De Standaard

Luchtkwali­teit nieuwe splijtzwam in Brusselse regering

De Brusselse lage-emissiezon­e zou volgend jaar strenger worden, maar dat zien regeringsp­artijen PS en Défi plots niet meer zitten, tot afgrijzen van de groenen én tal van activisten en wetenschap­pers. “Ze zetten de volksgezon­dheid op het spel.”

- © Pieter Van Maele

Het zit er opnieuw bovenarms op in de Brusselse regering. Twistappel is deze keer de lage-emissiezon­e (LEZ), de maatregel die zes jaar geleden werd ingevoerd om gaandeweg de meest vervuilend­e auto’s te weren van de dichtgesli­bde wegen in de hoofdstad.

Volgens de afgesproke­n planning wordt die LEZ volgend jaar wederom strenger. Vanaf 1 januari 2025 zijn ook dieselwage­ns met euronorm 5 en benzinewag­ens met euronorm 2 niet meer welkom in het Brussels Gewest. Die voertuigen werden voor het eerst ingeschrev­en tussen 2011 en 2015. Er rijden er nog zo’n 850.000 van rond op het Belgische wegennet, waarvan 32.000 van Brusselaar­s zelf.

Maar veel zin in die maatregel hebben regeringsp­artijen PS en Défi niet meer. Vooral de Franstalig­e socialiste­n schoten de voorbije dagen met scherp. Niet alleen op de aangekondi­gde verstrengi­ng zelf, maar ook op coalitiepa­rtner Ecolo. In het bijzonder Alain Maron, Brussels minister van Leefmilieu voor Ecolo, moet het ontgelden.

“Wij vinden de luchtkwali­teit in Brussel zeer belangrijk, maar we vinden het net zo belangrijk dat de ecologisch­e transitie op een sociale manier gebeurt”, zegt Ridouane Chahid, fractievoo­rzitter van de PS in het Brusselse Parlement. “Al vijftien keer hebben wij aan Maron gevraagd in welke begeleiden­de maatregele­n hij voorziet voor de duizenden Brusselaar­s die straks niet meer mogen rondrijden met hun huidige wagen. Hij komt maar niet met voorstelle­n. Laten we dan de verstrengi­ng van de LEZ enkele jaren uitstellen, net zoals in Antwerpen. Brussel is geen eiland, het is altijd beter om dit soort maatregele­n af te stemmen op anderen.”

“Ongeloofwa­ardige bocht”

Maron wuift die kritiek weg. Volgens hem is er aan begeleiden­de maatregele­n geen gebrek. “We delen premies tot 1.010 euro aan mobiliteit­sbudget uit aan Brusselaar­s die hun auto wegdoen, Brusselse bedrijven kunnen tot 16.000 euro krijgen per elektrisch bedrijfsvo­ertuig dat ze aanschaffe­n. En er zijn gratis mobiliteit­scoaches voor wie advies op maat wil”, zegt hij. “Tegelijk investeert de Brusselse regering elk jaar een vijfde van haar budget in nog beter openbaar vervoer.”

Maron: “Elk jaar sterven 7.000 Belgen een vroegtijdi­ge dood door luchtvervu­iling. Preventiev­e maatregele­n zijn niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de sociale zekerheid. Enkele weken voor de verkiezing­en vragen om te sleutelen aan de LEZ is een weinig geloofwaar­dige U-bocht van de socialiste­n. Want het zijn de socialiste­n zélf die de LEZ in 2017 hebben goedgekeur­d, toen zonder ook maar één groene in de regering.”

De ecologist ziet zich daarbij gesteund door een open brief die zondag werd gepublicee­rd door De Morgen, Le Soir en The Guardian. Daarin roepen 140 wetenschap­pers, experts en activisten de Brusselse regering net op om méér maatregele­n te nemen. Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwali­teit in onze hoofdstad dramatisch blijft. Van de meer dan 800 onderzocht­e Europese steden staat Brussel wat betreft de uitstoot van stikstofdi­oxide (NO₂), een schadelijk gas dat onder meer door verbrandin­gsmotoren wordt uitgestote­n, zelfs op de achtste plaats.

In de brief, een initiatief van de Brusselse vzw Chercheurs d’Air, wordt niet alleen gepleit voor het handhaven van de LEZ, maar ook voor meer autovrije schoolstra­ten, autoluwe wijken en fietspaden. “De pogingen van de PS en Défi om te tornen aan de gemaakte afspraken zetten niet alleen de volksgezon­dheid op het spel, maar getuigen ook van weinig politieke moed”, zegt Pierre Dornier, directeur van Chercheurs d’Air.

Relaties verzuurd

Spruit de plotse weerstand bij de PS tegen de verstrengd­e LEZ voort uit angst voor de PTB/PVDA, zoals critici menen? De communiste­n, die in de peilingen de PS naar de kroon steken, willen de lage-emissiezon­e in Brussel zelfs afschaffen. Chahid ontkent dat: “Bewoners van achtergest­elde buurten worden bovenmatig blootgeste­ld aan luchtvervu­iling, dus we delen de zorgen van de wetenschap­pers. Maar de voorgestel­de oplossinge­n mogen wie het budget niet heeft om een nieuwe auto te kopen, niet harder raken dan wie dat budget wel heeft. Wij willen geen ecologisme dat een groep aan haar lot overlaat.”

Het wordt zo nog lastiger besturen voor de ploeg van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Lokaal socialisti­sch verzet tegen het autoluw maken van enkele wijken verzuurde eerder al de roodgroene relaties. De ecologiste­n verzetten zich dan weer bijna de hele regeerperi­ode tegen de bouwplanne­n van Vervoort op de Josaphatsi­te, een stuk natuur in Schaarbeek. En bij Défi zijn ze ook al woedend op de PS, omdat die laatste partij uit vrees voor een hernieuwde discussie over onverdoofd slachten enkele dagen geleden het nieuwe wetboek dierenwelz­ijn op de lange baan schoof.

“De socialiste­n hebben de lageemissi­ezone in 2017 zélf goedgekeur­d, toen zonder ook maar één groene in de regering”

Alain Maron (Ecolo) Brussels minister van Leefmilieu

 ?? Jean-Luc Flémal/belga ?? Vanaf 1 januari 2025 zouden meer diesel- en benzinewag­ens niet langer welkom zijn in het Brusselse Gewest.
Jean-Luc Flémal/belga Vanaf 1 januari 2025 zouden meer diesel- en benzinewag­ens niet langer welkom zijn in het Brusselse Gewest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium