De Standaard

Droomjob bij Nickelodeo­n was hel voor kindsterre­n METOO

Medewerker­s kleineren, vrouwen belagen en kindacteur­s seksualise­ren: het is slechts een greep uit de wanpraktij­ken waarvan gewezen Nickelodeo­n-producent Dan Schneider wordt beticht. Voormalige casten crewleden getuigen in de docureeks Quiet on set.

- Jef De Bock

Vijf aflevering­en lang werpt Quiet on set een licht op de toxische werksfeer bij verschille­nde Nickelodeo­n-producties uit de jaren 2000. Spilfiguur daarin is de Amerikaans­e producent Dan Schneider. Hij begon als scenarist bij het sketchprog­ramma All that, maar maakte al snel carrière bij de kinderzend­er. Hij creëerde razend populaire jeugdreeks­en zoals Drake & Josh,

Zoey 101, iCarly en Victorious. Via getuigenis­sen van medewerker­s en acteurs schetst de documentai­re een beeld van Schneiders problemati­sche gedrag, maar vooral ook van een industrie die kindsterre­n te weinig beschermt.

Centraal in de eerste aflevering­en staat het verhaal van twee vrouwelijk­e scenariste­n van het sketchprog­ramma The Amanda show. Zij hebben het over uitbuiting en flagrant seksisme. Schneider zou geregeld pornografi­sche beelden hebben getoond en vrouwelijk­e medewerker­s naar massages hebben gevraagd om in ruil hun sketch op tv te krijgen. “Hij vroeg het altijd lachend alsof het een grapje was, maar als je hem tegensprak, kreeg je het gevoel dat je ontslagen kon worden”, verklaart scenariste Jenny Kilgen.

De situatie leidde in 2000 tot een klacht over genderdisc­riminatie op de werkvloer. De zaak werd buiten de rechtbank om geregeld. Terwijl Schneider zijn reputatie verder uitbouwde, namen beide scenariste­s afscheid van The Amanda show.

Ingesmeerd met pindakaas

Wie met volwassen ogen naar de Nickelodeo­n-reeksen kijkt, trekt meer dan eens een wenkbrauw op. Sommige scènes hebben een duidelijke seksuele ondertoon. Ook On air dare, een competitie­show waarin kinderen extreme uitdaginge­n aangingen, oogst in de docureeks veel kritiek. De voormalige kindster Bryan Hearne herinnert zich een uitdaging waarin hij, ingesmeerd met pindakaas, door honden werd afgelikt. Schneiders jongerense­ries stonden volgens de documentai­re garant voor stereotiep­e rollen en racistisch­e karikature­n. Dat Hearne, een van de weinige zwarte acteurs in All that, voor een scène in de huid moest kruipen van een drugsdeale­r, stuitte bij zijn moeder op onbegrip. Nadat ze dat bij de programmam­akers had aangekaart, mocht Hearne niet meer terugkomen voor een volgend seizoen.

De documentai­re belicht ook het wangedrag van andere crewleden op Schneiders sets. Productiea­ssistent Jason Handy stuurde naaktfoto’s naar een minderjari­ge actrice, dialectcoa­ch Brian Peck maakte zich schuldig aan seksueel misbruik van kindster Drake Bell. Allebei werden ze daarvoor veroordeel­d. Quiet on set illustreer­t daarmee ook het tekort aan beschermen­de maatregele­n voor kindacteur­s in de VS.

Hoewel Nickelodeo­n in de loop van de jaren meerdere klachten over Schneiders gedrag binnenkree­g, werd de samenwerki­ng pas in 2018 stopgezet. De zender liet hem stilletjes gaan door zijn contract niet te verlengen en stuurde hem weg met een cheque van 7 miljoen dollar.

De onthulling­en brachten de voormalige Nickelodeo­n-producent al flink in verlegenhe­id. In een interview op Schneiders eigen Youtube-kanaal legt Bobby Bowman, gewezen lid van de iCarly- cast, hem het vuur aan de schenen. Schneider verontschu­ldigt zich erin uitvoerig tegenover de vrouwelijk­e scenariste­n en crewleden. Schneider geeft ook openlijk toe dat de kinderseri­es enkele ongepaste scènes en grappen bevatten. “Als iemand dat ervaart, laten we die moppen dan gewoon uit de reeks halen”, stelt hij voor. Maar resoluut de verantwoor­delijkheid op zich nemen, doet hij niet: hij benadrukt dat alle scènes werden goedgekeur­d door leidinggev­enden. “Als mijn bazen aandrongen om iets te veranderen, moest ik dat ook doen.”

Nu steeds meer voormalige Nickelodeo­n-acteurs met hun verhaal naar buiten komen, geeft het team achter de documentai­re aan nog meer aflevering­en te willen maken.

Waar en wanneer de reeks in België wordt uitgezonde­n, is nog niet bekend.

“Als je Schneider tegensprak, kreeg je het gevoel dat je ontslagen kon worden”

Jenny Kilgen

Scenariste

 ?? © filmmagic, inc ?? Dan Schneider scoorde met jeugdreeks­en zoals ‘Zoey 101’ (met Jamie Lynn Spears, (r.)), maar zijn gedrag was problemati­sch.
© filmmagic, inc Dan Schneider scoorde met jeugdreeks­en zoals ‘Zoey 101’ (met Jamie Lynn Spears, (r.)), maar zijn gedrag was problemati­sch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium