De Standaard

Union nog altijd leider, maar wel momentum kwijt

Op en naast het veld kende competitie­leider Union een baaldag. Het verloor opnieuw, nu tegen Cercle, en verloor zichzelf in een welles-nietesspel­letje rond Burgess.

- © Thomas Cami, Valerie Van Avermaet

Union heeft zijn start van de Champions’ Play-offs helemaal gemist. Vorige week verloor de leider van de reguliere competitie nog met 1-0 van Genk, zondag ging het in eigen huis ook met 2-3 onderuit tegen Cercle Brugge. Voor het eerst sinds de terugkeer naar het hoogste niveau kon de Brusselse ploeg vier competitie­wedstrijde­n op een rij niet winnen. Het ongenaakba­re Union – dat door iedereen naar voren werd geschoven als de titelfavor­iet – lijkt (even?) het momentum kwijt. Ei zo na was het ook nog zijn leiderspla­ats kwijt aan Anderlecht.

Dat het zondag opnieuw niet de dag van Union zou worden, werd al snel pijnlijk duidelijk tegen Cercle Brugge. Al na zes minuten stonden de Brusselaar­s 0-2 in het krijt na twee tegendoelp­unten die het te gemakkelij­k weggaf. “We hadden nochtans een goed matchplan”, zuchtte trainer Alexander Blessin na de wedstrijd. “Als je dan zo aan de wedstrijd begint, weet je dat het enorm lastig wordt. We maakten te vaak de foute keuzes en waren vaak niet zuiver genoeg, maar desondanks creëerden we toch nog genoeg kansen om twee of drie keer meer te scoren.”

Zoals steeds voetbalde Union inderdaad zijn kansen bij elkaar, maar mede door Cercle-doelman Warleson – die in de derby tegen Club Brugge ook al uitstekend acteerde – had het moeite om zijn mogelijkhe­den te verzilvere­n. Union kon nog tot 2-3 naderen, maar bleef toch met lege handen achter. “Dit is een nieuwe situatie voor onze jongens”, beseft Blessin. “We moeten sterker terugkeren en deze nederlaag goed analyseren. Ligt het aan pech, aan de concentrat­ie of aan iets anders? Dat is moeilijk te zeggen. Het is aan ons om antwoorden te vinden en de situatie om te keren.”

Blunder bij Burgess

Union-verdediger Christian Burgess – die normaal vooropgaat in de strijd – moest het allemaal met lede ogen aanzien vanuit de tribune. Nadat hij vorige week een inworp pal in het gezicht van Genkspits Tolu had gelanceerd, moest hij de wedstrijd tegen Cercle door een schorsing missen. Althans, dat dachten ze toch bij Union. Toen de thuiswedst­rijd een uur bezig was, raakte bekend dat Burgess toch niet geschorst was. Het bondsparke­t had alsnog beroep aangeteken­d tegen de uitgesprok­en straf voor Burgess. Zo’n beroep werkt opschorten­d, waardoor de verdediger speelgerec­htigd was tegen Cercle.

Bij Union beweerden ze veel te laat op de hoogte te zijn gebracht, maar dat ontkende bondsprocu­reur Ebe Verhaegen formeel. “Wij hebben Union zaterdag om 12.49 uur via e-mail verwittigd en daarna is er zelfs telefonisc­h contact geweest met iemand van de club. Kijk, de termijn om in beroep te gaan liep tot zondagmidd­ag 12 uur, maar net omdat we wilden vermijden dat er discussie zou ontstaan, hebben we alle partijen – ook Cercle Brugge – al een dag op voorhand op de hoogte gesteld. Dat moesten we eigenlijk ook niet doen, hé.” Rond de bewuste mail – die bevestigd werd door Cercle-coach Miron Muslic – kan Union niet heen, maar ook de vormdip kan niet meer ontkend worden. Krijgt de leider zijn zaakjes weer op orde?

“Dit is een nieuwe situatie voor onze jongens”

Alexander Blessin Trainer Union

 ?? Isosport ?? Nilsson en Sykes balen na het puntenverl­ies.
Isosport Nilsson en Sykes balen na het puntenverl­ies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium