De Standaard

Terwijl het Westen verwestert, trapt de rest van de wereld op de rem CULTUURKLO­OF

- Hilde Van den Eynde

Tussen westerse en niet-westerse landen groeit de cultuurklo­of. Landen die veertig jaar geleden positief stonden tegenover homoseksua­liteit, euthanasie en abortus zijn dat vandaag nóg meer. Landen die al tegen waren, zetten hun hakken nog dieper in het zand.

Veertig jaar geleden vond bijna de helft van de Zweedse bevolking abortus te rechtvaard­igen. Vandaag maakt driekwart van de burgers er geen probleem meer van. In India daarentege­n nam een kwart van de burgers veertig jaar geleden vrede met abortus, maar vandaag nog slechts 16 procent.

Het is slechts één voorbeeld van de kloof inzake normen en waarden die zich de afgelopen veertig jaar wereldwijd heeft verdiept, rapportere­n twee Amerikaans­e sociologen in het vakblad Nature Communicat­ions. Terwijl burgers van westerse landen zich de voorbije decennia steeds liberaler zijn gaan opstellen, zijn niet-westerse regio’s in de wereld doorgaans juist conservati­ever geworden. De (toch al beperkte) acceptatie van homoseksua­liteit, abortus en euthanasie is er verder gezakt, terwijl zaken als vertrouwen in het leger en het belang dat wordt gehecht aan een religieuze opvoeding hogere punten scoren. Ook de tolerantie voor corruptie en overheidsf­raude is in niet-westerse landen gestegen, stelden de Amerikanen vast.

De resultaten zijn in tegenspraa­k met de verwachtin­g dat de globalisat­ie en de daarmee gepaard gaande groeiende welvaart wereldwijd tot democratis­ering en emancipati­e zouden leiden. Een bewijs van het tegendeel vonden de onderzoeke­rs in Hongkong en Canada, waar de welvaart tussen 2000 en 2020 in gelijke mate is toegenomen. Maar terwijl de acceptatie van homoseksua­liteit in Canada fors is toegenomen, was dat in Hongkong veel minder zo.

Joshua Conrad Jackson en Danila Medvedev analyseerd­en aan de universite­it van Chicago gegevens van de World Values Survey, een herhaalde bevraging van meer dan 400.000 mensen in 76 landen tussen 1981 en 2022. De bevraginge­n peilden naar de opvattinge­n van burgers over veertig waardegebo­nden kwesties, zoals de toelaatbaa­rheid van homoseksua­liteit of prostituti­e, het belang van een religieuze opvoeding van kinderen of de wenselijkh­eid van politieke actie.

“In landen waar er overheerse­nd een clanmental­iteit heerst, zijn individuen in de eerste plaats loyaal aan hun eigen groep” Werner Schirmer

Socioloog VUB

China en Rusland

Terwijl de meeste westerse landen in deze zaken (nog) liberaler zijn geworden, is dat niet het geval voor de meeste niet-westerse landen in de bevraging. Onder meer in Irak, Marokko, Rwanda en Hongkong zijn de mores fors conservati­ever geworden. Maar ook Europese landen als Hongarije en Polen zijn flink behoudende­r geworden in hun normen en waarden.

Werner Schirmer, socioloog aan de Vrije Universite­it Brussel, toont zich “niet super-verrast” door de conclusies van de Amerikaans­e studie. “In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw dachten veel sociologen nog dat het Amerikaans­e samenlevin­gsmodel de wereld zou gaan veroveren. De stijgende welvaart in niet-westerse landen zou ertoe leiden dat burgers westerse normen en waarden zouden overnemen en zouden emancipere­n in de richting van meer individual­isme en zelfbeschi­kking.”

“Dat gelooft vandaag niemand meer. Moderniser­ing en welvaart leiden duidelijk niet automatisc­h naar een liberalere samenlevin­g. Kijk maar naar China en Rusland: hoe radicaal antiwester­s die landen zich vandaag opstellen, ondanks hun gestegen welvaart.”

Moderniser­ing kan een land meer dan één richting uitsturen, zegt Schirmer, niet alleen in de richting van democratie en individual­isering. “Ook zijn sommige religies makkelijke­r te verzoenen met emancipati­e. Het protestant­isme, de religie die aan de basis lag van Angelsaksi­sche samenlevin­gen als de VS en Groot-Brittannië, is daarvan een voorbeeld. Méér dan het katholicis­me bood het ruimte aan de belangen van individuen, ook als dat ten koste ging van de belangen van het collectief. Het protestant­isme had ook minder moeite dan het katholicis­me met het streven van individuen om rijkdom en macht te verwerven.”

Eerdere studies die een globale toename in de acceptatie van homoseksua­liteit aangaven, noteerden dat die liberalise­ring trager verliep of niet gebeurde in moslimland­en, landen in Afrika ten zuiden van de Sahara en het voormalige Sovjetblok. De analyses komen overeen met de vaststelli­ngen van de huidige studie: dat de meningen over de verdedigba­arheid van homoseksua­liteit in de loop van de tijd uiteen zijn gaan lopen.

Een opvallend resultaat van de studie is dat de tolerantie van burgers voor belastingo­ntduiking, zwartrijde­n en het omkopen van overheidsf­unctionari­ssen is toegenomen. Schirmer kijkt er niet van op. “In landen waar er overheerse­nd een clanmental­iteit heerst, zijn individuen in de eerste plaats loyaal aan hun eigen groep. Ze zien zichzelf als een tandwiel dat helpt om het raderwerk van de eigen clan aan de gang te houden. De staat is voor hen een abstracte, derde partij, die minder vertrouwen geniet dan de eigen groep. Zaken die westerling­en immoreel vinden, zien zij niet als iets verkeerds.”

Multicultu­reel

Wat betekenen de bevindinge­n van de Amerikaans­e onderzoeke­rs voor westerse landen met een sterke migratie-influx uit niet-westerse landen? Lopen de normen en waarden binnen zulke multicultu­rele maatschapp­ijen ook steeds verder uit elkaar?

“Dat hebben de onderzoeke­rs niet uitgezocht”, zegt Schirmer – de World Values Survey waarop ze zich baseerden, vergelijkt landen met elkaar, geen regio’s of sociale groepen binnen een land. “Het zou interessan­t zijn om zo’n bevraging op te zetten in Vlaanderen”, vindt de socioloog, “en de normen en waarden in stedelijke en landelijke gebieden met elkaar te vergelijke­n. Of om te peilen naar het onderschei­d tussen de arbeidersk­lasse en hoger opgeleide burgers.”

 ?? © getty ?? Poolse jongeren scanderen antilgtb en homofobe slogans in Krakow. De Polen zijn flink behoudende­r geworden.
© getty Poolse jongeren scanderen antilgtb en homofobe slogans in Krakow. De Polen zijn flink behoudende­r geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium