De Standaard

Belgische haventermi­nals staan propvol auto’s

De autotermin­als in Zeebrugge en Antwerpen zitten zo vol dat grote autobouwer­s volop zoeken naar extra parkeerrui­mte in het binnenland.

- © Nico Tanghe

Er is zich een gigantisch­e logistieke flessenhal­s aan het vormen in de havens van Zeebrugge en Antwerpen. Geïmportee­rde voertuigen stapelen er zich op en veranderen de havens in reusachtig­e parkeergar­ages.

De kern van het probleem: in de meeste Europese havens komen er al maanden veel meer auto’s binnen dan er naar buiten gaan. Daardoor moeten inkomende vrachtsche­pen met nieuwe auto’s steeds vaker uitwijken naar naburige havens als Vlissingen en Bremerhave­n en moeten beheerders van autotermin­als in Zeebrugge en Antwerpen nieuwe trafiek afslaan. Grote autobouwer­s als Toyota en Tesla worden gedwongen uit te kijken naar extra parkeerrui­mte in het binnenland.

Agressief zakenmodel

“We zitten propvol en de doorloopti­jd per auto loopt almaar op”, bevestigt Gert Ickx, woordvoerd­er van Port of AntwerpBru­ges. Een van de redenen is de fors toegenomen import vanuit China naar Europa, die vorig jaar met liefst 58 procent is gestegen. Vooral Chinese autodistri­buteurs als BYD, SAIC en Chery gebruiken de parkeerter­reinen in de havens steeds meer als een depot. In plaats van de wagens bij de dealers te stockeren, worden ze op grote schaal op de autotermin­als verzameld. Van een duidelijk plan voor distributi­e en naverkoop is daarbij meestal geen sprake.

De verklaring daarvoor zit in het traditione­el agressieve zakenmodel van de meeste Chinese merken, dat fundamente­el verschilt van dat van de Europese merken. “De Chinese autobouwer­s wachten niet op een bestelling van de klant om een wagen te bouwen en naar Europa te leveren. Ze ‘pushen’ letterlijk hun auto’s de Europese markt in”, verduideli­jkt een beheerder van een autotermin­al die anoniem wenst te blijven. Sommige havens vragen daarom steeds vaker vooraf een garantie dat er voor de geïmportee­rde nieuwe auto’s ook effectief een koper is.

Tot anderhalf jaar wachten

Maar de stijgende import vanuit China – ook van andere westerse merken die daar worden gebouwd, zoals de Tesla Model 3 – verklaart slechts een deel van de congestie in Port of AntwerpBru­ges. Aan de uitgaande zijde is er zowel een tekort aan transports­chepen als aan beschikbaa­r wegvervoer. “Door de coronacris­is en de oorlog in Oekraïne zijn er trucks te kort en hebben veel vrachtwage­nchauffeur­s uit OostEuropa afgehaakt. Het zeetranspo­rt is dan weer een probleem omdat een aantal schepen die short sea doen (schepen die geen oceaan oversteken, red.) overgeheve­ld zijn naar diensten voor de Chinese export.”

“Door corona en de oorlog in Oekraïne hebben veel vrachtwage­nchauffeur­s uit OostEuropa afgehaakt” Beheerder autotermin­al

Als er op de Europese markt ook nog eens minder auto’s worden verkocht dan gepland, krijg je de enorme wachttijde­n waarvan nu sprake is in Zeebrugge en Antwerpen.Daarbijkun­nensommige modellen van Chinese automerken al snel een tot anderhalf jaar in de grote autohavens blijven staan tot ze worden verkocht aan distribute­urs of eindgebrui­kers. Geen wonder dat grote automerken als Toyota en Tesla een uitweg zoeken door tijdelijk extra parkeerrui­mte te huren in het binnenland. Onder meer de voormalige Makro-sites in Antwerpen en Machelen zouden daarbij in beeld zijn.

 ?? Fred Debrock ?? Ook een jaar geleden stonden de parkings in de haven van Zeebrugge al vol met geïmportee­rde wagens.
Fred Debrock Ook een jaar geleden stonden de parkings in de haven van Zeebrugge al vol met geïmportee­rde wagens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium