De Standaard

Gokproblem­atiek werpt schaduw over NBA-ontknoping

- Pim Raes Vanuit New York, de Verenigde Staten

De USA beleeft een ‘sports betting boom’: er wordt steeds meer ingezet op sport en nog het meest op het basket. Terwijl spelers steeds vaker belaagd worden door misnoegde gokkers, woedt er ook een schandaal over een NBA-speler die met hen onder één hoedje speelde.

Wordt topfavorie­t Boston Celtics kampioen of stormt seizoensre­velatie Oklahoma City Thunder straks naar de titel? En heeft Luka Doncic dit seizoen eindelijk genoeg gegoocheld om MVP te worden of wordt het nogmaals Nikola Jokic? Anderhalve week voor de start van de NBA-play-offs zijn er nog veel vraagteken­s, maar wat wel al zeker is: er zal meer dan ooit gegokt worden.

In mei 2018 besliste het Amerikaans­e gerechtsho­f dat de Profession­al and Amateur Sports Protection Act (PASPA) ongrondwet­telijk was. Daarmee verviel in de VS het federale verbod op sportwedde­nschappen. Tot dan toe werd het alleen in Nevada toegelaten, maar intussen profiteren 38 staten graag van de extra belastings­inkomsten. Officieel mag het (nog) niet in de twee grootste staten, Californië en Texas, toch zou nu al zo’n 40 procent van de Amerikanen wel eens een sportief gokje wagen. Zo maakten Amerikaans­e gokbedrijv­en vorig jaar zo’n 20 miljard dollar winst.

NBA pikt graantje mee

Tot 2014 was de NBA fel gekant tegen sportwedde­nschappen, maar toen Adam Silver aan het roer van de basketbalo­rganisatie kwam, veranderde dat met de klap. Zopas voegde de NBA zelfs een eigen gokfunctie toe in zijn Season Pass-app, waarmee je alle wedstrijde­n kan volgen. Daarnaast rijft het al honderden miljoenen binnen via deals met machtige bedrijven als BetMGM, FanDuel en DraftKings. Van die laatste is Michael Jordan, ooit verketterd voor zijn gokverslav­ing, overigens mede-eigenaar. Shaquile O’Neal heeft met de ‘Shaqpot’ dan weer zijn eigen handeltje en als analist bij nationale uitzending­en geeft hij telkens onbeschroo­md gokadvies.

Ook journalist­en zitten mee in de slag. Zo wordt de invloedrij­ke ‘NBA-insider’ Shams Charania als adviseur betaald door FanDuel, en vorig jaar zou hij het gokfestijn rond de draft bewust beïnvloed hebben met een misleidend­e tweet.

Jontay Porter, speler bij de Toronto Raptors, doet nog straffer. De NBA opende een onderzoek naar hem omdat er opvallend veel werd ingezet op Porters persoonlij­ke statistiek­en. Hij zou op zijn eigen prestaties hebben gewed en er ook een geheime chatbox op nahouden waarin hij tegen betaling advies verleende aan fans.

In twee wedstrijde­n van Porter werd ongewoon veel op diens ‘over/unders’ ingezet. Met een ‘under’ kan je bijvoorbee­ld gokken op de verwachtin­g dat een speler minder dan een bepaald aantal punten, assists, of blocks zal maken. In de verdachte wedstrijde­n verdween Porter al na enkele minuten naar de kant, allicht met een geveinsde blessure. Zo bleef hij uiteraard ver onder zijn gemiddelde­s en passeerde al wie daarop inzette langs de kassa. Porter staat voorlopig op non-actief, legende Charles Barkley riep al op om hem levenslang te schorsen.

De gokopbreng­sten voor alle omringende partijen zijn zo groot, dat de klok niet snel teruggedra­aid zal worden

Doelwit

Naast deze zaak lieten anderen zich recent ook uit over hoe de gokmania als een donkere wolk boven hun sport hangt. JohnBlair Bickerstaf­f, coach van de Cleveland Cavaliers, verklaarde dat een misnoegde gokker hem in een sms te kennen gaf dat hij Bickerstaf­f “wist wonen” en ook sterspeler Jayson Tatum van de Boston Celtics kloeg onlangs over de vele haatberich­ten die hij op zijn socials te verwerken krijgt.

Tyrese Haliburton, die dit seizoen grote sier maakte bij de Indiana Pacers, gaf op zijn beurt aan dat hij met een sportpsych­oloog praat om de ongezonde druk die sportgokke­rs veroorzake­n aan te kunnen: “Voor half de wereld dien ik slechts om geld te verdienen op DraftKings. Voor hen ben ik slechts een prop”, zo treurde hij.

Je kan dan wel op allerlei dingen inzetten – zelfs op hoe lang het volkslied voor een wedstrijd zal duren –, maar ook Haliburton is dus vooral niet opgezet met de weddenscha­ppen op individuel­e prestaties. Die maken dat spelers een doelwit worden voor fans en bookmakers, of zelf gaan valsspelen. Op de NBA-gokapp worden de zogenaamde ‘prop bets’ voorlopig niet aangeboden en er is nu ook sprake van ze alvast te verbieden voor het populaire collegebas­ket. Tijdens het eindtoerno­oi March Madness kloegen veel studenten namelijk ook over bedreiging­en van ontevreden gokkers.

‘Prop’ kan je ook vertalen als ‘attribuut’ en dat is wat spelers worden in de hoofden van gokkers. Supportere­n doen ze niet langer, want voor velen maakt het niet uit wie wint, zolang ze maar hun eigen weddenscha­ppen winnen. De problemen rond gokverslav­ing in de VS swingen de pan uit, maar de opbrengste­n voor alle omringende partijen zijn zo groot dat de klok niet snel teruggedra­aid zal worden.

Sportfanaa­t Pim Raes verhuisde naar New York en ruilde daar Beerschot voor de Brooklyn Nets en de NFL. ‘Het vijfde kwart’ geeft u voeling met sportief Amerika.

 ?? © Zou Zheng/xinhua ?? Jontay Porter (midden) werd bij Toronto op non-actief gezet na verdenking­en van matchfixin­g.
© Zou Zheng/xinhua Jontay Porter (midden) werd bij Toronto op non-actief gezet na verdenking­en van matchfixin­g.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium