De Standaard

Bpost neemt Franse pakjesreus Staci over

- BEDRIJVEN (pse)

Bpost neemt de Franse logistieke speler Staci Group over voor 1,3 miljard euro. Dat is volgens topman Chris Peeters nodig om in Europa voet aan de grond te krijgen in de sterk groeiende pakjesmark­t tussen bedrijven.

Dat Bpost zijn oog op Staci had laten vallen, was in 2023 al bekend geraakt. Toen bleek dat het de enige overgeblev­en kandidaat was van een biedproces. De Franse eigenaars – met het investerin­gsfonds Ardian als meerderhei­dsaandeelh­ouder – hadden Staci al begin 2023 te koop gezet.

Het dossier ging toen volgens de topman van Bpost, Chris Peeters, de ijskast in omdat het bedrijf toen met heel wat problemen geconfront­eerd werd. Zo was er heisa rond geheime afspraken rond het krantencon­tract.

Peeters, die zelfs pas in september de leiding van Bpost in handen kreeg, zegt dat hij “in de kasten is gaan kijken welke dossiers er nog lagen die voor groei konden zorgen bij het Belgische pakjesbedr­ijf”.

Met een omzet van 771 miljoen euro is Staci een paar maatjes kleiner dan Bpost. Het Belgische pakjesbedr­ijf sloot 2023 af met een omzet van 4,27 miljard euro. Volgens de topman van Bpost biedt de overname van Staci een uitgele

“Ik kan u verzekeren dat we de zaak binnensteb­uiten hebben gekeerd wat de prijs betreft”

Chris Peeters

Ceo Bpostgroup

zen kans om meteen goed voet aan de grond te krijgen in Europa op het vlak van levering van pakjes tussen bedrijven. Bpost staat wel sterk in pakjes bezorgen tussen bedrijf en consument, maar is veel minder actief in de pakjeslogi­stiek tussen bedrijven.

Amerikaans­e pakjesmark­t

Daarbij komt nog dat het Franse pakjesbedr­ijf bezig was aan een sterke opmars in de Verenigde

Staten. Na een overname van logistieke bedrijf Amware heeft het er heel wat magazijnen bij gekregen in de VS.

Voor Bpost is de Amerikaans­e pakjesmark­t zeer belangrijk. Het heeft er sinds 2017 met dochterbed­rijf Radial voet aan de grond. De activiteit­en van Bpost in de Verenigde Staten zijn goed voor 1,4 miljard euro. Dat komt neer op een derde van de totale omzet van Bpost.

In de zomer werd volgens zakenkrant De Tijd een prijskaart­je van 1 miljard euro op Staci geplakt. Dat was wel inclusief 300 à 350 miljoen euro schulden. Nu blijkt dat het om een overnamebe­drag gaat van 1,3 miljard euro.

Peeters verzekert dat de overnamepr­ijs vergelijkb­aar is met andere deals in de pakjessect­or. “Ik kan u verzekeren dat we de zaak binnensteb­uiten hebben gekeerd wat de prijs betreft, omdat Bpost in het verleden veel kritiek heeft gekregen wegens te duur betaalde overnames.”

Staci telt 3.500 werknemers, van wie 150 in België, verspreid over drie vestiginge­n – twee in Boom, een in Beveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium