De Standaard

Eva Vereecke wordt nieuwe directeur De Brakke Grond

- EVA VEREECKE Geert Sels

Elf jaar was Eva Vereecke toen ze met haar ouders in De Brakke Grond in Amsterdam kwam wonen. “Dat was handig. Ik hoefde niet eens het huis uit om naar het theater te gaan.”

Op 1 juli begint Eva Vereecke (45) als nieuwe directeur van het Vlaams Cultuurhui­s De Brakke Grond, in hartje Amsterdam. Eind jaren 80 rolde van hieruit de Vlaamse Golf over Nederland. Nadien bleef het een gedroomde presentati­eplek voor Vlaamse kunstenaar­s en een knooppunt om netwerken en Nederland op te zetten.

Vereecke? Zoals Guido Vereecke, die in de jaren 90 directeur was bij De Brakke Grond?

“Inderdaad. Dat was mijn vader. Op mijn elfde ben ik met mijn ouders en twee zussen naar Amsterdam verhuisd. Ik heb er mijn cruciale tienerjare­n doorgebrac­ht. Ik heb er in de jaren 90 veel jeugdtheat­ervoorstel­lingen gezien. Dat was handig. Ik moest het huis niet uit om naar het theater te gaan.”

Hoe verhoudt De Brakke Grond van uw jeugd zich tot die van nu?

“In de jaren 90 was het echt nog een officiële buitendien­st van de Vlaamse Gemeenscha­p. Er werkten alleen maar Vlaamse ambtenaren.

Intussen is het een stichting op Nederlands­e leest. Het personeel bestaat bijna uitsluiten­d uit Nederlande­rs. In de jaren 90 stond de presentati­efunctie centraal. Het was de bedoeling de Vlaamse kunstenaar­s zo veel mogelijk kansen te geven. Nu is er meer autonomie. Er zijn meer andere functies, zoals samenwerki­ngen tussen Vlaamse en Nederlands­e kunstenaar­s. Of festivals.”

Wat gaat iemand uit het jeugdwerk doen in een cultuurhui­s?

“Ik ben twaalf jaren bij De Ambrassade aan het afronden. Mijn voornemen was om tot mijn dertigste in het jeugdwerk te blijven. Het is iets uitgelopen: ik ben nu 45. Zo vreemd is de overstap niet voor mij. Ik heb na mijn opleiding sociale pedagogiek ook nog cultuurman­agement gestudeerd. Verder is jeugdwerk een onderdeel van het omvattend cultuurbel­eid, kijk maar naar het overheidsd­epartement ‘Cultuur, jeugd en media’. De Brakke Grond heeft een artistiek en een zakelijk leider. Ik hoef niet de artistieke lijnen uit te zetten.”

Waarmee hebt u de jury kunnen overtuigen om voor u te kiezen?

“Wellicht met mijn ervaring met een schakelfun­ctie? De Ambrassade is ontstaan door drie soorten jeugdwerki­ng samen te smelten. De Brakke Grond is niet alleen een cultuurhui­s met een brede werking. Het onderhoudt ook een netwerk met andere huizen.”

Wat krijgt als eerste uw aandacht?

“De beleidsnot­a loopt tot 2025. Ik heb dus een klein jaar om de werking te leren kennen en de juiste accenten te leggen. In de tussentijd zal er een nieuwe minister van Cultuur zijn. Als je je dan niet wegsteekt, kun je veel in gang zetten.”

 ?? © Sien Verstraete­n ?? Eva Vereecke.
© Sien Verstraete­n Eva Vereecke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium