich op. Medewerker­s van Pellegrini’s Hlas-partij zingen het Slovaakse volkslied. Ze scanderen “Pelle naar het paleis”. Kort voordien werd duidelijk dat de nationalis­t zijn intrek mag nemen in het presidenti­ële paleis in Bratislava. Hij heeft de prowesters­e oppositiek­andidaat Ivan Korcok met een nipte meerderhei­d verslagen.

Het is duidelijk wat Pellegrini bedoelt met “vrede”. In de campagne, die net als de parlements­verkiezing­en van september vorig jaar grotendeel­s om de oorlog in Oekraine draaide, benadrukte hij dat Oekraïne moet inbinden. Om te vermijden dat de oorlog eindeloos aansleept, moet Oekraïne onderhande­len met Rusland. Hij vindt dat het Westen zich niet langer mag moeien in het conflict waarin “Slavische volkeren elkaar uitmoorden”. Die visie deelt Pellegrini met de Hongaarse premier Viktor Orban en met de populisti

sche Slovaakse premier Robert Fico, met wie zijn partij sinds oktober een regering vormt.

De Slovaakse president heeft geen uitvoerend­e functie. Toch werden de verkiezing­en met argusogen gevolgd. Het was een duel tussen twee kampen met een totaal andere visie op de oorlog. Korcok, voormalig EU-diplomaat, oud-ambassadeu­r en minister van Buitenland­se Zaken in 2021-2022, is een vurig verdediger van Oekraïne. Alleen volgehoude­n militaire en financiële steun kan het Slovaakse buurland uit de klauwen van Rusland houden, vindt hij.

Desinforma­tie

Pellegrini speelde het vuil. Hij beschuldig­de Korcok er valselijk van Slovaakse troepen naar het front te willen sturen. Korcok ontkende – hij voerde onder meer aan dat een Slovaakse president die bevoegdhei­d niet eens heeft. Maar hij raakte moeilijk door de desinforma­tiecampagn­e die aangevuurd werd door pro-Russische websites en socialemed­ia-accounts.

Net als bij de parlements­verkiezing­en vorig jaar, hing de schaduw van Moskou over de Slovaakse campagne. De interesse van Rus

Pellegrini vindt dat het Westen zich niet langer mag moeien in het conflict waarin “Slavische volkeren elkaar uitmoorden”

land in het kleine Europese land is groot. Het is een buurland van Oekraïne. En het valt, met zijn historisch­e pro-Russische gevoelighe­id, makkelijk los te weken uit de Europese club.

Slovakije was het eerste land om zijn hele vloot straaljage­rs te leveren aan Oekraïne. In verhouding tot zijn economie was het een van de grootste wapenlever­anciers. Die leveringen legde Fico aan banden zodra hij aan de macht kwam. Zijn pro-Russische koers valt in goede aarde. Ruim de helft van de Slovaken vindt ondertusse­n dat niet Rusland, maar Oekraïne en het Westen de grootste schuld hebben aan de oorlog.

Geen remmen meer

Voor Europa en de Navo is het vervelend wanneer een bondgenoot in volle oorlog de bocht neemt. Met Pellegrini als president is die bocht compleet. Een bondgenoot in het paleis is een boost voor Fico, die nu voluit kan gaan. Met zijn pro-Russische beleid én met zijn juridische hervorming­en.

Critici maken zich zorgen om de snelheid waarmee Fico, die aan zijn vierde termijn als premier bezig is, de rechtsstaa­t ontmantelt. Hij zette de aanval in op de openbare omroep, hindert ngo’s in hun werking en maakte corruptie minder strafbaar. Dat gebeurde met de nadrukkeli­jke instemming van Pellegrini, die Fico samen met het extreemrec­htse SNS aan een meerderhei­d hielp.

Pellegrini was jarenlang een partijgeno­ot en vertrouwel­ing van Fico. Hij volgde Fico op als premier toen die in 2018 moest aftreden na protesten over een corruptiez­aak en de moord op onderzoeks­journalist Jan Kuciak. In 2020 vormde Pellegrini met enkele dissidente­n zijn eigen partij Hlas (‘stem’), die iets meer naar het centrum neigt dan het linkse Smer van Fico, maar in nationalis­me, populisme en Poetin-liefde niet moet onderdoen.

De president mag dan vooral een ceremoniël­e functie hebben, toch is zijn rol niet te onderschat­ten. Hij is het hoofd van het leger, kan een veto indienen tegen wetten, kan die aanvechten bij het Grondwette­lijk Hof en rechters bij dat Hof benoemen. Hij kan een ander geluid laten horen. Dat is wat de vorige, liberale president Zuzana Caputova geregeld deed. Zij weerhield Fico ervan op Europese toppen al te hard tegen zijn Europese collega’s in te gaan. Fico stond tot nu bekend als een stoorzende­r die uiteindeli­jk toch bijdraait.

Met Pellegrini aan zijn zijde kan Fico ongeremd zijn pro-Russische koers varen. De uitslag lijkt ook zijn illiberale hervorming­en te legitimere­n. Een meerderhei­d van de Slovaken kan de zwenking naar een sterk populistis­ch regime wel smaken. Europese democraten zien de bui hangen. Met de tandem Fico-Pellegrini aan de macht in Slovakije, gaat de ‘orbaniseri­ng’ van centraal-Europa naar een hogere versnellin­g.

 ?? © ctk ?? Van Peter Pellegrini moet Oekraïne inbinden.
© ctk Van Peter Pellegrini moet Oekraïne inbinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium