De Standaard

En nóg een bod op Van Hool, met “meer jobs en meer geld”

- © Stijn Decock

Dumarey Group en CIM Capital bieden zich aan als alternatie­ve overnemers van Van Hool. Samen willen ze dubbel zoveel jobs redden en het bedrijf in Vlaanderen verankeren. De regering zou het nieuwe bod ernstig nemen.

In totaal zijn ze nu met z’n vieren om een bod te doen op Van Hool: Dumarey Group, ABC, CIM Capital en Jozef Delcroix hebben zich aangeboden als complement­aire overnemers. Ze beloven samen meer jobs te redden dan de combine VDL Groep-Schmitz Cargobull. Het is aan de curatoren om te beslissen. Ook de politiek, die al het verwijt krijgt dat ze te veel jobs verloren laat gaan, kijkt met argusogen toe.

Dumarey Group en ABC bieden samen op de bussen, CIM Capital biedt op de divisie industriël­e voertuigen en Delcroix op het vastgoed. Die twee laatste handelen samen, maar zijn niet verbonden met de eerste twee. Dat ze nu met z’n vieren zijn, maakt de overname wel voor alle partijen financieel behapbaar. Meerdere bronnen bevestigen dat CIM Capital een hoger bod uitbracht dan het Duitse Schmitz Cargobull. Dumarey zou niet meer bieden dan VDL.

De nieuwe potentiële overnemers beloven, behalve een hoger bod en meer jobs, ook om Van Hool te verankeren in Vlaanderen. Vooral CIM Capital, dat voor een kwart eigendom is van Marc Van Hool – een telg van de Van Hool-tak die zich in 1999 liet uitkopen – zou veel meer jobs behouden in de trailerdiv­isie. Het belooft tot 700 jobs te redden, terwijl dat er bij Cargobull tussen 200 en 300 zijn. Dat grote verschil komt er omdat CIM de trailerdiv­isie wil overnemen zoals ze nu is: mét de productie, administra­tie en productont­wikkeling in Koningshoo­ikt. Schmitz Cargobull zou heel wat van die activiteit­en naar zijn bestaande buitenland­se vestiginge­n overhevele­n.

Guido Dumarey van Dumarey

Group zegt door zijn bod met ABC zo’n 1.000 jobs in Koningshoo­ikt te behouden, veel meer dan de 400 tot 600 die VDL belooft. De reden is dezelfde als bij CIM Capital: Dumarey zou veel van de hoofdzetel­functies, de engineerin­g-activiteit­en en het onderhoud in Koningshoo­ikt behouden.

Nog heel wat horden

Dumarey had eerder al een voorwaarde­lijk bod uitgebrach­t op de groep-Van Hool, maar had zich teruggetro­kken. Maandagoch­tend bracht hij op de valreep nog een nieuw bod uit. Hij zou nu wel veel minder geld in de overname moeten stoppen dan voorzien in zijn eerste bod, dat de hele groep besloeg, inclusief het vastgoed. Nu biedt hij alleen op 60 procent van de busdivisie. De overname zou Dumarey zo enkele tientallen miljoenen euro kosten, en niet enkele honderden, zoals eerst.

De grootste verrassing bij het nieuwe bod van Dumarey Group is de interesse van de Amerikaans­e busverdele­r ABC. Die contacteer­de Dumarey afgelopen weekend om samen een nieuw bod uit te brengen. ABC is voor 62 procent in handen van de Amerikaans­e familie Cornell. De andere 38 procent zit bij het failliete Van Hool. Beide bedrijven waren in het verleden sterk afhankelij­k van elkaar. ABC is goed voor de helft van de verkochte reisbussen van Van Hool, Van Hool is het belangrijk­ste merk dat de Amerikaans­e verdeler verkoopt en onderhoudt. Als Van Hool niet heropgesta­rt raakt, zou ABC daar veel hinder van ondervinde­n. Door het faillissem­ent krijgt het ook nog eens een andere minderheid­saandeelho­uder die de aandelen van Van Hool overneemt.

Het is wel vreemd dat ABC nu resoluut voor Dumarey kiest, en niet voor VDL. Die bedrijven zijn nochtans geen vreemden voor elkaar: ABC verdeelt sinds kort ook VDL-bussen. Maar in een gesprek met De Standaard zei Dumarey dat ABC vooral schrik heeft dat de Van Hool-fabriek in Noord-Macedonië stilvalt en het daardoor niet meer aan bussen zou raken.

Wellicht speelt ook mee dat ABC, als grootste klant van Van Hool, nu zeer goed behandeld wordt. Als VDL Van Hool overneemt, is die hofleveran­cier nog maar een klein onderdeel van een veel grotere groep die makkelijke­r haar prijzen kan optrekken. Door een overname heeft ABC bovendien meer controle over zijn belangrijk­ste leverancie­r. VDL lijkt

Van Hool moet zo snel mogelijk zijn doorstart krijgen, anders implodeert het door een tekort aan onderdelen en personeel

“Beloftes rond een hogere tewerkstel­ling zijn moeilijk, aangezien een overnemer om het even wat kan zeggen”

Nick Peeters

Curator

ook niet veel haast te maken. Een woordvoerd­er liet in de Nederlands­e pers optekenen dat er nog heel wat horden te nemen zijn vóór een doorstart. Een bron liet ook weten dat het bij VDL eerder een kwestie van weken dan van dagen is voor die doorstart er komt.

Terug naar tekentafel

De bal ligt nu in het kamp van de curatoren. Nemen zij het nieuwe bod ernstig? “De bindende biedingen van VDL en Cargobull verplichte­n hen niet om het bod te aanvaarden”, zegt Nick Peeters, een curator die niet verbonden is aan het dossier. Ze mogen dus ingaan op een beter bod. Op de persconfer­entie, maandag, repte Van Hool-curator Jeroen Pinoy met geen woord over het tegenbod, dat hij toen nochtans al gekregen had. De curatoren lieten daar uitschijne­n dat alles in stelling gebracht was om met VDL en Schmitz Cargobull door te gaan.

De curatoren moeten nu opnieuw naar de tekentafel, maar de tijd dringt. Van Hool moet zo snel mogelijk heropgesta­rt worden, anders implodeert het door een tekort aan onderdelen en personeel. “De faillissem­entswetgev­ing is vaag over een hoger bod. De wet zegt dat de curatoren hun taak als een goede huisvader moeten uitoefenen. Ook beloftes rond een hogere tewerkstel­ling zijn moeilijk, aangezien een overnemer om het even wat kan zeggen. Hij kan wettelijk niet verplicht worden zijn belofte waar te maken”, zegt Peeters.

In regeringsk­ringen valt te horen dat ze het nieuwe bod ernstig nemen. Zowel de Vlaamse regering als de banken leken vorige week nog volop voor VDL en Cargobull te kiezen. Ze hadden niet alleen grote twijfels bij de plannen van Dumarey Group, die iedere dag bijgestuur­d leken te worden, maar ook bij de financiële draagkrach­t van de groep. Maar vlak voor de verkiezing­en wordt het lastig om uit te leggen dat VDL en Cargobull de overnemers worden, terwijl alternatie­ve kandidaten meer jobs en verankerin­g beloofden.

 ?? ??
 ?? Joris Herregods ?? Zwarte maandag bij Van Hool. Iedereen is ontslagen.
Joris Herregods Zwarte maandag bij Van Hool. Iedereen is ontslagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium