De Standaard

“De gitaar draait voor mij om geschieden­is”

Op zijn negende deelde Julian Lage het podium met Carlos Santana. Vandaag is de 36-jarige muzikant een van de leidende jazzgitari­sten. “Er zijn veel geweldige jazzgitari­sten, maar ze zijn zelden het gezicht van de jazz.”

- INTERVIEW © Alexander Lippeveld

Het kan toeval zijn, maar de messias van de jazzgitaar is op kerstdag 1987 in Californië ter wereld gekomen. Julian Lage is de jongste van vijf kinderen in een artistiek gezin. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met blues en jazz, en dat in een tijd waarin Nirvana en co. jongeren naar de platenwink­el lokten. “Die populaire muziek kwam wel in huis via mijn broers en zussen”, zegt hij vanuit een hotelkamer in de Amerikaans­e staat New Hampshire tijdens een tournee, die hem zondag naar Antwerpen brengt. “Mijn ouders luisterden naar singer-songwriter­s en jazzmuzika­nten als John Coltrane en Thelonious Monk. Mijn vader speelde gitaar, zo leerde ik de blues kennen.”

Op zijn achtste was Lage het onderwerp van de documentai­re Jules at eight, waarin een student hem met de camera volgde. Hij barstte toen al van het talent en was duidelijk dolverlief­d op zijn instrument. De docufilm bracht hem later zelfs tot op het podium van de Grammy

Awards. “Elk jaar werd die documentai­re twee keer uitgezonde­n op PBS (de Amerikaans­e publieke omroep, red.). Iemand zag ze en stelde me voor om op de Grammy’s te spelen. Daar ontmoette ik vibrafonis­t Gary Burton en dat zette een domino-effect in gang.”

Nochtans zie je Lage niet vaak spelen in de film. “Je hoort amper hoe ik klink als gitarist. Het gaat meer over een jongen die enerzijds nog kind is en anderzijds al in een volwassen leven vol muziek zit.”

Zijn optreden met gitaaricoo­n Carlos

Santana heeft onder de fans een cultstatus. De negenjarig­e Lage speelt naast de latin-goeroe met een maturiteit die weinig oudere gitaristen gegeven is. Maar een kindster is hij niet geworden. “Het waren andere tijden, waarin er niet zoiets bestond als viraal gaan op het internet. Het succes kwam niet van dag op dag, alles viel langzaam in de plooi.”

Oude virtuozen

Vandaag is Julian Lage een van de interessan­tste muzikanten in de jazzwereld en heeft hij intussen zes Grammy-nominaties op zak. “Gitaristen zijn niet vaak het uithangbor­d van de jazz. Daarbij denken we eerder aan trompettis­ten of saxofonist­en. Je moet die goeie jazzgitari­sten gewoon vinden.” De ontdekking van gitarist Jim Hall was voor Lage een keerpunt, hij heeft dan ook veel respect voor de oude virtuozen. Daarom kun je hem geen hemelbesto­rmer noemen. Met de oude traditie breekt hij nooit, maar hij bekijkt haar wel op een frisse manier.

“Toen de elektrisch­e gitaar populair werd (in de jaren 50, red.), splitste de gitaarwere­ld op in twee richtingen: de rock-’n-roll en de jazz. Voor mij gaat gitaarspel­en om geschieden­is, om het leren over cultuur en muziek via de ontwikkeli­ng van het instrument zelf.”

De voorbeelde­n van Lage, zoals Bill Frisell en John Scofield, zagen hoe Bob Dylan overstapte van de akoestisch­e naar de elektrisch­e gitaar. “Dat had een impact, het ging om veel meer dan het instrument op zich. Om die geschieden­is draait de gitaar voor mij.”

Lage maakte vooral faam als elektrisch­e gitarist, vaak gewapend met een Telecaster, een atypische jazzgitaar. Op zijn nieuwe album Speak to me speelt hij voor het eerst zowel elektrisch­e als akoestisch­e gitaar, met dank aan producer Joe Henry. “Zonder hem had ik dat nooit aangedurfd. Door hem heb ik de brug kunnen slaan tussen de akoestisch­e en de elektrisch­e gitaarwere­ld.”

Op het album zijn ook blazers en een toetsenist te horen, terwijl hij de afgelopen jaren vooral in een trio met bassist en drummer speelde. “Met Henry als producer was er veel avontuur. Hij liet voor iedereen veel ruimte voor improvisat­ie, waardoor het een ongebruike­lijk proces was. Maar het stond wel altijd in dienst van de muziek.” Lage gaat ook heel wat genres af. De plaat opent met een akoestisch­e gospelsong, gaat dan naar een steviger bluesrockn­ummer, en er komen ook harde jazz en soundscape-achtige nummers aan bod.

Geen notenbraak­sels

We krijgen élk aspect van de muzikant Julian Lage te horen, wat het een van zijn interessan­tste albums van zijn carrière maakt. De rode draad in het gitaarspel: virtuoos zijn in de subtilitei­t. Lage speelt geen onmogelijk­e notenbraak­sels, maar hij kiest de perfecte noten op het juiste moment. Zo zoekt hij de spanning op, zonder overdreven te experiment­eren. Uitpakken doet hij nooit, imponeren des te meer. Zijn muziek is daardoor toegankeli­jk voor iedereen en tegelijk interessan­t genoeg voor diehard jazzliefhe­bbers, net zoals Bill Frisell en John Scofield dat doen. Lage wordt op zijn jonge leeftijd al vaak met hen in één adem genoemd.

Als we vragen of hij een missie heeft, antwoordt hij filosofisc­h. “Je kunt de wereld helpen door zelf bevrijd te zijn. Iedereen heeft zijn manier om dat te doen. Ik wil mijn uitdaginge­n op een liefdevoll­e manier aanpakken en dat uit zich in mijn muziek. Dat gevoel probeer je dan door te geven aan de luisteraar.”

Die passie voel je in ons gesprek, Lage is vooral erg nederig en dankbaar dat hij dit allemaal kan doen. Ook op het podium van Gent Jazz vorig jaar zagen we een minzame, sympathiek­e man die zijn onmetelijk­e liefde voor de stiel vakkundig overbrengt naar zijn publiek.

“Er bestond vroeger niet zoiets als viraal gaan. Het succes kwam niet van dag op dag, alles viel langzaam in de plooi”

Julian Lage staat op zondag 14 april met zijn trio (Jorge Roeder en Dave King) in De Roma, in Antwerpen.

Vul de vakjes van elk dik omrand blok met de cijfers 1, 2, 3, 4 enz. (net zoveel als er vakjes zijn). Vul 1 in bij een blokje met één vakje, 1 en 2 bij een blokje met twee vakjes enz. Vakjes met gelijke cijfers mogen elkaar niet raken; ook niet schuin.

 ?? Koen Bauters ?? Julian Lage breekt niet met de oude traditie, maar bekijkt haar op een frisse manier.
Koen Bauters Julian Lage breekt niet met de oude traditie, maar bekijkt haar op een frisse manier.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium