De Standaard

Ook in de economie duiken de eerste zwaluwen op

- Stijn Decock

Volgens Waarneming­en.be, waar alle belangrijk­e vogelwaarn­emingen in Vlaanderen worden bijgehoude­n, werd de eerste boerenzwal­uw op 14 maart in Vilvoorde gespot. Niet alleen in de natuur, ook in de economie duiken de eerste zwaluwen die de lente aankondige­n, op. Conjunctuu­rgevoelige grondstoff­en zoals ruwe olie en koper zijn aan een opmars bezig, gedreven door een stijgende vraag. Een vat olie kost nu 90 dollar, terwijl dat aan het begin van het jaar 75 dollar was. De koperprijs klom van 8.346 dollar tot 9.375 dollar.

Conjunctuu­rindicator­en in heel wat landen, ook in het geplaagde Duitsland, wijzen op beterschap. In februari steeg de industriël­e productie in Duitsland met 2,1 procent, wat meer was dan de verwachte 0,3 procent. In België wijzen de enquêtes van de Nationale Bank bij ondernemer­s er ook op dat de industrie weer aan het aantrekken is. Ook de Chinese industrie lijkt volgens voorlopend­e indicatore­n stilaan wat aan de betere hand.

België heeft een goed draaiende dienstenec­onomie, gecombinee­rd met een industrie in recessie

Er is dus beterschap op komst in de economie. Sommigen vragen zich af of het wel zo slecht ging. De bbp-groei bleef zeker in België meer dan behoorlijk. Van een breed crisisgevo­el was geen sprake. Dat komt door een heel duale economie: een zeer goed draaiende dienstenec­onomie, waar het merendeel van de bevolking in werkt, gecombinee­rd met een industrie in recessie.

Die recessie had twee oorzaken: de enorm gestegen gasprijzen en een belangrijk­e postcorona­dip in de vraag naar goederen. Tijdens corona draaiden de industrie en de bouw als gek, omdat iedereen nieuwe spullen kocht. Na de pandemie ging iedereen opnieuw diensten consumeren, en werden minder spullen gekocht of huizen verbouwd.

Peter Vanden Houte, hoofdecono­om bij ING België, ziet de gedaalde gasprijs als belangrijk­ste redenen waarom de industrie het nu beter doet. “De gasprijs ligt nog wat hoger dan voor corona, maar is wel fors gezakt in het voorbije jaar. Het is wellicht de reden waarom ook de geplaagde energie-intensieve chemiesect­or in Europa het nu beter doet. Het dieptepunt van de recessie ligt duidelijk achter ons”, zegt Vanden Houte. Daarnaast spreekt hij van een natuurlijk­e uitbodemin­g na vijf kwartalen van krimp in de industrie. De inkomens van de Europese gezinnen zijn door loonsverho­gingen nu eindelijk gecompense­erd voor de inflatie, waardoor ze meer koopkracht hebben en weer wat meer goederen kopen. Ook de Amerikaans­e economie, een belangrijk­e afzetmarkt voor de Europese economie, blijft uitstekend draaien.

Toch denkt Vanden Houte niet dat we nu meteen in een economisch­e zomer belanden. “De voorraadni­veaus bij de bedrijven liggen nog hoog. Een bedrijf zal eerst nog de voorraad wegwerken, voordat het bijkomend zal produceren. De capaciteit­sbezetting in de bedrijven blijft vrij laag.”

De econoom verwacht dat de industriël­e voorraden pas tegen de zomer voldoende weggewerkt zullen zijn. De eerste renteverla­gingen van de ECB – die lenen goedkoper maken – kunnen tegen dan het herstel nog wat kracht geven, zeker de bouw. “De bouwsector in Europa doet het wel nog zeer slecht, alhoewel die in België beter stand lijkt te houden.”

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium