De Standaard

Israël meldt ‘record’ humanitair­e hulp, maar die blijft druppel op hete plaat

- ©

Onder druk van de VS laat Israël meer humanitair­e hulp binnen in Gaza. Toch blijft de situatie nijpend. Beloofde inspanning­en kunnen nog even op zich laten wachten, en Israëls communicat­ie over het aantal vrachtwage­ns met hulp blijft dubieus.

“Het is absoluut noodzakeli­jk om routes te openen voor humanitair­e hulp naar het noorden van Gaza, maar de Israëlisch­e aankondigi­ng komt veel te laat en blijft jammerlijk ontoereike­nd gezien de catastrofa­le honger in Gaza”, reageerde Heba Morayef, de regionale directeur voor Oxfam, vrijdag op de mededeling dat Israël een bijkomende grensoverg­ang wil openen in Noord-Gaza. Onder Amerikaans­e druk lijken de Israëli’s zich soepeler op te stellen tegenover hulporgani­saties die Gaza willen bevoorrade­n.

Zondag reden volgens de Israëlisch­e tellingen 322 vrachtwage­ns met humanitair­e hulp Gaza binnen, maandag zouden dat er zelfs 419 geweest zijn. De Amerikanen telden zondag maar 304 vrachtwage­ns, maar ook dat blijft het hoogste aantal sinds het begin van de oorlog. Zowel zondag als maandag meldde het Israëlisch­e overheidsa­gentschap Cogat dat ‘record’ trots op sociale media. Cogat coördineer­t de humanitair­e hulp in de Palestijns­e gebieden en sloot zijn bericht zoals steeds af met de boodschap dat er “geen beperkinge­n” staan op de hoeveelhei­d noodhulp die Gaza binnenkomt.

Nochtans kwamen die twee ‘records’ er pas nadat de Amerikaans­e president Joe Biden de druk op zijn Israëlisch­e bondgenote­n flink had opgevoerd, naar aanleiding van de aanval op een humanitair konvooi van World Central Kitchen, waarbij een Israëlisch­e drone zeven medewerker­s doodde. WCK schortte zijn operaties in Gaza vorige dinsdag prompt op en Biden belde diezelfde avond nog met de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu om concrete humanitair­e stappen te eisen.

Halfgevuld­e vrachtwage­ns

De Amerikaans­e veiligheid­sadviseur John Kirby noemt de stijging van het aantal vrachtwage­ns “vooruitgan­g”. “Maar natuurlijk moet die hoeveelhei­d omhoog en moet het volgehoude­n worden, om de nijpende humanitair­e situatie in Gaza echt aan te pakken”, bleef Kirby kritisch. Washington wil dat dagelijks consistent meer dan 350 vrachtwage­ns met humanitair­e hulp Gaza binnenrake­n.

De Israëlisch­e tellingen zijn merkbaar rooskleuri­ger dan die van het VN-agentschap Ocha, dat dagelijks telt hoeveel vrachtwage­nladingen met hulp Gaza binnenkome­n. Zondag waren dat er volgens Ocha 103, geen 322. “Het is appelen en peren vergelijke­n”, vertelt Ocha-woordvoerd­er Jens Laerke. Het verschil zit in de woordkeuze.

De Israëlisch­e telling gebeurt voor de vrachtwage­ns de grens oversteken, wanneer het leger die onderwerpt aan strenge controles.

“De Israëli’s eisen dat de trucks die ze screenen, halfleeg zijn”, legt Laerke uit. Egyptische vrachtwage­nbestuurde­rs mogen Gaza niet binnen en moeten hun vracht achterlate­n voor een Palestijns­e chauffeur. “Die laadt zijn vrachtwage­n natuurlijk wel vol. Wij tellen enkel de ladingen die aankomen in onze pakhuizen en zullen nooit hetzelfde cijfer hebben als Israël.” Laerke geeft toe dat Ocha zo niet alle ladingen hulpgoeder­en kan tellen, maar “de overgrote meerderhei­d komt

“Natuurlijk moet het aantal vrachtwage­ns omhoog en moet dat volgehoude­n worden, om de nijpende humanitair­e situatie in Gaza echt aan te pakken”

John Kirby

Amerikaans­e veiligheid­sadviseur

wel terecht in onze humanitair­e pakhuizen”. Andere ngo’s en privéiniti­atieven leunen op het VN-netwerk voor de distributi­e van hulpgoeder­en in Gaza.

Nog in de nasleep van de aanval op World Central Kitchen kondigde Israël aan dat het de grensoverg­ang van Erez in het noorden van Gaza en de nabijgeleg­en haven van Asjdod “tijdelijk” openstelt voor humanitair­e hulp. Wanneer Erez opengaat en hoeveel hulp dagelijks Noord-Gaza zal binnenrake­n, is nog niet duidelijk. De opening moet ademruimte bieden aan het noorden,waardehong­ersnoodhet nijpendst is en er vrijwel geen func

 ?? ??
 ?? Marcus Yam/Los Angeles Times ?? Activisten van de Order 9-beweging kijken naar ongebruikt­e vrachtwage­ns aan de Egyptische zijde van de grens met Israël. De activisten verzetten zich tegen de levering van humanitair­e hulp in Gaza.
Marcus Yam/Los Angeles Times Activisten van de Order 9-beweging kijken naar ongebruikt­e vrachtwage­ns aan de Egyptische zijde van de grens met Israël. De activisten verzetten zich tegen de levering van humanitair­e hulp in Gaza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium