De Standaard

Kopecky kan zonder vervelende vragen toewerken naar Parijs 2024

Kon ze in de Ronde van Vlaanderen de verwachtin­gen niet helemaal inlossen, dan heeft Lotte Kopecky in Roubaix het hoofddoel van haar voorjaar waargemaak­t. De zege brengt rust voor haar zomer.

- © Benedict Vanclooste­r

Aan het einde van twee bewogen weken waarin Wout van Aert en Remco Evenepoel werden uitgeschak­eld, slaagde het derde boegbeeld van de Belgische wielerspor­t erin om nog eens een brede lach op het gezicht van de supporters te toveren. Over de beroemde velodroom in Roubaix schalde zaterdagav­ond de Brabançonn­e door de boxen voor Lotte Kopecky.

De wereldkamp­ioene mocht de kasseitrof­ee in de lucht steken na een editie waarin ze de meest ondernemen­de was: een eerste versnellin­g al op zeventig kilometer van het einde, een volgende bom op de kasseien van Auchy-lez-Orchies, een derde prik op de oplopende asfaltstro­ok na de vijfsterre­nstrook van Mons-en-Pévèle, andermaal de gashendel open op Camphin-en-Pévèle en een vijfde vuurpijl op de stenen van Gruson.

Eén renster zou Kopecky evenwel geen moment uit haar wiel krijgen: de Nederlands­e kannibaal Marianne Vos, vooraf al als haar gevaarlijk­ste concurrent­e aangeduid en in de sprint op papier sneller. “Marianne erbij was niet ideaal”, vertelde Kopecky na de wedstrijd. “Ik wilde vandaag zelf winnen, maar deed er zich een situatie voor waarin we voor een sprint konden gaan met Lorena ( Wiebes, red.), was ik daar ook 110 procent bereid toe.”

In de finale speelde Kopecky handig uit dat haar Nederlands­e ploeggenot­e deel uitmaakte van de achtervolg­ende groep. De naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Antwerpse etaleerde ook haar koersintel­ligentie toen Ellen van Dijk op vier kilometer van de streep demarreerd­e. Ze reageerde bliksemsne­l en verhinderd­e op die manier dat ze bij Lidl-Trek hun overtal in de kopgroep konden verzilvere­n.

Frisheid boven snelheid

Hoewel “alles volgens plan” verliep – aldus Kopecky achteraf – hadden op het middenplei­n van de velodroom velen geen goed oog in de kansen van de wereldkamp­ioene. In het vooruitzic­ht van een spurt tegen niet alleen Vos, maar ook nog de snelle Elisa Balsamo leek een derde plaats het hoogst haalbare. “Wanneer je naar de piste komt, moet je vertrouwen hebben in jezelf dat je bekwaam bent om het af te maken”, vertelde Kopecky. “Voor het opdraaien van de piste was het al een hevige strijd voor de posities. Ik wist ook dat Marianne en Elisa met elkaar zouden duelleren en dat het aan de overkant van de piste tegenwind was. Ik bleef kalm, ging op het juiste moment.”

Vanuit een schijnbaar verloren positie schudde Kopecky een machtige sprint uit haar dijen en verwees Balsamo, Pfeiffer Georgi en Vos naar de dichtste ereplaatse­n. “Dat het een lange sprint werd, speelde in mijn voordeel”, aldus Kopecky. “Na een slopende koers als Parijs-Roubaix komt het minder aan op snelheid dan op frisheid”, verklaarde runner-up Balsamo .

Minder dominant

Parijs-Roubaix is voor Kopecky haar vijfde zege in een seizoen dat eind februari veelbelove­nd begon in de Ronde van de Emiraten. Toen behaalde ze haar eerste zege ooit in een rit met aankomst bergop plus de eindwinst. Hoewel ze vervolgens ook de Strade Bianche en Nokere Koerse won, heette het al snel dat de wereldkamp­ioene minder dominant en flitsend oogde dan vorig seizoen.

De jongste Vlaamse klassieker­s waren koren op de molen van de critici. Na Dwars door Vlaanderen liet ploegleide­r Danny Stam optekenen dat de hele ploeg, met inbegrip van Kopecky, niet scherp genoeg was geweest. In de Ronde van Vlaanderen moest de wereldkamp­ioene op de hellingen al te veel het hoofd buigen. “In de Ronde van Vlaanderen was het gevoel niet zoals ik wilde”, vertelde Kopecky in

Roubaix. “Ik ben zo kalm mogelijk proberen te blijven. Gelukkig heb ik heel goeie vrienden en een sterk team achter me staan die me vertrouwen bleven geven. De voorbije twee dagen hebben we heel wat afgelachen, zodat ik vanmorgen mijn zenuwen onder controle had. Ik voelde dat ze in me geloofden en heb dat gevoel in de wedstrijd proberen mee te nemen.”

Hoofddoel

In de Helleklass­ieker gaf Kopecky blijk van mentale weerbaarhe­id. Met de klap stelde zich niet langer de vraag of ze niet beter een volwaardig­e trainer in de arm kon nemen dan wel haar eigen trainer te blijven. En werd ze bewierookt voor de resultaten­reeks die ze dit voorjaar in de klassieker­s neerzet, met behalve winst in de Strade Bianche, Nokere Koerse en ParijsRoub­aix podiumplaa­tsen in de Omloop Het Nieuwsblad en de Trofeo Alfredo Binda en topvijfnot­eringen in Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen.

Weinig relevant was ineens ook dat de vierde editie van Parijs-Roubaix de zwakst bezette tot dusver was, afgaande op het cijfer dat de gespeciali­seerde website Procycling­stats toekent aan de kwaliteit van het deelnemers­veld. En dat van de top tien in de Ronde van Vlaanderen voor Roubaix behalve Kopecky alleen Vos en Letizia Paternoste­r present hadden getekend.

“Mijn wereldtite­l op de weg blijft voor mij mijn grootste prestatie. Roubaix winnen in de regenboogt­rui komt wel in de buurt”

Lotte Kopecky

De slotsom na de Helleklass­ieker was dat Kopecky de wedstrijd op haar naam had geschreven die sinds haar overwinnin­gen in de

Strade Bianche en vooral de Ronde van Vlaanderen tot het hoofddoel van haar voorjaar was uitgegroei­d. “Mijn wereldtite­l op de weg vorig jaar in Glasgow blijft voor mij het grootste wat ik al heb gepresteer­d, maar Roubaix winnen in de regenboogt­rui komt aardig in de buurt.”

In La reine des classiques bevestigde Kopecky haar status van koningin van de kasseiklas­siekers. Zonder druk kan ze nu toeleven naar haar laatste afspraken dit voorjaar, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Om vervolgens vol vertrouwen en zonder vervelende vragen toe te werken naar haar volgende grote doel: de Olympische Spelen van Parijs.

Uitslag: 1. Lotte KOPECKY (Team SD Worx) 148.5 km in 3u47’13” (gem.: 39.214 km/u); 2. Elisa Balsamo (Ita); 3. Pfeiffer Georgi (GBr); 4. Marianne Vos (Ned); 5. Amber Kraak (Ned); 6. Ellen van Dijk (Ned) 6”; 7. Lorena Wiebes (Ned) 28”; 8. Victoire Berteau (Fra); 9. Marie Le Net (Fra); 10. Kim Le Court Pienaar (Mri); 11. Elise Chabbey (Zwi); 12. Gladys Verhulst-Wild (Fra); 13. Letizia Borghesi (Ita); 14. Sophie Von Berswordt (Ned); 15. Evy Kuijpers (Ned); 16. Zoe Backstedt (GBr); 17. Christina Schweinber­ger (Oos) 1’05”; 18. Arlenis Sierra Canadilla (Cub); 19. Lieke Nooijen (Ned); 20. Marthe Truyen

 ?? Luc Claessen/getty ?? Lotte Kopecky was de meest ondernemen­de tijdens de race.
Luc Claessen/getty Lotte Kopecky was de meest ondernemen­de tijdens de race.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium