De Standaard

Japan schuilt steeds meer onder Amerika’s militaire paraplu

De VS gaan hun militaire bondgenoot­schappen met partners rond de Stille Oceaan uitbreiden, om het hoofd te bieden aan Chinese en Noord-Koreaanse dreiging. Vooral de samenwerki­ng met Japan wordt nauwer en intenser.

- Dominique Minten

Voor de Amerikaans­e president, Joe Biden, is de Indo-Pacific op het geopolitie­ke schaakbord minstens zo belangrijk als Oekraïne. Door de oorlog heeft dat enorme gebied waar de Indische en de Stille Oceaan elkaar raken, zelfs nog aan belang gewonnen. Er is niet alleen de latente dreiging van China om Taiwan aan te vallen, Rusland, China én Noord-Korea zijn na de Russische invasie ook nauwer gaan samenwerke­n.

Vooral Japan en Zuid-Korea, traditione­le bondgenote­n van de Amerikanen, zien hun regio instabiele­r – en dus gevaarlijk­er – worden. De dreiging heeft de twee economisch­e grootmacht­en in het oosten van Azië zelfs in elkaars armen gedreven. In de zomer van vorig jaar hielden ze samen met de VS topoverleg. Dat was gezien de historisch­e animositei­t tussen Tokio en Seoel absoluut niet evident.

Washington zag in de toenaderin­g een opportunit­eit om zijn invloed in dat economisch zo belangrijk­e stuk van de wereld te vergroten. De Amerikanen blijven duidelijk niet bij de pakken zitten, want ze willen Japan nu ook nauwer betrekken bij de zogenoemde Aukus-alliantie.

Dat is een militaire samenwerki­ng tussen Australië, de VS en het Verenigd Koninkrijk. In 2021 werd die boven de doopvont gehouden en vorig jaar schoot ze echt uit de startblokk­en toen bekend werd gemaakt dat Australië drie Amerikaans­e onderzeeër­s uit de Virginia-klasse aankocht. Dat zijn nucleair aangedreve­n duikboten. Omdat ze sneller en moeilijker opspoorbaa­r zijn en een veel groter bereik hebben, voelt vooral China zich bedreigd. De drie landen spraken ook af dat ze veel nauwer gaan samenwerke­n rond militaire technologi­e.

Spectacula­ire bocht

Rond die technologi­sche samenwerki­ng willen de VS nu ook Japan bij de Aukus-alliantie betrekken. Dat schreef de Amerikaans­e ambassadeu­r in Tokio, Rahm Emanuel, in een opiniestuk in The Wall Street Journal. Maandag zitten de drie Aukus-ministers van Defensie samen om de verdere technologi­sche samenwerki­ng te bespreken. Het is waarschijn­lijk nog te vroeg om Japan helemaal aan boord te halen. Daarvoor moet het land zich eerst beter beveiligen tegen industriël­e en militaire spionage. Maar als het van de VS afhangt, zal de Aukus-alliantie uitgebreid worden. Volgens de Amerikaans­e viceminist­er van Buitenland­se Zaken, Kurt Campbell, hebben andere landen al aangegeven dat ze geïnteress­eerd zijn om toe te treden.

Japan zal sowieso nauwer militair samenwerke­n met de VS. Woensdag reist de Japanse premier, Fumio Kishida, naar Washington. Bedoeling is dat hij samen president Biden aankondigt dat de beide landen de veiligheid­ssamenwerk­ing die ze in 1960 sloten fors uitbreiden en intensifië­ren. In een gesprek met de Amerikaans­e openbare omroep zei Kishida dat Japan niet anders kan, omdat de wereld alleen maar gevaarlijk­er wordt.

Hij wees daarbij niet alleen naar de verhoogde Chinese militaire activiteit­en in de regio, maar ook naar Oekraïne en de oorlog in Gaza. Bedoeling is dat de Amerikanen hun militaire commando in Japan gaan herstructu­reren, waardoor ze sneller kunnen optreden. Ook zullen er meer gezamenlij­ke militaire oefeningen worden gehouden.

Eind 2022 maakte Japan een spectacula­ire militaire bocht. Kishida kondigde toen aan dat Japan zijn defensie-uitgaven in vijf jaar tijd wilde verdubbele­n. In 2027 wil het land de ‘Navo-norm’ halen van 2 procent van het bnp. Dat betekent dat het land na de Verenigde Staten en China het derde grootste defensiebu­dget ter wereld krijgt. Tokio investeert momenteel vooral in kruisraket­ten, omdat het een tegenaanva­l ‘uit zelfverded­iging’ wil kunnen uitvoeren op buitenland­se militaire doelen die een bedreiging vormen voor Japan.

Daarom ontwikkelt het zelf raketten met een reikwijdte van meer dan duizend kilometer. Maar omdat het minstens tien jaar duurt voor ze klaar zijn, koopt Japan honderden Amerikaans­e Tomahawkkr­uisrakette­n die vanaf 2026 moeten bijdragen aan een versterkte defensiema­cht. Met die raketten kunnen vanuit Japan militaire doelen in zowel China als Noord-Korea worden bestookt.

Filipijnen

Biden spreekt deze week niet alleen met Kishida. Donderdag zit hij ook samen met de Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. Die ontmoeting staat helemaal in het teken van een nauwere samenwerki­ng op alle mogelijke domeinen. Kishida zal mee aanschuive­n. Ook Japan wil beter samenwerke­n met de Filipijnen.

Marcos, die twee jaar geleden Duterte opvolgde, probeerde de relaties met China te verbeteren, maar kwam van een kale reis terug. Daarop besliste hij de militaire samenwerki­ng met de VS verder uit te breiden. Onder Duterte was de relatie met de VS afstandeli­jker geworden. Biden nam de uitgestoke­n hand van Marcos natuurlijk in dank aan.

“Het is duidelijk dat Biden met al die trialogen de Aziatische bondgenoot­schappen verder wil verstevige­n, zodat ze een eventuele terugkeer van Donald Trump kunnen overleven”, schrijft Richard Javad Heydarian, een geopolitie­k analist aan de universite­it in Manilla.

“Het is duidelijk dat Biden de Aziatische banden verstevigt, zodat ze een terugkeer van Trump kunnen overleven” Richard Javad Heydarian Geopolitie­k analist (universite­it Manilla)

 ?? © Justin Stack/abaca ?? Een militaire helikopter uit de VS landt op een platform in de Filipijnse Zee.
© Justin Stack/abaca Een militaire helikopter uit de VS landt op een platform in de Filipijnse Zee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium