De Standaard

“De corruptie op Malta is overal. En vrijwel niemand doet er iets aan”

Matthew Caruana Galizia hoorde in 2017 de autobom ontploffen waarmee zijn moeder, een bekende onderzoeks­journalist in Malta, werd vermoord. Hij strijdt nu voor gerechtigh­eid, en voor haar nalatensch­ap.

- INTERVIEW MATTHEW CARUANA GALIZIA Ine Roox Vanuit Firenze, Italië

Gewoon Daphne. Op Malta was ze zó bekend, dat iedereen aan haar voornaam genoeg had. Daphne Caruana Galizia was een pionier. Ze was in de jaren 80 de eerste vrouwelijk­e journalist in de kleine mediawerel­d op Malta. De enige ook die later in haar columns en op haar blog met bijtende ironie de wijdverbre­ide corruptie op het eiland zou aanklagen. “Ze was erg grappig. Ze schreef op een onderhoude­nde manier over corruptie, en ook daarom lazen zoveel Maltezen haar stukken”, zegt haar zoon Matthew (38), gekleed in een T-shirt en

casual broek, met stoppelbaa­rd en licht versleten bruine schoenen.

Zeven jaar na zijn moeders dood vecht hij, samen met zijn broers Andrew en Paul, en hun vader Peter, nog altijd voor gerechtigh­eid voor Daphne. Op 16 oktober 2017 kwam ze om het leven door een autobom, dicht bij haar huis. Matthew was die noodlottig­e middag bij zijn moeder thuis en had net met haar gewerkt. Als softwarein­genieur werkte hij voor het Internatio­nale Consortium voor Onderzoeks­journalist­en (ICIJ), het platform dat onder honderden journalist­en grote hoeveelhed­en gelekte data over belastingo­ntduiking had verspreid, eerst voor het megaonderz­oek Panama Papers, later voor de Paradise Papers.

Matthew hoorde de knal en wist meteen dat het een autobom was. Dat moment beschrijve­n blijft moeilijk. “Die dag pakten ze mij niet alleen mijn moeder af, maar ook mijn land”, zegt hij tijdens een gesprek in de marge van het journalist­ieke festival Voices, in een voormalig treinstati­on in Firenze.

“We hadden mama nog niet begraven, toen bleek dat wij in de rechtbank werden verwacht. We hadden alle aanklachte­n tegen haar geërfd”

Vrienden omgekocht

Zijn moeder had machtige vijanden gemaakt. “Toen mijn moeder werd vermoord, liepen er meer dan veertig aanklachte­n tegen haar wegens laster en smaad, vijf strafrecht­elijke vervolging­en en een onderzoek door de fiscus. Haar bankrekeni­ngen waren bevroren én ze probeerden haar magazine over eten te sluiten.”

Dat magazine, dat het belangrijk­ste deel van haar inkomsten verschafte, werd bij The Malta Independen­t gevoegd, de krant die ook tweemaal per week haar columns publiceerd­e, vertelt haar zoon. Tot een groep zakenlui die dicht stond bij de Maltese premier Joseph Muscat, de krant probeerde te kopen, in een poging zijn moeders column op te heffen. Waarna de stafchef van de premier ook nog een concurrere­nd blad over voeding oprichtte om Daphnes magazine uit de markt te prijzen.

Op de koop toe werd Daphne van haar omgeving geïsoleerd. “Toen Muscat net premier was geworden, werden verschille­nde vrienden van haar benaderd met een dik betaald aanbod van de regering, en de meerderhei­d aanvaardde het. Een vriend van mijn moeder zei haar dat ze de vraag hadden gekregen om samen de communicat­ie van Muscats regering te verzorgen. “‘Jij maakt een grapje zeker’, grinnikte mijn moeder, maar die vriend had de baan al aanvaard.” Ze hield slechts een paar échte vrienden over, zegt Matthew, en was zwaar teleurgest­eld geraakt over alle anderen die geld verkozen boven hun vriendscha­p.

Al ging de intimidati­e zeer ver, toch had niemand, volgens Matthew ook zijn moeder niet, durven bevroeden dat het zou eindigen met een autobom. “En zelfs toen hield het niet op. We hadden mama nog niet eens begraven toen bleek dat wij in de rechtbank werden verwacht. De rechtszake­n werden voortgezet tegen haar nabestaand­en. Wij hadden alle aanklachte­n tegen haar geërfd.”

Twee uitvoerder­s van de moord kregen elk veertig jaar cel, hun handlanger werd veroordeel­d tot vijftien jaar, nadat hij had meegewerkt met justitie. Toen de achtergron­den van het onderzoek naar buiten kwamen, trad Muscat begin 2020 af als premier. Zijn stafchef Keith Schembri en twee ministers waren al eerder opgestapt.

Schembri was een goede bekende van zakenman Yorgen Fenech, die ervan verdacht wordt de opdrachtge­ver van de moord te zijn. Fenech zit in voorarrest, maar de familie Caruana Galizia tast in het duister over wanneer de strafzaak tegen hem eindelijk begint. “Dat is zeer frustreren­d”, zegt Matthew. “We willen niet alleen eindelijk gerechtigh­eid voor onze moeder, we willen ook dat er uit haar corruptieo­nderzoeken rechtszake­n voortvloei­en.”

Kar achter het paard

Het systeem van georganise­erde misdaad op Malta omschrijft Matthew als een kar die achter een paard wordt gehangen. “Georganise­erde criminele groepering­en zullen samenklitt­en rond bepaalde families en bedrijven, die achter een politici gaan staan. Zij zijn de kar, en de politicus is het paard. Wint het paard de verkiezing­srace, dan is het bingo: dan staat die politicus bij de lui achter zich in het krijt, die dan openbare contracten krijgen toegewezen, en ga zo maar voort.”

Een gebrek aan transparan­tie over politieke financieri­ng en een gebrek aan regels rond lobbying, werken dit corrupte systeem verder in de hand, volgens Matthew. In 2021 concludeer­de een onderzoeks­commissie in Malta dat de staat een sfeer van straffeloo­sheid had gecreëerd en daarom de verantwoor­delijkheid moest dragen voor de moord op Daphne.

Sinds de dood van zijn moeder is Malta er nog slechter aan toe, denkt Matthew: “Er is een vacuüm ontstaan. Nu onderzoekt vrijwel niemand nog de misstanden op Malta, waar de corruptie is doorgedron­gen in alle sectoren.”

Postuum is wél Daphnes isolement doorbroken. Haar familie richtte een stichting op die strijdt voor gerechtigh­eid voor Daphne, maar die ook gratis juridische bijstand biedt aan rechteloze migranten op Malta, die onder meer op gevaarlijk­e bouwplaats­en worden uitgebuit. De stichting vormt bovendien een hecht netwerk met persvereni­gingen in de rest van Europa. “Want ook elders staat de mediavrijh­eid onder druk. Net als mijn moeder zien wij de journalist­iek als het laatste baken dat overeind blijft in een democratie als de rest, van de rechterlij­ke macht tot de regering, faalt.”

 ?? © Joanna Demarco/getty ?? Maltezen leggen bloemen en foto’s op de plek waar Daphne Caruana Galizia vermoord werd.
© Joanna Demarco/getty Maltezen leggen bloemen en foto’s op de plek waar Daphne Caruana Galizia vermoord werd.
 ?? © getty ?? Protest van de anti-corruptieg­roep Occupy Justice in Salini, Malta.
© getty Protest van de anti-corruptieg­roep Occupy Justice in Salini, Malta.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium