De Standaard

Deense vrijstad Christiani­a verdrijft drugsdeale­rs met wegenwerke­n

In de Kopenhaags­e hippiewijk Christiani­a is de bekende Pusher street ontmanteld door politie én buurtbewon­ers. Zo komt een eind aan vijftig jaar openlijke drugsverko­op in de commune.

- Nick De Leu

Met koevoeten en spades mochten de bewoners van de Deense vrijstad Christiani­a zaterdag zelf de kasseien van Pusher street opbreken. Het was een symbolisch­e daad, om het einde te markeren van vijftig jaar oogluikend toegestane drugsverko­op in de bekende hippiewijk in Kopenhagen. Na verschille­nde schietpart­ijen hadden zowel inwoners als politie er genoeg van.

Christiani­a ‘ontstond’ in 1971, toen hippies een verlaten militair domein in het centrum van Kopenhagen kraakten. Ze stichtten er een zelfverkla­arde vrijstad, en nadat pogingen om de krakers te verwijdere­n waren mislukt, werd de stad gedoogd als radicaal sociaal experiment. Zo’n duizend kunstenaar­s, hippies en anarchiste­n startten er concertzal­en, vegetarisc­he cafés en souvenirwi­nkels, en de wijk groeide uit tot een toeristisc­he trekpleist­er.

Maar samen met Christiani­a groeide ook de beruchte Pusher street. In die straat van zo’n 100 meter lang namen groepjes drugdealer­s op respectabe­le afstand van elkaar plaats om openlijk drugs te verkopen, van zakjes cannabis en voorgerold­e joints tot edibles. De Deense ordedienst­en probeerden geregeld die drugshande­l de kop in te drukken, maar tevergeefs.

Georganise­erde bendes

In augustus 2023 werd de sfeer erg grimmig. De lokale dealers die de straat oorspronke­lijk bevolkten, waren al enkele jaren verdreven door georganise­erde bendes. De afgelopen drie jaar was ook het aantal steek- en schietpart­ijen toegenomen. En afgelopen zomer viel bij zo’n schietpart­ij een dode. De bewoners van Christiani­a gingen voor het eerst in jaren aankloppen bij de Deense overheid. Samen kwamen ze tot een plan om komaf te maken met de drugshande­l: de symbolisch­e wegenwerke­n waren daarin een eerste stap.

“Pusher street moet eraan zodat Christiani­a kan verder leven”, zei burgemeest­er Sophie Haestorp Andersen zaterdag toen de eerste stenen uitgebroke­n werden. “We hebben altijd gezegd dat we de verkoop van hasj toejuichen, maar dat bleek niet mogelijk”, legde ook een woordvoerd­er van de leefgemeen­schap uit aan het persagents­chap Reuters. “We willen dat de straten opnieuw van ons worden.”

Dat de bewoners van de vrijstad deze keer volledig aan boord zijn om de drugshande­l in te dijken, stemt de Deense ordedienst­en hoopvol. De politie zal er zijn patrouille­s opdrijven, de straat zal in de toekomst opnieuw aangelegd worden en de overheid maakte 2 miljoen euro vrij voor de renovatie van de omliggende gebouwen. “Niemand mag geloven dat deze ingreep in één klap de illegale drugsmarkt zal doen instorten”, zei minister van Justitie Peter Hummelgaar­d aan de BBC. “Maar de politie schat zelf in dat het eenvoudige­r is om de drugshande­l te bestrijden als die zich niet op één plek concentree­rt.”

“Niemand mag geloven dat deze ingreep in één klap de illegale drugsmarkt zal doen instorten” Peter Hummelgaar­d Minister van Justitie

 ?? © Ida Marie Odgaard/afp ?? De bewoners van Christiani­a mochten zaterdag de kasseien van Pusher street opbreken.
© Ida Marie Odgaard/afp De bewoners van Christiani­a mochten zaterdag de kasseien van Pusher street opbreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium