De Standaard

De totale eclips verwarmt de harten in de VS

- Senne Starckx Freelancej­ournalist.

Maandagavo­nd, half negen. Ik zap naar de Amerikaans­e nieuwszend­er CNN. Die zonsverdui­stering moet onderhand toch wel begonnen zijn, denk ik. Is ze echt zo spectacula­ir als ze werd aangekondi­gd? En is er werkelijk sprake van ‘ eclipsmani­a’ onder de Amerikanen, zoals sommige Europese media nogal laatdunken­d schrijven?

Van een onbeheerst­e gekte of massahyste­rie lijkt er op mijn kleine scherm helemaal geen sprake. Wel zie ik hoe grote groepen mensen op openbare plekken samen, braaf met hun eclipsbril­letje op de snoet, het wonderlijk­e fenomeen van een totale zonsverdui­stering aanschouwe­n en beleven. Al is CNN wel zo slim om zijn kijkers niet te vergeten. De zender toont tegelijker­tijd livebeelde­n van de eclips afkomstig van de Nasa. Als ik inschakel is de zonsverdui­stering boven Dallas, in Texas, bijna totaal. Vlak voordat de gitzwarte maanschijf de zonneschij­f helemaal bedekt, verschijne­n kort de zogenoemde parels van Baily, felle lichtpuntj­es gevormd door zonlicht dat zich door valleien op het maanopperv­lak wurmt.

En dan is het zover. Breaking news: “Texas maakt totale eclips mee”, staat er onderaan mijn televisies­cherm. De totaliteit veroorzaak­t een plotse schemering in de Texaanse stad. De dieren in de zoo van Dallas worden er stil van, meldt een correspond­ent ter plaatse. En rond de verduister- * de zonneschij­f komt opeens de corona glinsteren­d tevoorschi­jn. De vele reacties die de nieuwszend­er onder eclipskijk­ers sprokkelt, zijn unisono: het is prachtig om zien.

Onheil

Terwijl ik de liveversla­ggeving op CNN zat te volgen, viel het me op hoe goed de stemming was tijdens de passage van de great American eclipse. Langs haar ‘totaliteit­spad’ trok de zonsverdui­stering een streep van positieve vibes doorheen de Verenigde Staten, van Texas in het zuiden tot Maine in het noordooste­n. Van de diepe polarisati­e die de Amerikaans­e samenlevin­g en politiek al zo lang tekent, leek even geen spoor.

Blijkbaar verdampen politieke en andere meningsver­schillen als we geconfront­eerd worden met iets wat veel groter is dan onszelf. De wonderen van de kosmos, zoals een totale zonsverdui­stering, boezemen ontzag in en brengen mensen samen. Het verklaart ook waarom bijvoorbee­ld nieuws uit de sterrenkun­de zo populair is. In tegenstell­ing tot meer wereldse zaken zoals cultuur en natuur – om van het klimaat maar te zwijgen – ontsnapt de ruimte voorlopig aan ophitsing door onder meer politici. En zo kan het gebeuren dat een fenomeen dat in vroegere tijden als een voorbode van onheil werd gezien, miljoenen mensen minstens een dag lang eens- en goedgezind maakt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium