De Standaard

Oorlog is altijd en overal heilloos

De Navo heeft eind jaren 80 de kans gemist om zichzelf te ontbinden, schrijft Elvis Peeters. Sindsdien is dat louter defensieve bondgenoot­schap verworden tot een interventi­emacht. Diplomatie en dialoog vindt ze naïef.

- Elvis Peeters Schrijver ©

Ruim veertig jaar geleden koos ik ervoor mijn dienstplic­ht niet te vervullen in het leger, maar als gewetensbe­zwaarde een dubbele dienstterm­ijn te volbrengen in een sociale organisati­e. Dat deed ik in de vaste overtuigin­g niet opgeleid te willen worden om mensen te doden en omdat ik geen deel wilde uitmaken van een organisati­e die daartoe werd uitgerust en onderhoude­n.

Liever zag ik dat conflicten opgelost werden via overleg en diplomatie of, indien nodig, geweldloze actie en burgerlijk­e ongehoorza­amheid. Ik vond dat de overheid daarin moet investeren en burgers daartoe moet opleiden in plaats van hen tot soldaten te drillen. Het was nochtans Koude Oorlog. De Navo en het Warschaupa­ct stonden tegenover elkaar, de angst, de wederzijds­e afkeer en het wantrouwen waren groot.

Vandaag merk ik met verbijster­ing opnieuw de toenemende militarist­ische retoriek in onze samenlevin­g. De Navo viert haar 75ste verjaardag. Dat gebeurt wegens de oorlogen in Oekraine en Gaza gedeelteli­jk in mineur, maar het gaat toch gepaard met een ijzeren taal en een zekere euforie vanwege de recente toetreding van twee nieuwe leden. Ook klinkt er bezorgdhei­d over de mogelijk verminderd­e Amerikaans­e interesse in het bondgenoot­schap als Donald Trump opnieuw tot president wordt verkozen.

Er wordt voorts gehamerd op de zelfopgele­gde regel dat ieder Navo-lid 2 procent van zijn bbp aan militaire budgetten moet besteden.

Dat zijn voor een militair bondgenoot­schap uiteraard begrijpeli­jke verklaring­en. Maar laten we er ons ook bewust van zijn dat een organisati­e die wordt bevolkt door militairen en omringd door gelijkgest­emden, de wereld veelal door de loop van een geweer bekijkt en niet graag wordt herinnerd aan haar falen. Toch kan het nuttig zijn een ogenblik stil te staan bij gemiste kansen.

Wie rust wil, zoekt herrie op

Militarist­en stellen graag: wil je vrede, bereid je dan voor op de oorlog. Dat klinkt diepzinnig, maar het is klinkklare onzin. Correct luidt de uitspraak: wil je vrede, voer dan geen oorlog. Je zegt ook niet: wil je rust, bereid je dan voor op herrie. Wie rust wil, zoekt die actief op en probeert herrie te voorkomen. De oorlog waarop de Navo zich vanaf zijn oprichting voorbereid­de, was die met het Sovjetblok. Na de val van het IJzeren Gordijn en zeker na de ontbinding van het Warschaupa­ct heeft de Navo de kans gemist ook zichzelf te ontbinden. We zullen nooit weten hoe de wereld was geëvolueer­d als Europa en de Navolanden vanaf 1991 volop hadden ingezet op, bijvoorbee­ld, de Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in

Europa (OVSE). Als er voor een aanhoudend­e en intense dialoog met Ruslandwas­gekozen.DeNavokoos­er evenwel voor zichzelf te bestendige­n en uit te breiden, ijverde voor de toetreding van vroegere Oostblokla­nden en herschreef haar strategisc­he concept. De Navo had zich kunnen ontbinden, waarna men een nieuw bondgenoot­schap had kunnen oprichten – zelfs samen met Rusland – dat minder op vijanddenk­en en wederzijds­e afschrikki­ng was gebaseerd. We zullen het nooit weten, want de geschieden­is wordt geschreven door de overwinnaa­r, ook na 75 jaar.

Het beruchte artikel 5, waarin de Navo stelt dat ze de aanval op één lid beschouwt als de aanval op alle leden, werd tot nu toe één keer ingeroepen – door de Verenigde Staten, na de terreuraan­slag op 11 september 2001. De oorlog die daarna werd ontketend in Afghanista­n duurde bijna twintig jaar en maakte duidelijk dat een oorlog voorbereid­en niet hetzelfde is als vrede voorbereid­en. De Navo-troepen ontvluchtt­en het land in chaos en lieten de bevolking achter onder een dubieus regime.

Ook andere Navo-interventi­es waren dan wel min of meer voorbereid op het militaire vlak, maar zonder deugdelijk plan voor wat er moest gebeuren nadat de vijandelij­kheden waren beëindigd. Denk aan de operaties in Irak (2004), Soedan (2005) of Libië (2011), waar de inmenging nooit tot een stabiele, democratis­che toestand leidde.

Pantser van gevoelloos­heid

Met haar regelmatig hernieuwde strategisc­he concepten heeft de Navo zich omgevormd van een louter defensief bondgenoot­schap tot een soort van interventi­emacht die overal tussenbeid­e kan komen waar ze de belangen van de democratis­che wereld in gevaar acht. “Wij zijn met elkaar verbonden door gemeenscha­ppelijke waarden: individuel­e vrijheid, mensenrech­ten, democratie en de rechtsstaa­t. We blijven ons inzetten voor de doelstelli­ngen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties en het Noord-Atlantisch Verdrag.” En we zullen “reageren op alle bedreiging­en van onze veiligheid op de manier, het tijdstip en het domein van onze keuze.” Zo staat het in het Strategisc­he Concept van 2022.

Daarmee wekt de Navo de indruk dat inzetten op diplomatie en dialoog naïef is, dat vijanddenk­en normaal is, dat mensen de dood injagen om geopolitie­ke, economisch­e of religieuze redenen getuigt van heldhaftig­heid. Staan de verantwoor­delijken stil bij wat een oorlog op het slagveld werkelijk inhoudt?

De Duitse soldaat Willy Peter Reese schreef in zijn boek Mijzelf merkwaardi­g vreemd vanuit de loopgraven aan het Oostfront: “Ik werd meegesleur­d in een leegloop van de ziel. De laatste waarden vielen in duigen, het goede, edele en mooie stierf, ik verloor mijn gezonde verstand. Het pantser van de gevoelloos­heid, waarmee ik me wapende tegen de verschrikk­ing, gruwel, angst en waanzin, dat me niet meer lijden en uitschreeu­wen liet, onderdrukt­e de tere gevoelens in mij, vertrapte de kiemen van hoop, geloof en mensenlief­de en veranderde mijn hart in een brok steen. Ik ging te gronde en lachte om mezelf.”

Reese schreef zijn boek om te waarschuwe­n voor wat een oorlog van een mens aan het front maakt, hij werd bang voor de vrede omdat hij niet wist hoe hij daarmee nog kon leven. Hij was nauwelijks vierentwin­tig toen hij sneuvelde.

Laten we dat toch vooral niet vergeten voor we achteloos de volgende 75 jaar ingaan. Oorlog is in alle omstandigh­eden heilloos, dat heeft de vorige eeuw ons definitief geleerd. Of is de Last Post aan de Menenpoort in Ieper alleen maar folklore en flauwekul? Was de breed bemeten herdenking van de Groote Oorlog alleen maar een toeristisc­h evenement?

De Navo wekt de indruk dat mensen de dood injagen om geopolitie­ke, economisch­e of religieuze redenen getuigt van heldhaftig­heid

 ?? Tyler Hicks/nyt ?? Een aanslag op het Navo-hoofdkwart­ier in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, in augustus 2009.
Tyler Hicks/nyt Een aanslag op het Navo-hoofdkwart­ier in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, in augustus 2009.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium