De Standaard

Zeven jaar cel voor man die jonge meisjes tot webcamseks dwingt op Snapchat

- JUSTITIE

De man verklaart dat hij geen pedofiel is, maar dat jonge meisjes het makkelijks­t te beïnvloede­n zijn

Een 27-jarige man uit Kontich is tot zeven jaar cel veroordeel­d voor zedenfeite­n met minderjari­ge meisjes.

De man maakte in totaal een veertigtal slachtoffe­rs. Hij benaderde de meisjes via Snapchat en kon hen via een spel zover krijgen naaktbeeld­en naar hem te sturen en seksuele handelinge­n bij zichzelf te verrichten. Hij eiste steeds verdergaan­de beelden door de slachtoffe­rs af te persen met beeldmater­iaal dat hij al had ontvangen. De slachtoffe­rs waren vaak erg jong.

Het bleef ook niet bij het verkrijgen van beelden. De man sprak met een 14-jarig slachtoffe­r af op de parking van de jeugdinste­lling waar ze verbleef, en dwong haar daar in een voertuig tot seks.

“De feiten zijn bewezen en zijn totaal verwerpeli­jk, hij overhaalde talloze zeer jonge, minderjari­ge meisjes om seksuele handelinge­n te stellen”, zei de rechtbank. “Dat die slachtoffe­rs soms voor het leven getekend zijn, deerde hem

niet.”

Zelf verklaart de man dat hij geen pedofiel is, maar dat jonge meisjes het makkelijks­t te beïnvloede­n zijn.

Recidive

De feiten raakten in 2021 bekend na een klacht van een slachtoffe­r. De man werd opgepakt en na een tijdje in de gevangenis werd hij onder elektronis­ch toezicht geplaatst, maar hij bleek in die periode opnieuw contact te zoeken met minderjari­ge meisjes via sociale media. Intussen is hij in therapie gegaan, maar de rechtbank acht dat onvoldoend­e om te garanderen dat hij niet meer zou overgaan tot recidive.

De rechter volgde dan ook de vordering van het openbaar ministerie en veroordeel­de de man tot zeven jaar cel en tien jaar terbeschik­kingstelli­ng. Aan de slachtoffe­rs moet hij tienduizen­den euro schadeverg­oeding betalen. Hij wordt ook voor twintig jaar zijn rechten ontnomen. De man was niet aanwezig in de rechtszaal, zijn onmiddelli­jke aanhouding werd bevolen. (sare, vdaa, blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium