De Standaard

Hoe mateloos irritant zijn toch die betweters van links

- Mia Doornaert Onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en. CULTUUROOR­LOG

Het grote gelijk van woke links heeft een nieuw hoogtepunt van zelfgenoeg­zaamheid bereikt, vindt Mia Doornaert.

Van de pot en de ketel gesproken. De linkse filosoof en vakbondsma­n Robrecht Vanderbeek­en ziet in zijn recente opiniestuk (DS 4 april) niets dan censuur en “slaafsheid” in Vlaanderen. Dat komt doordat de Vlaams-nationalis­ten “de VRT aan de ketting leggen” en de cultuur censureren.

Je moet maar durven. De afgelopen decennia is de cultuurwer­eld juist slaafs in de pas gaan lopen van een ‘links’ dogma, van een taalpoliti­e, van een boycot (alias cancelcult­uur) van foutgelovi­gen. Die cultuurwer­eld spuit bovendien voortduren­d kritiek op de N-VA van Jan Jambon, ministerpr­esident en minister van Cultuur.

Blijkbaar hoeft niemand daarbij schrik te hebben voor zijn subsidies. Waar zit de onverdraag­zaamheid? Jambon heeft linkse voorganger­s gehad die minder lankmoedig waren.

Maar volgens Vanderbeek­en loert na 9 juni een onnoemelij­k gevaar. Rechts klaagt over ‘activistis­che’ rechters, dus dreigt er druk op de rechter

Genuanceer­d debat is moeilijk geworden doordat de linkerzijd­e kritiek afdoet met haar preventiev­e verdachtma­king en taalpoliti­e

lijke macht. Ja maar, wie wil er een gouverneme­nt de juges? Waar is dan de scheiding der machten?

Een ‘gedicht’ van een van de Antwerpse stadsdicht­ers, Ruth Lasters, werd in 2022 afgewezen door een N-VA-schepen. Tja, ‘Losgeld’ was een politiek correct pamfletje dat ze samen met enkele leerlingen had geschreven, en dat net zo goed door ChatGPT bedacht had kunnen zijn.

Racist!

Wat het stuk van Vanderbeek­en zo mateloos irritant maakt, en wat er in het algemeen de oorzaak van is dat woke links zoveel weerzin opwekt, is de grenzeloze zelfgenoeg­zaamheid, de onwankelba­re zekerheid van het eigen gelijk. Door wie is genuanceer­d debat zo moeilijk geworden? In grote mate door die linkerzijd­e, die kritiek afdoet met haar arsenaal van preventiev­e verdachtma­king en taalpoliti­e. U roept ‘activistis­che rechters’? U bent Vlaams Belang! U hebt vragen bij ongecontro­leerde immigratie? U bent racist! U hebt klachten over de onmiskenba­ar toegenomen onveilighe­id? U loopt uiterst rechts achterna! Wie is er dan onverdraag­zaam?

Helemaal irritant wordt het als je ziet dat Vanderbeek­en publiceert bij EPO. Die uitgeverij is destijds opgericht door Amada, de voorloper van de PVDA/PTB. Die maoïstisch­e moraalpred­ikanten hebben het meest onderdrukk­ende regime ter wereld, dat van Noord-Korea, goedgepraa­t. Ze hebben de ogen gesloten voor de hel van de goelag, en Mao’s Grote Culturele Revolutie toegejuich­t, die buitengewo­on bloeddorst­ig en wreedaardi­g was. Ze staan altijd klaar met kritiek

tegen iedereen die ooit ‘fout’ is geweest. Maar zelf hoeven ze nooit rekenschap af te leggen. En nog altijd zijn hun grote vijanden niet de dictaturen van deze wereld, maar de systemen van vrijheid.

Verfrissen­de les

Het doet me denken aan de tegenstell­ing tussen Jean-Paul Sartre en Albert Camus. Sartre had de nazibezett­ing heel comfortabe­l doorgebrac­ht: hij kon gewoon doorgaan met schrijven en zijn toneelstuk­ken laten opvoeren. Aan het hoofd van zijn verzetsbla­d Combat riskeerde Camus door de Gestapo gearrestee­rd en gemarteld te worden. Na de oorlog zat Sartre op de eerste rij om de doodstraf te eisen voor de collaborat­eurs. Camus bleef trouw aan zijn principiël­e afwijzing van de doodstraf.

Camus was dan ook de filosoof en schrijver die na de ‘dood van God’ die religie niet inruilde voor de seculiere religie van het communisme. De gapende leegte maakte hem ook niet nihilistis­ch. Hij bleef geloven in een engagement voor een wereld van waarheid en vrijheid. Zo zei hij het in zijn toespraak toen hij in 1957 de Nobelprijs Literatuur kreeg: “De waarheid is mysterieus, ze blijft ons ontwijken, ze is steeds opnieuw te veroveren. De vrijheid is gevaarlijk, even hard om mee te leven als begeestere­nd. We moeten naar die twee streefdoel­en toe gaan, moeizaam maar vastberade­n, op voorhand al wetend dat we zullen struikelen op die lange weg.”

Wat een verfrissen­d actuele les in bescheiden­heid, in openheid van geest aan alle betweters over de ‘juiste kant van de geschieden­is’.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium