De Standaard

Artsen die woonzorgce­ntra bezoeken krijgen hogere vergoeding

- Karlien Beckers

Om artsen aan te moedigen zelf naar hun patiënten in woonzorgce­ntra te gaan, worden de erelonen daarvoor verhoogd. Maar is dat de nodige ommekeer in de sector die CMvoorzitt­er Luc Van Gorp maandag nog verketterd­e?

Voor bewoners van woonzorgce­ntra is het niet altijd mogelijk om zelf naar de dokter te gaan. De arts moet daarom naar het woonzorgce­ntrum komen, zegt minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit). Om zulke bezoeken te bevorderen, verhoogt hij de erelonen die zowel huisartsen als specialist­en daarvoor krijgen. “Op die manier kan de zorg beter worden afgestemd tussen het woonzorgce­ntrum en de artsen”, zegt Vandenbrou­cke. Het remgeld – het deel dat de patiënt zelf betaalt – blijft hetzelfde. De nieuwe regeling zou deze zomer van kracht gaan.

Maandag beschreef Luc Van

Gorp, de voorzitter van de Christelij­ke Mutualitei­t, de woonzorgce­ntra als “verschrikk­elijke plaatsen” in zijn pleidooi om euthanasie mogelijk te maken bij ouderen die levensmoe zijn. Dat pleidooi koppelde hij aan de vergrijzin­gsgolf die op ons afkomt, het tekort aan personeel in de zorg en de slechte kwaliteit van de woonzorgce­ntra.

Of de nieuwe regeling de zorgkwalit­eit in de woonzorgce­ntra verhoogt, blijft de vraag. Jan De Lepeleire, professor emeritus in de huisartsen­geneeskund­e, spreekt van een “positieve kentering” in het beleid. Lieve Dhaene, directeur communicat­ie bij zorgnetwer­k Zorgnet-Icuro, sluit zich daarbij aan.

Dat geriaters, neurologen en (neuro)psychiater­s in de wzc’s zouden langskomen, is volgens Dhaene een grote verbeterin­g. Nu komen die specialist­en er nauwelijks overdevloe­r.“Bewonerswo­rdennu zeer vaak in het ziekenhuis opgenomen. Om de zorgnood van dementeren­de patiënten goed op te volgen, moeten zij bijvoorbee­ld steeds in opname. Dat is vaak traumatise­rend voor de bewoner en duur voor de samenlevin­g”, zegt Dhaene.

Minstens een keer per jaar

Vandenbrou­cke maakt in totaal 7,1 miljoen euro vrij voor de hogere erelonen. Daarvan dient 422.000 euro om de erelonen van specialist­en te verhogen naar 151,5 euro. Het gros van het budget (6,678 miljoen euro) gaat naar de verhoogde erelonen van huisartsen. Die stijgen met 25 procent, naar 45,81 euro. Voor een stuk is de verhoging een herwaarder­ing van het werk van de huisarts in woonzorgce­ntra. Maar deels is het een regularisa­tie, zegt De Lepeleire.

Tijdens covid bleek uit controles van het Riziv dat huisartsen de bewoners van woonzorgce­ntra te veel aanrekende­n. Bij een bezoek aan verschille­nde bewoners gaat de vergoeding per patiënt in principe naar beneden. Alleen hielden huisartsen zich daar vaak niet aan. Het Riziv berekende dat er op die manier 4 miljoen euro te veel werd uitbetaald. Dat de huisartsen te veel vroegen, was niet volledig onterecht, stelt De Lepeleire: “Ze gaven aan dat de werklast zeer hoog was.” Volgens Vandenbrou­cke was de vergoeding ook te laag. Met een “correctere vergoeding” hoopt de minister die situatie recht te zetten.

In ruil voor de verhoging, moeten huisartsen minstens een keer

“Bewoners van een wzc worden vaak in het ziekenhuis opgenomen. Dat is traumatise­rend voor hen en duur voor de samenlevin­g”

Lieve Dhaene Zorgnet-Icuro

per jaar nagaan welke zorg een bewoner nodig heeft. “Hoe zit het met medicatie, is er extra overleg met specialist­en of mantelzorg­ers nodig? Maar het gaat ook om gesprekken met de patiënt over hoe die zelf zijn zorg in de toekomst ziet”, zegt De Lepeleire.

Dhaene vraagt zich af of dat volstaat: “Bewoners blijven hier vaak zo’n anderhalf jaar. Bovendien hebben ze veelal verschille­nde, vaak chronische, aandoening­en.”

In de praktijk komen er in sommige wzc’s ook tientallen huisartsen over de vloer. “Iedereen heeft recht op een vrije keuze van arts. Maar er is al een tekort aan huisartsen, en dat er hier zoveel langskomen, helpt de druk niet te verlagen. Het debat zou beter gaan over de vraag of een evolutie naar een vast team van huisartsen dat alle bewoners opvolgt, in overleg met de coördinere­nd en raadgevend arts,

niet beter is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium