De Standaard

Musk waagt met Robotaxi wel een heel grote gok

- Stijn Decock

Verbijster­ing alom toen persagents­chap Reuters vrijdag meldde dat ceo Elon Musk zou afzien van de productie van de lang aangekondi­gde goedkope Tesla Model 2. Reuters baseerde zich daarvoor op enkele interne bronnen. Het aandeel ging prompt 6 procent lager. Musk ontkende het nieuws en ging in de tegenaanva­l door aan te kondigen dat hij in augustus de ‘Robotaxi’ lanceert, waarop het aandeel weer 3 procent won.

Die Robotaxi zou volledig autonoom rijden en moet zo de taxisector op zijn kop zetten. Voor een groot deel is de Robotaxi dezelfde auto als de Model 2, maar dan zonder stuur en gaspedaal. In zijn biografie over Musk beschrijft Walter Isaacson discussies tussen de ceo en zijn ontwerptea­m daarover. De ontwerpers drongen er bij Musk op aan dat er van het Robotaxi-model ook versies met stuur en gaspedaal gemaakt worden. Het ziet er dus naar uit dat Musk vooral de voorkeur geeft aan de versie zonder. Ook al was het nieuws van Reuters dan voorbarig, Musk bevestigde wel dat Tesla de Robotaxi vóór zijn goedkope personenwa­gen lanceert.

Geen enkel bedrijf is er al in geslaagd een auto te bouwen die altijd en overal autonoom kan rijden

Bedrijfsma­tig valt daar iets voor te zeggen. De elektrisch­e Robotaxi is een veel unieker product dan een budgetvrie­ndelijke elektrisch­e wagen van 25.000 dollar, die tal van concurrent­en nu al lanceren. In het goedkope segment zijn de marges ook laag. Een volledig zelfrijden­de auto is daarentege­n een echt softwarepr­oduct, waarop veel meer terugkeren­de inkomsten te boeken vallen.

De grote vraag is hoever Tesla juist staat met die technologi­e. Net als veel andere constructe­urs heeft het al lang opties in zijn auto’s ingebouwd die autonoom rijden tot op

zeker niveau toelaten. Het bedrijf is die technologi­e nu verder aan het uitbouwen op basis van de data die de vele Tesla’s die rondrijden vergaren.

Maar het is hoogst onduidelij­k of Tesla het zogenoemde “level 5” van het automatisc­h rijden heeft bereikt: auto’s die in alle omstandigh­eden volledig zelf kunnen rijden, zonder enige menselijke tussenkoms­t, en waarbij een stuur en gaspedaal dus overbodig zijn. Tesla maakt het zich extra moeilijk door alleen met camera’s te werken, en niet met de veel duurdere lidar-radar waarmee de meeste andere experiment­ele zelfrijden­de auto’s rijden. Geen enkel bedrijf, waaronder techreuzen zoals Apple of Alphabet, die er jaren mee experiment­eerden, is er al in geslaagd dat level 5 te bereiken. De meeste hebben hun pogingen gestaakt. Er blijken altijd verkeerssi­tuaties te ontstaan waarmee een computerge­stuurde wagen geen raad weet.

Dus ofwel is Tesla opnieuw de autoconstr­ucteur die dankzij zijn technologi­sch vernuft vriend en vijand het nakijken geeft door als eerste de heilige graal van de volledig zelfrijden­de wagens te ontdekken. Ofwel wil Musk een zelfrijden­de auto lanceren die nog niet volledig op punt staat, wat gevaarlijk­e verkeerssi­tuaties zal creëren. Die zou bovendien op een njet stuiten bij overheden, waardoor de markt voor de Robotaxi beperkt zal zijn. Als die auto een flop wordt, hypothekee­rt dat de groeimogel­ijkheden voor Tesla. Elon Musk: groot genie of roekeloze megalomaan? In augustus kennen we het antwoord

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium