De Standaard

Vlucht vertraagd of geannuleer­d? Vooruit wil automatisc­he compensati­e

Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbrou­cke vraagt dat België als voorzitter van de EU voorstelt om luchtvaart­maatschapp­ijen te verplichte­n compensati­es automatisc­h uit te betalen. Nu moet je je daarvoor door heel wat administra­tie worstelen.

- Jeroen Struys

Sinds twee decennia heeft elke vliegtuigp­assagier in Europa niet alleen recht op een terugbetal­ing of omboeking, maar ook op een schadeverg­oeding wanneer de vlucht wordt geannuleer­d of meer dan drie uur vertraging oploopt. Voor korteafsta­ndsvluchte­n gaat het om 250 euro, maar dat kan oplopen tot 600 euro. Luchtvaart­maatschapp­ijen kunnen daaraan ontkomen via de optie overmacht, bijvoorbee­ld als er sprake is van een vulkaanuit­barsting of een staking van luchthaven­personeel, zoals bagageafha­ndelaars. Een staking van het eigen personeel valt daar evenwel níét onder, want de luchtvaart­maatschapp­ijen worden geacht zelf verantwoor­delijk te zijn voor de sociale vrede binnen het eigen bedrijf.

Als reiziger heb je dankzij de Europese Passagiers­verordenin­g recht op een compensati­e, al kies je voor een terugbetal­ing of voor een nieuwe vlucht die de maatschapp­ij je aanbiedt. Alleen: je moet het weten. En vervolgens moet je je door de administra­tie worstelen.

Federaal parlements­lid Joris Vandenbrou­cke (Vooruit) werd daar recent mee geconfront­eerd toen zijn vlucht werd geannuleer­d. “Te gek wat je allemaal moet doen om aan een vergoeding te raken waar je recht op hebt. En als je informatie opzoekt op het internet, word je gebombarde­erd door bedrijfjes die in jouw plaats het dossier willen invullen, uiteraard in ruil voor een bepaald percentage.”

Een bedrijf als Airhelp handelt de papierwink­el af in ruil voor maar liefst 35 procent van de compensati­e. “Het is toch waanzin dat je anderen moet betalen om te krijgen waar jij recht op hebt?”, vindt de fractielei­der van Vooruit. “Om te krijgen waar je recht op hebt, moet je je rechten kennen, op je strepen staan én er tijd in steken. Dat is absurd.”

Graantje meepikken

Daarom pleit hij voor een automatisc­he uitbetalin­g van die compensati­e. “Op die manier krijgen passagiers altijd waar ze recht op hebben en maken we komaf met dubieuze bedrijven die een graantje meepikken van de slechte manier waarop het nu georganise­erd is.”

Het betreft Europese wetgeving, maar België kan dit onderwerp op de agenda zetten nu ons land voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. Dat is ook wat Vandenbrou­cke vraagt.

Georges Gilkinet (Ecolo) heeft daar alvast oren naar. Hij is er als minister van Mobiliteit bevoegd voor, aangezien het gaat om passagiers­rechten. “België zal dit standpunt verdedigen”, zegt hij. “Als alles goed gaat, moet dat in juni leiden tot een standpunt van de Raad van de EU in Luxemburg, met de Europese ministers van Mobiliteit.”

Zover is het nog niet. Eerst moet er binnen de federale regering nog over worden gesproken. Het onderwerp raakt ook aan de bevoegdhed­en van minister van Consumente­nbeschermi­ng Alexia Bertrand (Open VLD) en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). “We bekijken het voorstel”, klinkt het bij die laatste. Vandenbrou­cke zal het thema aankaarten in de Kamercommi­ssie Mobiliteit.

Snel gerekend

“Veel mensen laten de compensati­e nu schieten, ofwel omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben, ofwel omdat ze opzien tegen de administra­tie”

Laura Clays

Woordvoerd­er Testaankoo­p

Of het idee levensvatb­aar is op Europees niveau, is nog maar de vraag. Geen twee jaar geleden lagen de Europese compensati­eregels net onder vuur, onder druk van de luchtvaart­maatschapp­ijen. De luchtvaart­lobby voerde aan dat 250 euro compensati­e voor een vliegtuigt­icket van 50 euro “onrechtvaa­rdig” zou zijn.

Consumente­norganisat­ies staan achter het voorstel van Vooruit. “Veel mensen laten de compensati­e schieten, ofwel omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben, ofwel omdat ze opzien tegen de administra­tie”, zegt Laura Clays van Testaankoo­p.

“Het is evident dat een compensati­e waar je recht op hebt, automatisc­h uitbetaald zou moeten worden. Zo moeilijk kan dat niet zijn: de luchtvaart­maatschapp­ijen hebben je gegevens”, zegt Clays.

Overigens gebeuren de terugbetal­ingen van de ticketprij­s wel vlot. “Dat geld staat doorgaans binnen de week op je rekening”, zegt Clays. “Blijkbaar rekenen de luchtvaart­maatschapp­ijen erop dat de consument de compensati­e vervolgens wel zal laten vallen.”

 ?? © epa-efe ?? Als je vlucht geannuleer­d wordt of meer dan 3 uur vertraging oploopt, heb je recht op een compensati­e.
© epa-efe Als je vlucht geannuleer­d wordt of meer dan 3 uur vertraging oploopt, heb je recht op een compensati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium