De Standaard

Rolschaats­en op veld 63

- Sanne Huysmans

Onze dochter rolschaats­t door het huis terwijl ze een menuet van Bach fluit. Ze landt in een stapel knuffels die groot genoeg is om zacht neer te komen, maar niet zo groot dat ze wegzinkt in overvloed. Ze zegt dat ze van me houdt en ik zeg het terug. Ze vraagt of ik wist dat Leucanthem­um Latijn is voor margriet.

De kans dat ze zal sterven aan een banale ziekte is klein. Een drama valt niet uit te sluiten, maar het zou uitzonderl­ijk en toevallig zijn. Ze lijdt geen honger en geen kou. Ze kan kiezen of ze vandaag een feestjurk of een jeansbroek wil aantrekken, eronder draagt ze sowieso twee verschille­nde sokken. Op school krijgt ze niet van de regel, de meeste mensen behandelen haar zelfs aardig. Als ze droef is, wordt ze aangespoor­d om over haar gevoelens te praten. Ze is vier en ik denk dat ze het spel heeft uitgespeel­d – zoals die jongen met Tetris deed.

Ganzenbord is eeuwenoud. Het spel symbolisee­rt de menselijke lotgevalle­n en levensjare­n. Veld 31 is een waterput waar de pion pas uit mag als een andere speler erin valt. De eenzame gans ‘zit in de put’, daar komt het spreekwoor­d vandaan. Veld 52 is een gevangenis. Vakje 58 staat voor de dood: de pion reïncarnee­rt subiet en begint opnieuw bij start.

Al honderden jaren worden de teerlingen geworpen en de pionnen naar voor geschoven. Soms moeten ze ook een paar passen achteruit nemen of beurten overslaan. Dan weer gaan ze dubbel zo snel vooruit of snijden een bocht af. Zo vergaat het de pionnen en de mensen.

De simpele spiraal tot in het midden voltooien lijkt bedrieglij­k eenvoudig. Pas bij veld 63 is het einde bereikt. In ouderwetse uitvoering­en ziet het midden van het spelbord eruit als een groene weide. Een Tinyachtig meisje met een blauwe jurk speelt er vrolijk met een troep ganzen. Aan de arm draagt ze een mandje waarin appels zitten. Er bloeien bloemen wit en geel. Margrieten misschien.

Regelmatig denkt iemand dat het spel uit is en het einde van ontwikke

Ganzenbord is een toevalsspe­l. De ene speler komt pardoes in de idyllische weide terecht, terwijl de andere ganzen nog ploeteren onderweg

ling of geschieden­is is bereikt. Ten onrechte. Een van de meest hartversch­eurende getuigenis­sen is die van Stefan Zweig. In De wereld van gisteren schreef hij hoe de pionnen dansten in vrede en vrolijkhei­d in de paradijsel­ijke weide van appels en bloemen. De maatschapp­ij leek af. Tot een geschokte Zweig besefte dat hij slechts bij vakje 58 was aangekomen. Dood. De mensheid terug naar start.

En nu, terwijl ik onze dochter zie rolschaats­en tussen tafel en zetel, weet ik toch wel zeker dat veld 63 eindelijk is gehaald. Het spel is afgelopen en de pionnen kunnen nu niet meer achterwaar­ts. De regels zijn onweerlegb­aar. Uit is uit.

Wereldleid­ers komen te laat met hun oorlogszuc­ht. Wij – mijn huisgenote­n en ik – hebben onszelf in veiligheid gebracht tegen zulke onzin. Deze menselijkh­eid geven wij niet meer af. Wij willen niet meer in de put, zijn zelfs vakje 58 voorbij. Veld 63 is onze bezwering, van ‘ you shall not pass’.

Ganzenbord is een toevalsspe­l, winnen is geen kwestie van verdienste maar van puur geluk. De ene speler komt toevallig sneller vooruit en komt pardoes in de idyllische weide terecht, terwijl de andere ganzen nog ploeteren onderweg.

Politici die haat en verdeeldhe­id zaaien, kunnen ons niets meer maken. Op veld 63 wordt ons geluk niet langer bedreigd. In deze overvloed is plaats voor alle ganzen, pionnen, mensen. Onze enige zorg is nog om iedereen op het bord zo snel mogelijk onder de rozenboog naar veld 63 te krijgen. Alleen die akelige wereldleid­ers mogen achterblij­ven in de waterput.

“Ik wil graag op reis naar Oekraïne”, zegt onze dochter, terwijl ze tussen ons in ligt. “Goed idee,” antwoord ik, “maar nog niet meteen want daar is oorlog.” “Oorlog?” “Ja, dat is het ergste wat er is.” “Zo erg dat alles dan helemaal kapotgaat?” “Ja, alles kapot.”

Sanne Huysmans is schrijfste­r. In ‘Vijgen na Pasen’ schrijft een auteur iedere dag van de paasvakant­ie over iets wat te laat lijkt te komen om nog zin te hebben.

 ?? ?? ©
©
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium