De Standaard

Dengue slaat ongenadig toe in Argentinië, president Milei wacht af

Argentinië, dat het economisch al erg moeilijk heeft, kampt met de zwaarste uitbraak ooit van dengue. De uiterst rechtse president Milei krijgt kritiek omdat hij amper iets doet.

- Lode Delputte

Lange wachtrijen voor de eerstehulp­posten, apothekers die zich de huid laten vol schelden omdat ze geen muggenspra­y meer hebben, Tiktok-filmpjes van burgers die vechten voor de weinige spuitbusje­s die overblijve­n of er een veelvoud van de prijs voor moeten ophoesten, ziekenhuiz­en die operaties uitstellen om bedden vrij te maken: als nooit tevoren is Argentinië in de ban van dengue.

De recentste cijfers spreken van 215.885 gevallen sinds 1 januari, een aantal dat nu al 54 procent hoger ligt dan alle geregistre­erde besmetting­en van vorig jaar samen. Dengue of knokkelkoo­rts, een virale infectie die overgedrag­en wordt door de Aedes aegyptimug (of gelekoorts­mug), heeft in de eerste drie maanden van 2024 ook aan 151 mensen het leven gekost. Vooral de hoofdstad Buenos Aires en de noordelijk­e, tegen de tropen gelegen provincies, zijn zwaar getroffen.

Endemisch geworden

Dengue is pijnlijk vertrouwd in Brazilië, Colombia of Cuba. Dat de infectie vandaag echter ook een nooit geziene ravage aanricht in Argentinië – het gaat om de zwaarste uitbraak sinds het begin van de metingen – duidt erop dat de gelekoorts­mug stilaan endemisch wordt in andere Latijns-Amerikaans­e regio’s.

Bovendien, zeggen gezondheid­sexperts, lijkt het erop dat de mug stilaan went aan koudere temperatur­en, bijvoorbee­ld in de Argentijns­e Andesprovi­ncies Jujuy en Salta, waar ze zelfs in de wintermaan­den juli en augustus actief dreigt te blijven.

De omvang van de epidemie is niet alleen een indicator voor het effect van El Niño, het weerkundig­e fenomeen dat de Stille Oceaan opwarmt, ook de snelheid van de globale opwarming valt ervan af te lezen.

Schaarse muggenspra­y

Is dit alles op zich al problemati­sch, dan valt de epidemie in Argentinië ook nog eens samen met een zware economisch­e, sociale en politieke crisis. De gezinnen vechten permanent tegen de inflatie, goed voor 276 procent op jaarbasis en dagelijks zijn er protesten tegen het liberalise­ringsbelei­d van de uiterst rechtse president Javier Milei.

Geen wonder dat tegenstand­ers van het staatshoof­d de dengue-epidemie gretig in diens schoenen schuiven. Zo weigerde Milei federale fondsen uit te trekken voor een preventie- of voorlichti­ngscampagn­e en schoot hij rijkelijk laat in actie om de schaarste aan of hoge prijzen van muggenspra­y aan te pakken.

Met het oog op dat laatste schafte Milei eind vorige week, voor een duur van dertig dagen, de invoerheff­ingen op DEET en andere muggenwere­nde middelen af. De president mikt erop dat de markt tegen dan zichzelf zal reguleren en komaf zal maken met lege winkelrekk­en en hamsterend­e klanten.

Lange broeken

Wat de regering ook nagelaten heeft te doen, is een beschikbaa­r denguevacc­in, het Japanse Qdenga, in een vaccinatie­campagne op te nemen. Volgens minister van volksgezon­dheid Mario Russo, een cardioloog, zou dat neerkomen op zwichten “voor de druk van laboratori­a”, zoals hij op tv-zender TN vertelde. Russo zegt dat het vaccin zich nog in een experiment­eel stadium bevindt en niet “het geschikte instrument” is om de huidige uitbraak onder controle te krijgen.

“Draag lange broeken en mouwen”, gaf de minister liever mee, een tip voor de talloze burgers die huisgemaak­te, vaak gauw bij elkaar gefantasee­rde middeltjes bedenken in de strijd tegen een aandoening die ze amper kennen.

In bewoording­en die onwillekeu­rig deden denken aan wat de uiterst rechtse president Jair Bolsonaro in buurland Brazilië zei toen het covidvirus daar honderddui­zenden slachtoffe­rs maakte, beschuldig­de Russo intussen “de kaste” – Milei’s naam voor de door de traditione­le partijen aangevoerd­e oppositie – en “de media” ervan hún kalender aan de regering op te dringen.

In tegenstell­ing tot Argentinië doet Brazilië in een grootschee­pse campagne, de eerste in haar soort wereldwijd, wél een beroep op Qdenga.

De regering besliste om een beschikbaa­r denguevacc­in niet op te nemen in een preventiec­ampagne. Wel werden de invoerheff­ingen op DEET opgeschort

 ?? © ap ?? In een park in Buenos Aires wordt gespoten tegen de muggen die het dengueviru­s overbrenge­n.
© ap In een park in Buenos Aires wordt gespoten tegen de muggen die het dengueviru­s overbrenge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium