De Standaard

Schuldig aan tergend trage televisie

- Assisen: de insulinemo­ord Sam De Wilde e

Tegenstand­ers van volksjury’s halen als argument voor de afschaffin­g ervan weleens aan dat assisenpro­cessen vaak onnodig lang duren. Een herkenbaar gevoel voor wie alle acht aflevering­en van Assisen: de insulinemo­ord bekijkt.

In het tweede seizoen van Assisen, het interactie­ve rechtbankd­rama waarin de kijker zelf over schuld of onschuld beslist, dient een grootvader (Gène Bervoets) zijn verlamde kleindocht­er een fataal shot insuline toe. Aan het publiek om te beslissen of het om moord of om een daad van barmhartig­heid ging. Sinds het paardenmei­sje van haar geliefde knol viel en in een rolstoel belandde, wilde ze immers niet meer leven. Of dat is toch wat opa beweert.

James Cooke bedacht Assisen ooit als theatercon­cept, waar nog steeds nieuwe voorstelli­ngen van worden gemaakt. Na een wurgmoord, een sterrenmoo­rd en zelfs een pizzamoord is men inmiddels aan een kotmoord toe. De formule werkt ongetwijfe­ld beter in een theaterzaa­l, waar de interactie rechtstree­ks is en waar iets meer rechtbankg­evoel hangt dan in de zetel thuis. Nog een voordeel: een toneelstuk duurt doorgaans veel minder lang dan een achtdelige tv-reeks.

Tenzij het echt de bedoeling was om de trage werking van de rechtsgang te illustrere­n, lijken acht aflevering­en meer dan de magere plot van Assisen: de insulinemo­ord verdraagt. Jammer genoeg besloten de makers dan maar om het verhaal eindeloos uit te rekken door het aan te vullen met flauwe flashbacks en doelloze zijsporen (de nevenplot met Bert Haelvoet als creepy cowboy was écht niet nodig).

In de scènes in het assisenhof is het nog genieten van het sympathiek­e steekspel tussen de procureur en advocaat die met gepaste theatrale flair vertolkt worden door acteurskop­pel An Miller en Filip Peeters, maar alles wat zich buiten de rechtbank afspeelt, is langdradig en uiterst manipulati­ef. Elke scène van het achtergron­dverhaal schreeuwt drama en depressivi­teit, van de trieste blauwe gloed die over het hele gebeuren hangt tot de erg aanwezige muziek van Justine Bourgeus (Tsar B).

Aangezien de schuldvraa­g waarover de kijker uiteindeli­jk moet beslissen in dit tweede seizoen vooral draait om de vraag of kleindocht­erlief wel echt dood wilde, en de miseen-scène van zowat elke episode je weinig subtiel duidelijk maakt dat zulks zomaar eens het geval zou kunnen zijn, wordt het hele opzet van Assisen onderuitge­haald.

Wat overblijft, is tergend trage televisie die doet alsof de kijkers een vrije keuze hebben, terwijl hun op elk moment precies verteld wordt wat ze horen te denken en te voelen.

De formule werkt ongetwijfe­ld beter in een theaterzaa­l, waar de interactie rechtstree­ks is

Freelancer­ecensent

tionerende medische infrastruc­tuur meer over is.

Bananen: 7,50 euro per kilo

De grenspost van Erez liep zware schade op bij Hamas’ aanval op 7 oktober en is dus niet onmiddelli­jk operatione­el. Matthew Miller, de woordvoerd­er van het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken, toonde zich maandag optimistis­ch en vermoedde dat de eerste hulpkonvoo­ien in de loop van deze week al door Erez zullen rijden. Waarom de opening slechts “tijdelijk” is, en hoe lang die zal duren, blijft voorlopig onduidelij­k.

“De Israëlisch­e aankondigi­ng dat het meer hulp wil doorlaten, toont dat druk van buitenaf werkt”, zei Omar Shakir, directeur Israël en Palestina voor Human Rights Watch, dinsdag naar aanleiding van een nieuw rapport van HRW. Daarin kaart de organisati­e aan dat Israël honger inzet als wapen tegen de bevolking van Gaza. Vrijdag waren al zeker 32 doden door ondervoedi­ng en uitdroging geteld, onder wie 28 kinderen. Op dit moment houdt de hongersnoo­d vooral in het noorden huis. Denktank Internatio­nal Crisis Group waarschuwd­e maandag dat hetzelfde scenario dreigt in het zuiden als het Israëlisch­e leger zijn aanvalspla­nnen op Rafah doorzet.

Toch blijven de Israëli’s ontkennen dat honger een dodelijk probleem is in Gaza. Het agentschap Cogat deelde maandag nog op sociale media foto’s van marktkrame­n vol aardappele­n, tomaten en gebak op een markt in het noorden van Gaza. Een beeld van een kraam die bananen verkoopt, naar eigen zeggen zondag vastgelegd, zette kwaad bloed. De foto verscheen voor het eerst vrijdag op de Palestijns­e nieuwssite Ramallah News met als bovenschri­ft: “Bananen bereiken voor het eerst in zes maanden de markten in Gaza.” De prijs zou omgerekend 7,50 euro per kilogram bedragen.

Alleen wie na zes maanden oorlog nog voldoende financiële reserves heeft, kan doorgaans vers eten van de markt betalen. Behalve bananen zijn ook producten als rijst en aardappele­n soms vertienvou­digd in prijs. Schaarste heeft de voedselpri­jzen door het dak gejaagd. Door de hoge prijzen kunnen veel gezinnen in het noorden zich geen eten veroorlove­n. Sinds de oorlog hebben de meeste Gazanen geen werk en geen inkomen meer, en dus geen geld om extreem duur eten te betalen.

 ?? © play ?? De reeks kan geen acht aflevering­en boeien, daarvoor volstaan de flauwe flashbacks en doelloze zijsporen niet.
© play De reeks kan geen acht aflevering­en boeien, daarvoor volstaan de flauwe flashbacks en doelloze zijsporen niet.
 ?? ?? t
t
 ?? DS-Infografie­k | Bron: ft, satellietb­eeld Planet ??
DS-Infografie­k | Bron: ft, satellietb­eeld Planet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium