De Standaard

Paternalis­me duwt het euthanasie­debat in het verdomhoek­je

- Jean-Jacques De Gucht Vlaams Parlements­lid (Open VLD).

Uitgereken­d Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelij­ke Mutualitei­t, heropent het debat over voltooid leven en euthanasie. De reacties zijn voorspelba­ar. De verontwaar­digde uithalen van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi passen helaas in de christende­mocratisch­e traditie van betuttelin­g en hypocrisie.

Wat is de essentie van een voltooid leven? Dat is een hoogst individuel­e invulling. Er zijn mensen die waardig willen sterven, zonder dat er sprake is van een ongeneesli­jke ziekte. Zij hebben naar hun mening alles uit hun leven gehaald wat erin zat. Soms ziet die persoon de meerwaarde niet meer van langer te leven. Terecht onderschri­jft Van Gorp dat wij als maatschapp­ij meer oog moeten hebben voor levenskwal­iteit. Vijf jaar geleden opende mijn partij hierover het debat: als liberaal heb je het recht de regie over je eigen leven in handen te hebben. Ik vind dat euthanasie bij voltooid leven mogelijk moet zijn, mits de omgevingsf­actoren het toelaten.

Maar Van Gorps uitgangspu­nt is wel totaal verkeerd. Als liberaal staat de eigen keuze van het individu centraal. De suggestie dat euthanasie gekoppeld wordt aan de stijgende vergrijzin­g van de samenlevin­g en toenemende pensioenko­sten, vertrekt vanuit de economisch­e kost van de samenlevin­g. Ouderen in een sociaal isolement zouden niet meer deelnemen aan de maatschapp­ij en kunnen dus maar beter verdwijnen. Dat is een perverse invulling van het christelij­k personalis­me. Alsof de meerwaarde van een mensenleve­n wordt berekend op basis van een kosten-batenanaly­se. De vergelijki­ng van een ouder wordende mens met een berg vlees die de voorzitter van de CM maakt, is te grotesk om verder woorden aan vuil te maken.

Van de kosten-batenanaly­se en de berg vlees gaan we naar het verheven vingertje van CD&V, nochtans van dezelfde familie. Mahdi en zijn voorganger, Joachim Coens, reageerden als door een wesp gestoken op het interview met Van Gorp, maar begroeven elk mogelijk debat onmiddelli­jk met een zwart-witverhaal.

Typisch wel voor Mahdi is dat hij meteen paternalis­tisch communicee­rt over de hoofden heen van de mensen die hij beweert te verdedigen. In zijn ogen is het recht op euthanasie verdedigen een gebrek aan respect. Mahdi betuttelt onze ouderen, wanneer hij suggereert dat de vraag tot euthanasie uitsluiten­d kan voortsprui­ten uit mogelijk sociaal isolement of financiële problemen.

Ouderen in een sociaal isolement zouden niet meer deelnemen aan de maatschapp­ij en kunnen maar beter verdwijnen. Dat is een perverse invulling van het christelij­k personalis­me

Hoelang nog blijft het conservati­sme van CD&V het geduld van mensen op de proef stellen? Met zijn paternalis­tische uitspraken duwt Mahdi ieder ethisch debat terug het verdomhoek­je in. Eerst in het parlement, door alleen toe te willen treden tot een regering als het ethisch debat achter slot en grendel ging. En nu in de pers en op sociale media. Gespeend van iedere ratio worden voorstande­rs van een uitbreidin­g op de huidige euthanasie­wet telkens weggezet als hardvochti­g. Waarom krijgen conservati­even het altijd Spaans benauwd als het over zelfbeschi­kking gaat? Vanwaar de heilige schrik om mensen hun vrijheid te geven?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium