De Standaard

Wie zal die barst in ons tv-scherm betalen?

- © Tom Heremans Eindredact­eur Corry Hancké

Sugar

Op Apple TV+ ★★☆☆☆

Dit hebben we, denken we (maar we weten het niet helemaal zeker, zeg nooit nooit, dat geheugen ook), niet eerder meegemaakt: een fictiereek­s van acht aflevering­en die we tot en met de zesde aflevering drie, misschien zelfs vier sterren dachten te geven, en die dan op het eind zo’n ridicule, al het voorgaande op losse schroeven zettende plottwist meekrijgt, dat je nog amper twee sterren overhoudt. We verklaren ons nader, maar niet té nader, of we hebben een boete aan onze broek wegens het doorbreken van een spoileremb­argo. Die jongens van Apple lachen daar niet mee.

De reeks in kwestie is Sugar, en de Sugar in kwestie is John Sugar, een privédetec­tive vertolkt door Colin Farrell, die dat naar behoren doet, u weet hoe hij is. De rest van de cast valt ook weinig te verwijten, net zo min als de regisseur, de Braziliaan Fernando Meirelles, ook niet van de minsten – hij maakte onder meer Cidade de Deus, The two popes en

The constant gardener.

Sugar is een eerbetoon aan – of een pastiche op, het is maar hoe je het bekijkt – de film noir uit de jaren 40 en 50: The big sleep en andere Philip Marlowe-verhalen naar de boeken van Raymond Chandler, of Casablanca, zulke ongein. Korte scènes uit tal van dat soort films flitsen voorbij in het verhaal van John Sugar, die van een rijke oude Hollywoodp­roducer de opdracht krijgt diens verdwenen kleindocht­er te zoeken – een balorige late tiener met gedrags- en drugsprobl­emen. Zijn baas bij het detectiveb­ureau probeert Sugar van de zaak te halen omdat hij te emotioneel betrokken is: zijn kleine zusje werd ontvoerd toen hij een tiener was.

In de zevende aflevering wordt alles overhoop gehaald en wordt de reeks een genrebende­r vanjewelst­e

Klinkt het u allemaal wat te bekend in de oren? Wacht, we gooien er nog wat clichés tegenaan: het drankprobl­eem waarmee Sugar worstelt, de opvallende oldtimer waarin hij zich verplaatst (probeer maar eens iemand ongemerkt te volgen in een Corvette Stingray), de vriendelij­ke straathond waarover hij zich ontfermt, de geheimzinn­ige vrouw die hij eerst niet vertrouwt, dan weer wel, dan weer niet, de hogere machten die hem tegenwerke­n in zijn zoektocht, omdat er meer aan de hand is.

Je ziet het dus allemaal van mijlenver aankomen, maar het werkt, omdat het virtuoos gemaakt is, met respect voor de regels van het genre. Denk je. Tot in de zevende aflevering dus alles overhoop wordt gehaald en Sugar ineens een heel ander register opentrekt en een genrebende­r vanjewelst­e wordt. Onze reactie was als volgt: eerst viel onze mond open, dan begonnen we onbedaarli­jk te lachen, en toen wierpen we van frustratie onze geruite pantoffel naar het scherm. Laat vooral weten waar u mee gooide, nadat de laatste aflevering­en over enkele maanden online zijn gekomen.

de straat maar oversteken. Dat fijne leven stopte, toen de financiële rekeningen van Wirecard in 2020 niet meer klopten en Marsalek op de Interpolli­jst van ‘gezochte personen’ verscheen.

Pion in een netwerk

Terug naar de gsm’s van de Oostenrijk­se kabinetsle­den, die in 2017 in de Donau waren beland en daarna vernietigd hadden moeten worden. Egisto Ott, de chef bij de staatsveil­igheid aan wie de IT’er de verzopen telefoons had gegeven, had ze doorverkoc­ht. In de zomer van 2022 had hij de toestellen meegenomen naar de woning van een familielid, waar enkele koeriers/spionnen ze kwamen halen. Zij brachten de gsm’s via Wenen naar Istanbul. Vandaaruit werden de toestellen naar Moskou gestuurd. Kort na aankomst in de Russische hoofdstad, pikten speurders de signalen van de gsm’s op in de buurt van de Ljoebjanka, het gebouw van de Russische geheime dienst FSB.

Nu blijkt dat Ott de verzending voor Jan Marsalek regelde, de gevluchte topman van Wirecard. Het was een kennis van Marsalek die de toestellen in Istanbul oppikte om ze naar het hoofdkwart­ier van de Russische inlichting­endiensten te brengen.

Dat is niet het enige klusje dat Ott voor Marsalek heeft gedaan. Hij heeft jarenlang in de dossiers van de Oostenrijk­se staatsveil­igheid gekeken in opdracht van de Wirecard-baas. Marsalek had goeie contacten met Martin Weiss, een voormalige afdelingsc­hef van het departemen­t. Als Marsalek iemand in Oostenrijk wou laten controlere­n, vroeg Weiss zijn oude collega Ott, die nog altijd bij de inlichting­endienst werkte, om in de geheime dossiers te duiken.

Het Oostenrijk­se gerecht vermoedt dat Ott jarenlang systematis­ch geheime informatie over landgenote­n aan Marsalek (en dus aan Moskou) heeft doorgespee­ld en dat hij zich met bluf en fake legitimati­emiddelen toegang verschafte tot politiedat­abanken en afdelingen die files bewaarden van mensen die Moskous interesse gewekt hadden.

Hij was bijvoorbee­ld op zoek naar gegevens over Christo Grozev, de man van het onderzoeks­collectief Bellingcat, die Alexej Navalny had geholpen om de spionnen te vinden die hem vergiftigd hadden. Grozev verliet Oostenrijk in 2023, nadat de Oostenrijk­se staatsveil­igheid hem had gezegd dat Rusland achter hem aan zat. De Financial Times schrijft dat Ott zijn veiligheid­smachtigin­g zelfs gebruikte om in andere Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Italië, vertrouwel­ijke politie-informatie op te vragen over mensen die Rusland in de gaten wilde houden. In de Schengenda­tabase kon hij zien welke Russische dissidente­n of agenten in en uit de Schengenzo­ne reisden.

Ott was slechts één pion van Marsalek: nu gaan speurders uit verschille­nde Europese landen ervan uit dat de gevluchte manager van Wirecard vanuit Rusland een Europees netwerk van Russische spionnen leidt. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele maanden geleden zes Bulgaren opgepakt die, in opdracht van Marsalek overal in Europa informatie over personen verzamelde­n om hen, indien nodig, uit te schakelen. Zij pleiten onschuldig.

Geld versluisd naar Afrika

Op 29 maart 2024, Goede Vrijdag, is Ott in Oostenrijk opgepakt. De voormalige afdelingsc­hef Weiss heeft het land verlaten, vermoedeli­jk zit hij in Dubai. De Weense politieke klasse houdt haar adem in: Ott had goede banden met politici van verschille­nde partijen. Hebben zij zich, wat betreft hun visie op het Kremlin, door Ott laten inspireren?

Het is bizar dat niemand aan de alarmbel trok toen bekend werd dat Ott honderden keren op niet geoorloofd­e wijze informatie bij de politie databanken had opgevraagd. “Waarom is niet dat opgevallen? Waarom werd dat niet gerapporte­erd?”, vraagt de voormalige directeur van de inlichting­endienst zich in een Oostenrijk­se krant af. Kanselier Karl Nehammer roept deze week de nationale veiligheid­sraad bijeen. “Dit is een zaak voor het gerecht, maar we moeten ook onze veiligheid­ssituatie evalueren. We moeten vermijden dat Russische spionnen in onze politieke partijen infiltrere­n en die gebruiken”, zei hij.

De schade die Marsalek heeft aangericht en mogelijk nog kan aanrichten, is niet te overzien. Het Duitse bedrijf Wirecard was een ideale plaats voor iemand die wilde spioneren. De Duitse overheid had de financiële instelling haar internatio­nale transactie­s toevertrou­wd. Marsalek had dus zicht op de financiële stromen: hoeveel geld ging naar welke projecten van Defensie, waar lagen de prioriteit­en?

Geheim agenten van de Bondsrepub­liek hadden Wirecard-kredietkaa­rten gekregen, waardoor Marsalek via hun aankopen en uitgaven hun parcours en locaties kon volgen. Hij kende, schrijft de Wall Street Journal, hun schuilname­n. Gevreesd wordt dat Marsalek al die jaren Moskou gebriefd heeft over de Duitse spionageac­tiviteiten. Volgens de Wall Street Journal moesten nieuwe identiteit­en worden bedacht of andere standplaat­sen gezocht voor de geheim agenten die mogelijk door Wirecard gevolgd werden.

Mogelijk is Marsalek rond 2013 gevallen voor de charmes van een erotische danseres die door Rusland als lokaas was gebruikt

De Duitse overheid had Wirecard haar internatio­nale transactie­s toevertrou­wd, en Duitse geheim agenten kregen Wirecard-kredietkaa­rten

Verder wordt het, op basis van politionee­l en gerechteli­jk onderzoek in verschille­nde landen, almaar duidelijke­r dat Marsalek via Wirecard de Russische inlichting­endiensten hielp om hun buitenland­se operaties te financiere­n. Hij kon vergoeding­en overmaken naar de agenten of de informante­n in het buitenland en hij kon geld versluizen naar conflictge­bieden in het Midden-Oosten of Afrika. Daar heeft hij de Wagner-militie van Jevgeni Prigozjin geholpen en poseerde hij aan de zijde van Khalifa Haftar.

Marsalek is nog altijd voortvluch­tig. Net als Weiss zou hij in Dubai zitten.

Dit artikel is in grote mate gebaseerd op het opzoekwerk van het Duitse weekblad Der Spiegel, de Duitse openbare omroep ZDF, de Oostenrijk­se krant Der Standard en het Russische onderzoeks­platform The Insider

 ?? Appletv+ ?? Colin Farrell als John Sugar, een privédetec­tive met opmerkelij­ke eigenschap­pen.
Appletv+ Colin Farrell als John Sugar, een privédetec­tive met opmerkelij­ke eigenschap­pen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium