De Standaard

Elektronis­che betalingen kosten winkeluitb­aters bakken geld

- Dimitri Berlanger

Niet alleen bakkers maar ook krantenwin­kels betalen zich blauw aan banktransa­ctiekosten. Ook voor uitbater Alain Plouvier (57) van krantenwin­kel Philbo op de Nowélei in Vilvoorde lopen die op tot 6.000 euro per jaar. “Onze omzet neemt toe, maar de winst neemt af.”

Bakker Machiel Neirinck in het Oost-Vlaamse Machelen heeft een geprint blad tegen de toonbank hangen met de vraag om zoveel als mogelijk cash te betalen én een geprint uittreksel van zijn rekening als ‘bewijs’. De bakker voelt zich dan ook het grootste slachtoffe­r van de kosten die aangereken­d worden voor elektronis­che betalingen.

Maar ook de krantenwin­kels zitten in de hoek waar de klappen vallen. Dat bevestigt zaakvoerde­r Alain van Philbo uit Vilvoorde. “Sinds corona zitten we met exact hetzelfde probleem als die bakker. Het zijn bij ons allemaal kleine vastgestel­de bedragen met winstmarge­s om van achterover te vallen. En dan zitten wij zomaar aan 6.000 euro per jaar aan kosten voor die Bancontact. Maar voor je 6.000 euro verdiend hebt in onze branche… Daarvoor moet ik veel gazetten en pakjes sigaretten verkopen.”

Contant Ja graag hangt er zowel aan de deur als aan de toog bij Philbo. “Al twee jaar probeer ik klanten duidelijk te maken dat ze zo veel mogelijk met cash moeten betalen. Mijn trouwe klanten houden daar wel rekening mee maar veel mensen ook niet. En je kan het ook niet weigeren. Als ze nu eens een minimumbed­rag zouden opleggen voor je met Bancontact kan betalen, maar nee.”

Vadertje Staat

Alain geeft een voorbeeld. “Momenteel verkoop ik een farde van een bepaald merk tabak. De prijs is tien euro voor een pakje en er zitten er tien in zo’n farde. Wij kopen die aan 99,95 euro. Dus wij hebben amper 5 cent marge op gans die farde. Als er één klant elektronis­ch betaald moeten wij al opleggen want het kost ons 7 cent per transactie. Vroeger hadden we tot tien procent winstmarge op onze tabak, nu gemiddeld 2,5 à 3 procent.”

Die minimale marges laten zich voelen. “Elke week sluiten er twee krantenwin­kels in ons land. We maken ook almaar minder winst. Pas op, onze omzet is vorig jaar 25 procent gestegen maar onze winst is met negen procent naar beneden gegaan. Ik ben op het matje geroepen bij mij boekhouder. Toppunt van al is dat als je bij de belastinge­n op de verkeerde valt die je omzet ziet stijgen en winst naar beneden ziet gaan, je nog een controle krijgt ook omdat hij denkt dat je aan het foefelen bent. Terwijl het gewoon Vadertje Staat is die met de accijnzen zit te morrelen...”

Gratis maken

“Hier moet zeker iets aan gebeuren. Ik schaar mij dan ook resoluut achter die bakker zijn oproep. Ze willen dat we allemaal digitaal betalen en ik ben daar niet tegen. Maar ik ben wel tegen een systeem waarbij ik heel dat systeem moet betalen.”

“Als de banken het toch absoluut zo willen, dat ze dan het elektronis­ch betalen gratis maken. Dan heb ik nog een speciaalza­ak met sigaren, rookaccess­oires en sterke drank. Een krantenwin­kel met enkel en alleen kranten en tabak: vergeet het. Tot over tien jaar waren er 19 krantenwin­kels in Vilvoorde, vandaag blijven wij nog alleen over. We zijn nog niet bedreigd, mede door onze specialisa­tie én het feit dat we nog de enige in Vilvoorde zijn.”

 ?? © rr ?? Alain Plouvier dringt al langer bij zijn klanten aan om zo veel mogelijk met contant geld te betalen.
© rr Alain Plouvier dringt al langer bij zijn klanten aan om zo veel mogelijk met contant geld te betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium