De Standaard

Spanje stopt met ‘gouden visa’ te verkopen

Meerdere Europese landen verkopen verblijfsv­ergunninge­n aan rijke buitenland­ers. Spanje is het zoveelste land op rij dat die ‘gouden visa’ wil inperken.

- Giselle Nath

Migreren is makkelijk, als je een wereldburg­er met veel cash bent. In flink wat Europese landen zijn er dealtjes te sluiten. Via ‘gouden paspoorten’ of ‘gouden visa’ koop je respectiev­elijk het (permanente) burgerscha­p van een land, of een (tijdelijke) meerjarige verblijfsv­ergunning. Rijke Chinezen, Russen of Zuid-Afrikanen kloppen aan bij één lidstaat, maar kunnen vervolgens reizen in de anders zo streng afgescherm­de Schengenzo­ne van 27 landen. Soms vraagt dat land een investerin­g in vastgoed in ruil, soms een bedrijfsac­tiviteit.

Jacht op rijke buitenland­ers

Spanje zegt nu dat het zijn programma voor gouden visa stopzet. Daarmee versterkt Madrid een bestaande trend. In 2023 beloofden Ierland, Portugal en Nederland al om te verstrenge­n of de verkoop van visa te beëindigen. In Nederland leidde dat tot een abrupte stijging in aanvragen. “Veel vermogende­n zien dit systeem als verzekerin­g tegen geopolitie­ke instabilit­eit”, zegt Henley & Partners, een consultanc­ybedrijf dat zulke visa helpt aanvragen.

De sociaaldem­ocratische premier van Spanje, Pedro Sánchez, houdt de visa verantwoor­delijk voor de dure woningmark­t. “Huisvestin­g is een recht, geen zaak voor speculatie. Door dat programma konden Spanjaarde­n die hier werken en belasting betalen geen deftige woning kopen”, zei hij.

Dat argument lijkt steek te houden als je weet dat 94 procent van die speciale visa uitgereikt is na aankopen van vastgoed in slechts zes belangrijk­e Spaanse steden. Toch zien experts dat niet als enige reden. De Spaanse vastgoedsi­te Idealista claimt dat slechts 0,1 procent van de eigendomme­n verkocht tussen 2013 en 2022 op het conto te schrijven is van die vermogende visahouder­s. “De prijzen zijn hoog door het beperkte aanbod en de hogere vraag.”

Na de financiële crisis van 2010 voerden enkele Zuid-Europese landen gouden visa in om hun economie erbovenop te krijgen. Al snel openden andere landen de jacht op rijke niet-Europeanen.

Het idee was dat de rijke wereldburg­ers behalve hun familie ook hun geld zouden meebrengen. Maar volgens de ngo Transparan­cy Internatio­nal volgden weinig landen de concrete resultaten van hun visabeleid op. In Portugal bleken er na tien jaar amper productiev­e investerin­gen of bedrijven uit te zijn voortgekom­en.

Achterpoor­tje

De bezorgdhei­d over de visa nam toe in hun hoedanighe­id van ‘achterpoor­tje’ voor corrupte of gesanction­eerde Russen. Of voor Chinese spionnen voor de Communisti­sche Partij, of allerlei criminele oligarchen uit de hele wereld. In 2022 waarschuwd­e Didier Reynders, Europees Commissari­s voor Justitie en Consument, dat Russische en Wit-Russische miljonairs het systeem konden misbruiken. “Die visa openen de deur voor corruptie, belastingo­ntduiking en witwasprak­tijken.” De risico’s wogen niet meer op tegen de baten.

Technisch gezien is een strafblad een reden voor uitsluitin­g van kandidaten. Maar in Spanje kon je volgens Henley & Partners al binnen de 20 dagen een visum krijgen. Dat laat amper ruimte voor een diepgraven­d onderzoek naar de kandidaat. Ter vergelijki­ng: Portugal doet er 18 maanden over om dossiers goed te keuren. Ook de kostprijs verschilde: Madrid vroeg meer dan 500.000 euro, buurland Portugal 250.000, maar lidstaten als Malta gingen daar ver onder.

Rijke expats hoeven nog niet te wanhopen. Hoe meer landen het advies van Europa opvolgen, hoe meer anderen zich profileren als alternatie­f toegangspo­ortje. Zo maakt Hongarije nu al reclame in China voor de gouden visa die het straks zou invoeren.

 ?? © getty ?? Een immokantoo­r in Alicante, Spanje.
© getty Een immokantoo­r in Alicante, Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium