De Standaard

Het einde van de Samba

- Josephine Dapaah

Sssstttt. Hoort u dat gesnik ook? Dat is het geluid van hippe vogels die hun Adidas Samba’s in de vuilnisbak gooien. Aanstichte­r van dit collectiev­e rouwmoment is Rishi Sunak. Donderdag deelde de Britse premier een videofragm­ent van een interview waarin hij zijn belastingb­eleid promoot. En dat deed de man in een outfit waarmee hij alle voorschrif­ten-voor-wereldleid­ers kon afvinken. Een getailleer­de broek in marineblau­w. De kleur van de macht, weet u wel. Een wit hemd, losjes gestyled, zonder das. Want, toegankeli­jk, weet u wel. Aan zijn voeten? Witte Samba’s met donkerblau­we strepen. Mocht u de voorbije twee jaar in een grot hebben geleefd: Samba’s zijn wat Converse All Stars aan het begin van deze eeuw waren. Ze zijn de Stan Smith-sneakers van dit tijdperk. Ooit waren ze bedoeld als voetbalsch­oen, maar meer dan zeventig jaar na hun eerste release worden ze gedragen door rappers, supermodel­len en uw buurman. Een schoen van het volk, dus. Logisch dat Sunak volgt, toch?

“Neeeeeeeee­eeeeeeeeee­eeeeeee”, schreeuwde een volger onder een tweet van de Britse journalist Ed Cumming: “Ik denk aan de Adidas Samba-gemeenscha­p in deze moeilijke tijden”. “Ik ben mijn Samba’s nu in de fik aan het steken”, liet iemand weten. Nu de Samba’s het straatbeel­d domineren, lijden stijlgoero­es die de trend voor waren, aan Samba- anxiety. Ofwel de angst dat de sneaker zijn glans verliest door zijn succes.

“Lekker casual”, moet Sunak gedacht hebben. Hij hoopte er zich eigentijds én toegankeli­jk mee voor te doen. Ging dat even mis, zeg. Politici horen niet hip te zijn. Dat een man van Sunaks kaliber zich plots de coolste sneaker van het jaar toe-eigent, vond politiek journalist Christian Calgie, “absoluut onvergeefl­ijk”.

Niet omdat millennial­s en gen Z’ers een monopolie hebben op sneakerhyp­es en goede smaak. Wel omdat Sunaks streven naar authentici­teit nogal makkelijk af te lezen viel van zijn maagdelijk witte Samba’s. Ze waren te proper. Alsof hij ze vlak voor het interview uit de doos had gehaald. Het is vast nog waar ook. Maar een echte man van het volk draagt afgetrapte sneakers, zo klonk het in de echokamers van het internet. Alsjeblief zeg, echte stijlgoero­es laten hun smaak niet afhangen van popsterren en politici.

Zijn Samba’s waren te proper. Alsof hij ze vlak voor het interview uit de doos had gehaald “Ik kan het haast niet uitleggen, maar veel bevriende acteurs zijn van nature verlegen” Actrice Olivia Colman (Interview Magazine)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium