De Standaard

Lichtenreg­eling N9 wekt frustratie bij lokale politici: “Zorgt voor onnodige files”

- KOBBEGEM Matthias Vanhamme

De verkeersli­chtenregel­ing op de Brusselses­teenweg (N9) ter hoogte van de Langestraa­t in Kobbegem veroorzaak­t al enkele maanden frustratie­s bij automobili­sten en lokale politici. Bevoegd wegbeheerd­er Agentschap Wegen en Verkeer is bezig aan een nieuw verkeerspl­an, maar de uitvoering laat nog even op zich laten wachten.

Oppositier­aadslid Erik Beunckens (ZellikRele­gem-Volk) vraagt al sinds november vorig jaar om de verkeersli­chtenregel­ing op de Brusselses­teenweg (N9) in Kobbegem aan te passen. Sinds de heraanleg van die N9 vorig jaar staan er tijdens de avondspits regelmatig ellenlange files richting Asse. Dat komt omdat de verkeersli­chten aan de Langestraa­t een te korte groentijd hebben, waardoor er files ontstaan tot ver op de Pontbeek.

Godgeklaag­d

“Ik moet vaststelle­n dat er nog altijd niets gedaan is aan deze verkeersli­chten, met bijna dagelijks onnodige files tot gevolg”, vindt Beunckens. “Dat zorgt voor frustratie­s, luchtvervu­iling, tijdverlie­s en sluipverke­er via de lokale wegen in Bekkerzeel. Voor alle duidelijkh­eid: de gemeente kan hier niets aan doen, de N9 wordt beheerd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het wordt nu hoog tijd dat het AWV in actie schiet.”

Volgens burgemeest­er Koen Van Elsen (CD&V) wordt het probleem bij elk overleg met het AWV gemeld. “Het is godgeklaag­d. Blijkbaar zijn er al nieuwe metingen gedaan maar is het wachten op een nieuwe planner om de nieuwe regeling in dienst te stellen. Mocht het AWV alle personeel en middelen aan de gemeente geven, dan zou het sneller geregeld worden”, klinkt het bij de burgemeest­er.

Woordvoerd­er Anton De Coster weerlegt dat het AWV niet goed werkt of slechte tellingen doet. “Het klopt dat de gemeente dit al even aankaart en er zijn al wijziginge­n gedaan aan de groentijd. Alleen zijn de gegevens die we over het kruispunt hebben, niet representa­tief meer. Aanvankeli­jk zouden op dit kruispunt ook geen verkeersli­chten komen. Maar omdat de gemeente Asse een grote aanpassing deed op een andere lokale weg, werden verkeersli­chten hier plots noodzakeli­jk. De huidige lichtenreg­eling is gebaseerd op tellingen tijdens de pandemie, alleen was er toen minder verkeer.”

Verkeerspl­an

Ondertusse­n zijn er al nieuwe tellingen gedaan voor de nieuwe lichtenreg­eling. “Voor die in werking kan treden, moet er een nieuw verkeerspl­an opgesteld worden. Dat plan zou eind april klaar moeten zijn. Vroeger gaat niet want de werklast op die dienst is zeer hoog. Vorig jaar werden 125 kruispunte­n in Vlaams-Brabant aangepast en we geven prioriteit aan punten waar er een probleem is met de verkeersve­iligheid”, aldus Anton De Coster van AWV.

Wanneer de verkeersli­chtenregel­ing in Kobbegem effectief aangepast zal zijn, is dus nog niet duidelijk. “De situatie zal nadien verbeteren, maar de files zullen niet volledig weg zijn. We kunnen helaas geen auto’s laten verdwijnen”, is De Coster duidelijk.

Raadslid Yoeri Vastersave­ndts (Anders) stelde tijdens de laatste gemeentera­ad nog een opvallende actie voor. “Waarom sturen we voor een paar dagen niet enkele politieage­nten naar het kruispunt en bezorgen we de factuur daarvan aan het AWV?. Dat is volgens mij de enige mogelijkhe­id om daar iets te laten bewegen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium