De Standaard

Ouders van jonge schutter veroordeel­d

- WAPENGEWEL­D Yumi Demeyere

De ouders van een tiener uit Michigan die vier klasgenote­n doodschoot, zijn veroordeel­d tot minstens tien jaar cel.

De rechtbank oordeelde dat de ouders crimineel nalatig waren en alle rode vlaggen negeerden over de geestelijk­e toestand van hun zoon. Jennifer en James Crumbley kregen dinsdag tien tot vijftien jaar gevangenis­straf opgelegd in Oakland County. Hun zoon Ethan opende in 2021 op vijftienja­rige leeftijd het vuur op zijn klasgenote­n in de Oxford High School. Vier klasgenote­n kwamen om, Ethan werd veroordeel­d tot levenslang. Het is de eerste keer dat ook de ouders van een schoolschu­tter veroordeel­d worden.

Drie dagen voor de schietpart­ij deed James Crumbley zijn zoon een geweer cadeau voor kerstmis. De ochtend van de dag waarop Ethan het vuur zou openen, had de school beide ouders nog gebeld. De tiener had gewelddadi­ge boodschapp­en op zijn huiswerk geschreven. Ethan had onmiddelli­jk therapie nodig, zei de school.

“Mijn man en ik zeiden altijd dat we het perfecte kind hadden. Ik geloofde dat echt” Jennifer Crumbley Moederschu­tter

De ouders zouden de waarschuwi­ng weggewuifd hebben. Ze negeerden ook Ethans opmerkinge­n dat hij stemmen hoorde, en naar een psycholoog wou gaan. Na het telefoontj­e van de school brachten ze hem naar huis. In de namiddag vertrok hij weer naar school, met in zijn rugzak het geweer dat hij als kerstcadea­u had gekregen. Het wapen zat er die ochtend ook al, maar de ouders hadden zijn rugzak niet doorzocht. Terug op school opende de tiener het vuur, met de vier dodelijke slachtoffe­rs tot gevolg.

“Geen flauw idee”

De ouders zijn schuldig bevonden aan onvrijwill­ige doodslag, en moeten minstens tien jaar naar de gevangenis. “Mijn man en ik zeiden altijd dat we het perfecte kind hadden. Ik geloofde dat echt”, zei moeder Jennifer Crumbley (46) in de rechtbank. “Ik had geen flauw idee dat hij in staat was om te doden. Als er iets is wat het publiek hiervan kan leren, is dat het iedereen kan overkomen.”

Haar man, James Crumbley (47), richtte zich in de rechtbank tot de slachtoffe­rs: “Het spijt me voor uw verlies, mijn hart gaat uit naar ieder van jullie. Het spijt me voor wat mijn zoon heeft gedaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium