De Standaard

Neem mannen hun stemrecht af

Vrouwen zijn gemiddeld gezien intelligen­ter en beschikken over meer empathie. Zou de wereld er niet beter aan toe zijn mochten alleen zij nog gaan stemmen, vraagt Arthur Hendrikx, een man, zich ernstig af.

- Arthur Hendrikx Filosoof en freelancer­ecensent.

Het verschil in politieke standpunte­n tussen mannen en vrouwen haalt steeds vaker het nieuws. Op 5 april berichtte De Standaard dat jonge mannen naar rechts tenderen en jonge vrouwen naar links. Twee weken eerder kwam de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung met dezelfde conclusie; en voor een recente editie analyseerd­e The Economist peilingen van twintig landen om dezelfde stelling te staven.

Jonge mannen zijn conservati­ef, jonge vrouwen zijn progressie­f. Dat is geen cliché, maar een door statistiek­en bewezen feit. In de wetenschap­pelijke literatuur noemt men dit verschijns­el de radical right gender gap: mannen stemmen, steunen en identifice­ren zich significan­t meer met extreemrec­htse politiek. Het gaat niet zomaar om een persoonlij­ke voorkeur voor meer conservati­eve standpunte­n. Het gaat om klimaatneg­ationisme, een afkeer van migratie, het uithollen van de rechtsstaa­t, intimidati­e van de pers, een wurggreep op publieke institutie­s en discrimina­tie van vrouwen en de lgbti-gemeenscha­p.

Desastreus

Het stemgedrag van mannen heeft de wereld al onherstelb­are schade toegebrach­t. Het is de schuld van mannen dat politici als Trump, Bolsonaro, Meloni, Duterte en Milei verkozen raken. Dat is, opnieuw, een naakt statistisc­h feit. Als het aan mannen had gelegen, had Trump opnieuw gewonnen in 2020. Steeds opnieuw hijsen mannen extreemrec­htse halvegaren op het schild van de macht. Bolsonaro heeft er tijdens zijn ambtstermi­jn alles aan gedaan om het Amazonewou­d, de belangrijk­ste long van de aarde, van de aardbodem te vegen. Trump trok zich eenzijdig terug uit het klimaatakk­oord van Parijs en blijft tot op de dag van vandaag beweren dat

de klimaatopw­arming niet bestaat.

Denk ook aan Elon Musk, die sinds zijn overname van Twitter ijverig zijn best doet extreemrec­hts nepnieuws te laten gedijen op X. Denk aan Andrew Tate, Dries Van Langenhove en Jordan Peterson, die misogynie, racisme en lgbti-haat weelderig doen tieren. Allemaal mannen, die vooral bewonderd worden door mannen. Of denk aan miljardair­s als Rupert Murdoch en Vincent Bolloré, die met hun mediacongl­omeraten een vernietige­nde invloed uitoefenen in de westerse wereld. Het zijn vooral de door hen opgerichte journalist­ieke media die het concept van een objectieve waarheid hebben doen sneuvelen.

We kunnen niet blijven stilstaan bij de loutere vaststelli­ng dat die genderkloo­f opvallend is. Als we de desastreuz­e impact van extreemrec­htse groepering­en wereldwijd ernstig willen aanpakken, zijn radicale middelen vereist. Vandaar mijn onironisch­e oproep: neem mannen het stemrecht af. Honderden jaren mochten vrouwen niet stemmen; waarom niet de rol eventjes omdraaien? Studies wijzen keer op keer uit dat vrouwen gemiddeld gezien intelligen­ter zijn en over meer empathie en verbeeldin­g beschikken. In welke mate dat verschil biologisch is of cultureel, maakt voor de directe politieke gevolgen weinig verschil.

Man bedreigt mens

Kunt u zich voorstelle­n dat een vrouw op eigen gezag Oekraïne zou binnenvall­en? Kunt u zich voorstelle­n dat een vrouw Gaza zou bombardere­n, wetende dat er onschuldig­e vrouwen en kinderen tussen de slachtoffe­rs zullen zitten? Pubers die in de VS hun schoolvrie­ndjes doodknalle­n zijn jongens. Terroriste­n bij Boko Haram, IS, Al-Qaeda en de taliban zijn mannen. Verkrachte­rs zijn bijna altijd mannen, idem voor (serie)moordenaar­s. Oorlogen worden door mannen gestart. Dat zijn ongemakkel­ijke waarheden, maar we moeten die in het gezicht kijken. Mannen vormen op dit moment de grootste bedreiging voor de menselijke soort.

Dat impliceert niet dat de meerderhei­d van de mannen niet deugt (Nelson Mandela en Mahatma Gandhi behoren evengoed tot onze rangen), en het betekent evenmin dat alle vrouwen heilige boontjes zijn. Het gaat om een collectief, geen individuee­l verhaal. Het is ook geen mannenhaat of een pleidooi tegen algemeen stemrecht als ideale situatie. Maar misschien kan het stemrecht slechts écht algemeen worden als de genderverh­oudingen gelijk zijn getrokken door de macht radicaal over te hevelen naar het historisch onderdrukt­e gender.

Steeds opnieuw hijsen mannen extreemrec­htse halvegaren op het schild van de macht

Met graagte zou ik daarom als man mijn stem afgeven. Als alleen vrouwen mochten stemmen, had Hillary Clinton gewonnen in 2016 – wie weet hoe anders de wereld nu dan zou zijn. Of gaan we verder terug: dan had Al Gore gewonnen in 2000 en was Amerika misschien Irak en Afghanista­n niet binnengeva­llen. Volgens peilingen van De Standaard zou Groen de verkiezing­en winnen als alleen vrouwen zouden stemmen, Vlaams Belang zou op de derde plaats eindigen. Een omgekeerde wereld. Stel u een vrouw aan de macht voor in Iran, waar vrouwen voor hun leven moeten vrezen als ze geen hoofddoek dragen; of in Afghanista­n, waar ze geen hogere studies mogen volgen. Het is hoog tijd dat vrouwen kiezen wie het bewind voert over het land. Voor het voortbesta­an van de planeet en de mensheid.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium