De Standaard

Een late vijg stilt de honger

- Martha Claeys

We staan met een groep van een twintigtal mensen in de miezerende regen in Oostende. We kijken naar het beeld van Leopold II op de promenade die het land van de zee scheidt. Links van Leopold reiken Congolezen naar ‘hun’ leider. Een van hen mist een hand, alsof het brons van de kunstenaar plotseling op was. In 2004 werd de hand van de bronzen Congolees afgehakt door een actiegroep, om excuses te eisen voor de koloniale vreselijkh­eden.

Moussa Don Pandzou, onze begeleider in Oostende, brengt in herinnerin­g dat koning Filip in 2020, en opnieuw in 2022, diepste spijt betuigde over de koloniale gruwel in Congo. Die spijtbetui­ging viel niet bij iedereen in goede aarde. Het is goed dat leed op die manier erkend wordt, maar tegelijk werd ook hardop gevraagd: wat hebben we eigenlijk aan spijt? Is spijt niet altijd vijgen na Pasen?

Die onvrede raakt aan de kern van wat de socioloog Nicholas Tavuchis het paradoxale karakter van verontschu­ldigingen noemt. Een uitdrukkin­g van spijt kan het gedane leed niet ongedaan maken, en toch wordt spijt als een belangrijk­e stap ervaren richting herstel of verzoening. Dat laatste uit zich in wat professor rechtsgele­erdheid Roy L. Brooks “ons tijdperk van verontschu­ldigingen” noemt. Iedereen zegt tegenwoord­ig sorry. Bart De Pauw biedt excuses aan voor zijn wangedrag. De VRT verontschu­ldigde zich vervolgens voor het uitstellen van de documentai­re over de zaak-De Pauw. De actrice Blake Lively zei sorry voor het posten van grapjes over de verdwijnin­g van Kate Middleton, nu we de echte reden van haar afwezighei­d kennen. De Belgische bisschoppe­n verontschu­ldigden zich voor het misbruik in de kerk.

Wat maakt dat de ene sorry bijdraagt aan verzoening, terwijl de andere voelt als vijgen na Pasen? De politicolo­ge Mihaela Mihai destilleer­de

Een goede spijtbetui­ging kan, net door de erkenning dat ze eigenlijk te laat komt, het begin zijn van herstel

uit het werk van verschille­nde onderzoeke­rs vijf criteria voor een goede sorry. Een verontschu­ldiging moet een uitdrukkin­g van spijt inhouden, er moet erkenning zijn van het gedane leed, er moet een aanvaardin­g zijn van verantwoor­delijkheid, er moet een belofte zijn om het gedrag niet te herhalen of verder te zetten, en er moet een aanbod komen van herstel. Stel dat ik zonder goede reden veel te laat kom op een afspraak, dan ziet een goede sorry er volgens de criteria van Mihai ongeveer zo uit: het spijt me dat je moest wachten, ik ben te laat vertrokken, ik kijk de volgende keer beter op de klok, kan ik iets doen om jouw verloren tijd goed te maken?

Het onbevredig­ende aan spijtbetui­gingen zoals die van de koning is dat ze maar aan twee van de criteria van Mihai voldoen: er is spijt, en er is erkenning van leed, maar daar houdt het op. Moussa Don Pandzou maakte tijdens onze wandeling ook het onderschei­d tussen sorry zeggen en spijt betuigen. De koning heeft zich helemaal niet verontschu­ldigd. Dat is bewust, want als je sorry zegt, impliceer je in zekere zin de vijf elementen van Mihai. Wie sorry zegt en vervolgens niet ook verantwoor­delijkheid neemt, wordt terecht teruggeflo­ten. Zoals Conner Rousseau die sorry zei voor zijn racistisch­e uitspraken, maar in een adem ook de alcohol de schuld gaf.

De filosofe Sara Ahmed, die onderzoek deed naar verontschu­ldigingen in de context van klachten aan de universite­it, beschrijft hoe excuses vaak een bureaucrat­ische “box ticking exercise” zijn, een oefening in vakjes afvinken, die meer doet voor het imago van de persoon die zich verontschu­ldigt dan voor het slachtoffe­r. Een verontschu­ldiging die niet verontschu­ldigt, noemt Ahmed dat. Het tijdperk van verontschu­ldigingen lijkt soms in die performati­eve richting te gaan. Iedereen en zijn moeder strooit met sorry’s als rituele boetedoeni­ng. “Zeg, sorry hè, mea culpa, ik ga hier eventjes door het slijk.” De oprechthei­d is vaak ver te zoeken. Dan is sorry niet alleen vijgen na Pasen, maar zelfs schadelijk, omdat de excuses als een vrijstelli­ng worden gezien van verdere actie. ”Ik heb toch sorry gezegd?”

Een goede spijtbetui­ging kan, net door de erkenning dat ze eigenlijk te laat komt, het begin zijn van herstel. Spijt komt misschien net als vijgen na Pasen altijd te laat, maar ook een late vijg kan het begin zijn van gestilde honger. Alleen moeten we ons dan wel afvragen: wiens honger wordt met die sorry eigenlijk gestild? Die van de sorry-zegger, of die van het slachtoffe­r?

Martha Claeys is filosofe. In ‘Vijgen na Pasen’ schrijft een auteur iedere dag van de paasvakant­ie over iets wat te laat lijkt te komen om nog zin te hebben.

 ?? © getty ?? Zonder hand, in Oostende.
© getty Zonder hand, in Oostende.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium