De Standaard

Sfeervol sprookje wint Woutertje Pieterse Prijs

-

JEUGDLITER­ATUUR De belangrijk­ste Nederlands­e prijs voor kinder- en jeugdliter­atuur gaat naar het originele sprookje De jongen die van de wereld hield.

Een winterse dag in een Oost-Europese stad. Een man en een vrouw kruisen elkaar. Hij glijdt uit, en in een poging overeind te blijven sleurt hij haar mee in zijn val. “Daar lagen ze, Vaclav en Zdenka, in elkaars armen, hun gezichten zo dicht bij elkaar dat de adem van de een de lippen van de ander verwarmde.” En dan volgt dit zinnetje: “Op dat moment verscheen het mogelijke kind.”

Dat is de premisse van De jongen die van de wereld hield, het sfeervolle magisch-realistisc­he sprookje waarmee de Nederlands­e schrijver Tjibbe Veldkamp de Woutertje Pieterse Prijs heeft gewonnen. Het kind heet Adem – voorlopig nog – en ziet eruit als een gewone jongen van 11, behalve dat hij zweeft. Hij is er immers nog niet echt. Hij zal misschien worden geboren, en misschien ook niet. Maar Adem houdt al meteen zoveel van het leven dat hij er alles wil aan doen om zijn ouders bij elkaar te krijgen.

Originalit­eit: check, sfeer: check, hartverwar­mende personages: check. De jongen die van de wereld hield heeft alles om een kleine klassieker te worden. Een mooie winnaar, dus. Veldkamp haalde het van Het touw en de waarheid van Marco Kunst en Jeska Verstegen, De spin en de sleutel van Anna Woltz, Umbrador van Marieke Smithuis en Jeska Verstegen, Maksie van Mathilde Stein en Jan Jutte en Een slijmzoen voor je oma van Matthijs Meeuwsen en Paco Vink. Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium