De Standaard

“Ik mag elke opleiding volgen in België. Behalve die tot diaken, omdat ik vrouw ben”

De katholieke kerk mag op 14 mei aan de rechter komen uitleggen waarom Veer Dusauchoit (62) geen diaken-opleiding mag volgen. “Ik doe dit niet voor mezelf, maar voor heel veel vrouwen.”

- © Jan Claeys

Dertig jaar geleden gaven Veer Dusauchoit en haar man voor het eerst catechese aan de vormelinge­n van de Onze-Lieve-Vrouwparoc­hie in Herent. Haar engagement is sindsdien alleen maar gegroeid. “Wij hebben geen vaste parochiepr­iester meer, maar we werken met een ploeg van acht vrijwillig­ers, vijf mannen en acht vrouwen. We gaan vieringen en uitvaarten voor die niet zo heel veel verschille­n van de eucharisti­eviering. Alleen de consecrati­e mogen we niet uitspreken. Twee keer per maand komt een priester op rust de eucharisti­e vieren. Dan zegent hij extra hosties, zodat wij tijdens onze vieringen toch de communie kunnen geven.”

Discrimina­tie

Veer heeft intussen een pak ervaring, maar ze wil nog beter worden in het voorgaan van de vieringen. Daarom vroeg ze of ze een opleiding tot diaken mocht volgen. “Begrijp me niet verkeerd: ik wil geen diaken wórden, want dat mogen vrouwen nog niet. Laat staan dat ik priester zou willen worden.”

“Ik ben met pensioen. Ik mag in dit land elke opleiding volgen, van tuinaanleg tot geschieden­is. Maar deze opleiding mag ik van de kerk niet volgen. Omdat ik vrouw ben.” En dus trekt ze naar de rechtbank. “Ik wil de opleiding volgen om nog meer achtergron­d te hebben, om nog meer diepgang te krijgen, om mijn diensten nog beter te maken. Want daarvoor doen we het. De mensen willen in de eerste plaats een mooie viering. Voor de meesten maakt het niet uit of daar een priester bij is.”

Dusauchoit wil dat mannen en vrouwen hetzelfde mogen doen. “We moeten samen verder vorm geven aan de kerk – of wat daar nog van overblijft. Als je in Herent alle geëngageer­de vrouwen wegneemt, dan gebeurt er niets meer. Dan heb je binnen de parochiale werking alleen nog pastoors die zeven vieringen per week moeten doen en nergens tijd voor hebben.”

“Het heeft geen zin”

De Belgische bisschoppe­nconferent­ie heeft in een brief aan Rome de deur voor vrouwelijk­e diakens opengezet voor de volgende synode. “Niets staat vrouwen in de weg om de hedendaags­e taken en plichten van diakens uit te voeren”, schreven de bisschoppe­n. Net daarom vindt Dusauchoit het zo vreemd dat ze de opleiding niet mag volgen. “Als het straks wordt toegelaten, dan zouden ze blij moeten zijn dat er vrouwen zijn die de opleiding al achter de rug hebben. Ik doe dit dan ook voor veel vrouwen. Maar het is al laat, veel van mijn collega’s haakten al af.”

De kerk lijkt niet onder de indruk van het nakende proces. Woordvoerd­er Geert De Kerpel van het aartsbisdo­m en de Belgische bisschoppe­nconferent­ie: “Op dit ogenblik kunnen alleen mannen tot diaken gewijd worden. De opleiding volgen heeft dus geen zin, want de finaliteit om het te worden is onmogelijk.”

“De mensen willen in de eerste plaats een mooie viering. Of daar dan een priester bij is, maakt hun niets uit” Veer Dusauchoit

Parochiaal vrijwillig­er Herent

Over het argument van Dusauchoit dat ze de opleiding wil volgen om een betere lekenvoorg­anger te worden: “Er zijn veel opleidinge­n binnen de kerk voor specifieke parochiale taken die toegankeli­jk zijn voor mannen én vrouwen.” De Kerpel stipt nog eens aan dat het gesprek over het toelaten van vrouwen in het diakenscha­p wereldwijd gevoerd wordt, “en dat de Belgische bisschoppe­n voorstande­r zijn”.

 ?? Bart Dewaele ?? “We moeten samen verder vorm geven aan de kerk.”
Bart Dewaele “We moeten samen verder vorm geven aan de kerk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium