De Standaard

Laat die gifbeker maar aan ons voorbijgaa­n

- Bart Brinckman

In Nederland gebruiken ze een mooie omschrijvi­ng voor “voltooid leven”: wanneer biologie en biografie uit de pas lopen. Anders gezegd: het hart (de biologie) kan zijn werk nog aan, maar het leven (de biografie) voegt nog weinig of niets toe. De liberale partij D66 bereidde ter zake een wetsvoorst­el voor. Dat kwam erop neer dat de betrokkene, onder begeleidin­g van een “stervensbe­geleider”, zelf de gifbeker tot zich neemt. Want dat is natuurlijk de ultieme consequent­ie van zelfbeschi­kking, zelf de handeling verrichten in plaats van een arts met een morele kwestie op te zadelen. Het voorstel raakte niet gestemd.

Dat klinkt hard. Maar het onderstree­pt de logica van een gedachte die uitgereken­d de baas van de christelij­ke mutualitei­t de wereld instuurde. Hij sprak zalvend over “het leven teruggeven”. Maar de discussie over “voltooid leven” mag niet vermengd worden met euthanasie. Die is wettelijk goed geregeld, maar stelt een dubbele voorwaarde. De betrokkene moet wilsbekwaa­m zijn en ondraaglij­k psychisch of fysiek lijden zonder kans op herstel. De uitbreidin­g van euthanasie naar wilsonbekw­amen (mensen die leven met dementie) wordt al erg moeilijk. Wat moet het dan zijn voor mensen die eigenlijk nog gezond zijn?

Luc Van Gorp wil een discussie starten over de manier waarop de samenlevin­g omgaat met kwetsbare ouderen. Daarbij vertrekt hij vanuit een idee van schaarste. Tegen 2050 telt België meer dan een miljoen tachtigplu­ssers. Onze samenlevin­g kan dat financieel niet aan. De analyse mag dan correct zijn. De suggestie dat ‘vier maal twintigers’ dan maar zelf hun conclusies moeten kunnen trekken, plaatst hem meteen buiten het debat.

Nederlands onderzoek wees uit dat uitgereken­d onder ouderen die overtuigd zijn van hun “voltooide leven” flink wat ambiguïtei­t schuilgaat, met een negatief zelfbeeld als vertrekpun­t. Want het valt niet te ontkennen dat een afbrokkele­nde zelfredzaa­mheid, een gevoel van eenzaamhei­d en het idee niet langer van nut te zijn, de ideale cocktail vormen voor levensmoeh­eid. Het noopt daarom de profession­ele zorg en mantelzorg­ers om de uiterste aandacht te besteden aan de uitlokkend­e factoren.

Het is stuitend dat de christelij­ke mutualitei­t zich lijkt neer te leggen bij een economisch defaitisme. Dit debat blijft nochtans een unieke kans om na te denken over de manier waarop bejaarden hun laatste levensjare­n in de best mogelijke omstandigh­eden moeten kunnen doorbrenge­n. Zonder dat ze daarbij sociaal gestigmati­seerd worden.

Discussie ”voltooid leven” mag niet vermengd worden met euthanasie

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium