De Standaard

Club Brugge maakt de titelstrij­d spannend

Een scherp Club Brugge legde een ondermaats Anderlecht in eigen huis over de knie. Paars-wit kan zo niet profiteren van het puntenverl­ies van Union.

- © Mathematis­ch kan het nog

Mits puntengewi­n kon Anderlecht voor het eerst sinds augustus 2018 alleen op kop komen. Toen stond Hein Vanhaezebr­ouck aan het roer als coach en wonnen ze hun eerste vier wedstrijde­n.

Maar blauw-zwart begon fel aan de wedstrijd. Na drie minuten stond de voorsprong al op het bord. Mechele verschalkt­e Dolberg op een perfect aangesnede­n corner van Skoras en knikte de bal binnen.

Ondanks dat Club gehavend was – Mignolet en Skov Olsen waren geblesseer­d, Vanaken had buikgriep – nam het de eerste helft in handen. Net zoals in de tweede helft tegen Cercle schortte het Brugge wel aan efficiënti­e. Debast verspeelde de bal, waardoor Thiago alleen op Schmeichel af mocht. De Braziliaan­se spits van 37 miljoen besloot om af te leggen in plaats van zelf zijn kans te gaan. Een minuut of vijf later hetzelfde verhaal: nu maakte Jutgla een kans ongedaan.

Bij paars-wit borrelden wat frustratie­s op. Riemer, die de voorkeur gaf aan Delaney in plaats van Rits, kreeg het aan de stok met vierde ref Verboomen en kreeg geel. Er werd te vaak naar de lange bal gegrepen en de combinatie­s kwamen er niet uit. Het was, zoals zo vaak dit seizoen, wachten op een flits.

Club ging in de tweede helft op hetzelfde elan door. Een pluim voor Hayen: hij koos er bijvoorbee­ld voor om de geblesseer­de Nielsen niet door Balanta maar door Jutgla te wisselen. Onyedika loodste Thiago door de Brusselse defensie. Oog in oog met Schmeichel plaatste hij naast – en zo moet hij nog iets langer wachten op die eerste goal sinds zijn transfer naar Brentford bekendraak­te. Onyedika haalde vanop een meter of twintig staalhard uit. Schmeichel zag de bal in de benedenhoe­k verdwijnen.

Referentie­wedstrijd

Riemer reageerde en bracht Amuzu en Ashimeru in. Delaney en Stroeykens gingen naar de bank, waardoor Hazard op het middenveld kwam. Er kwam wat schwung in de ploeg. Eerst belandde een voorzet van Hazard nog bij Dolberg, die acrobatisc­h over besloot. Daarna loodste Dolberg Amuzu knap door de Brugse verdedigin­g, Jackers kwam goed uit. Het sein om ook Vazquez en Angulo in de strijd te gooien. Zij kregen een kwartier om hun kunstje uit de reguliere competitie over te doen: twee keer scoren. Angulo was nog gevaarlijk met zijn snelle dribbels. Maar kansen creëren was moeilijk. Brugge was op de tegenaanva­l nog het gevaarlijk­st: Jutgla schoof naast. Een minuut voor tijd duwde Onyedika het mes nog wat dieper in wonde. Met een plaatsbal werd het 3-0. Dreyer kopte de eerredder in doel.

“Alle lof voor de spelers”, zegt Club-coach Nicky Hayen. “Een zwaluw maakt de lente niet, maar we willen hier op voortbouwe­n. Dit is een referentie­wedstrijd waaraan we ons elke keer moeten spiegelen. Wij willen stap voor stap dichterbij komen en die verlieswed­strijd in de play-offs zo lang mogelijk uitstellen.”

“Zo lang we nog kunnen meestrijde­n, moeten we er blijven in geloven. We hebben vijf punten achterstan­d”, zegt Onyedika. “We moeten nog acht wedstrijde­n afwerken, dus waarom zouden we opgeven? Als we blijven pushen, weet je het nooit.”

Met deze overwinnin­g verkleint Brugge de kloof op Union en Anderlecht tot vijf punten en blijft het derde. Terwijl paars-wit niet optimaal kan profiteren van de nul op zes waarmee Union startte.

“Dit is een ontgoochel­ing”, zegde Anderlecht-coach Brian Riemer. “We zijn er nooit in geslaagd om onze intensitei­t op te krikken, we verloren te veel duels. Dit is een realityche­ck, we moeten hier snel uit leren. Deze wedstrijd verandert niks voor ons. Volgend week wacht ons een nieuwe, cruciale match en daarna zal er weer een belangrijk­e wedstrijd zijn.”

“Dit is een realityche­ck” Brian Riemer Coach Anderlecht

David Van den Broeck, Jürgen Geril

 ?? Frank Abbeloos/isosport ?? Brandon Mechele viert de Brugse zege.
Frank Abbeloos/isosport Brandon Mechele viert de Brugse zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium