De Standaard

Goedgekeur­d migratiepa­ct zal rol spelen in Europese verkiezing­en

Het was kantje boord, maar het Europees Parlement keurde met lange tanden het migratiepa­ct goed. De pro-Europese partijen hopen dat ze zo weerwoord zullen kunnen bieden aan uiterst rechts tijdens de campagne voor de Europese verkiezing­en.

- Bart Beirlant

“Dit migratiepa­ct zal de lidstaten de middelen geven om migratie beter te controlere­n.” Zo reageerde de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) op de moeizame goedkeurin­g door het Europees Parlement van het migratiepa­ct. Als tijdelijk voorzitter van de Raad van de EU kreeg België lof toegezwaai­d van Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen: “Jullie trokken het over de streep.”

De opluchting na de stemming in het Europees Parlement was al even groot als de zenuwachti­gheid vooraf. Het was duidelijk dat het kantje boord zou worden bij de stemming over het pakket, waarover acht jaar onderhande­ld werd. Bovendien was alles aan alles gekoppeld: als één van de tien verordenin­gen sneuvelde, belandde het hele pact in de vuilnisemm­er.

De drie grote fracties van christende­mocraten (EVP), sociaaldem­ocraten (S&D) en liberalen (Renew) waren in principe voor, maar kregen met interne dissidenti­e af te rekenen. Voor de uiterst linkse fractie ging het pact te ver, voor uiterst rechts niet ver genoeg. Ook de groenen beslisten in blok tegen te stemmen: “Dit pact is een schipbreuk voor de asielrecht­en.”

Tot op het laatst werden collega’s die van plan waren tegen te stemmen, bewerkt met telefoontj­es en gesprekken. “Als dit faalt, zullen Marine Le Pen, Geert Wilders en de AfD in Duitsland feestviere­n en zal de politieke schade enorm zijn”, waarschuwd­e EVPfractie­leider Manfred Weber vooraf.

Stoere amendement­en

Uiteindeli­jk werden de tien verordenin­gen een voor een goedgekeur­d, waarvan de meest gevoelige vrij nipt. Toch was er achteraf van enthousias­me niet veel te merken bij de voorstande­rs. “Niemand hier is tevreden en er is legitieme kritiek op het akkoord”, zei de sociaaldem­ocraat Juan López Aguilar, een van de rapporteur­s. De Nederlands­e Sophie in ’t Veldt, die lijsttrekk­er is bij Volt België, verwoordde het als volgt: “Ik heb ook bezorgdhed­en en twijfels, maar we zijn hier om moeilijke beslissing­en te nemen.”

Nu al is duidelijk dat het migratiepa­ct een rol zal spelen in de aanloop naar de Europese verkiezing­en, ook in Vlaanderen. “We bewijzen dat we resultaten kunnen boeken. Laat dat de boodschap zijn die de kiezers horen wanneer ze in juni gaan stemmen”, zei Europees commissari­s Margaritis Schinas. “Wie deze goedkeurin­g probeerde tegen te houden, stemt in met de status quo. Daar kan niemand het eens mee zijn”, zei De Croo.

Assita Kanko (N-VA) steunde slechts drie van de tien dossiers en noemde het akkoord “een gemiste kans”, omdat het volgens haar niets doet om de ongecontro­leerde toestroom met hulp van mensensmok­kelaars tegen te gaan. Wel haalde ze flink uit naar Vlaams Belang: “Vandaag dienden ze heel stoer een paar amendement­en in, wetende dat die kansloos waren. De afgelopen vijf jaar heb ik Vlaams Belang nergens gezien in de onderhande­lingen. Ik zeg tegen de kiezer: trap niet in de val. Vlaams Belang heeft in de migratiedi­scussie niets voor u bereikt.”

Uitvoering wordt lastig

Wat zijn de hoofdlijne­n van het akkoord? Aan de buitengren­zen van de EU worden screening en identifica­tie van asielzoeke­rs verplicht, zodat ze niet langer zomaar kunnen doorreizen. Er komt een systeem van verplichte, maar flexibele solidarite­it met landen die onder migratiedr­uk komen. Voor die landen wordt een solidarite­itspool gevormd voor de relocatie van minstens 30.000 asielzoeke­rs per jaar. Landen die niet willen meewerken aan de relocaties, kunnen per asielzoeke­r een ‘afkoopsom’ van 20.000 euro betalen. Asielzoeke­rs uit landen waarvan de gemiddelde erkennings­graad in de EU lager is dan 20 procent, belanden in een snelle grensproce­dure en moeten in een opvangcent­rum blijven in afwachting van het resultaat.

Nu moeten alleen nog de lidstaten hun finale goedkeurin­g geven, wellicht op 29 april. Daar worden geen moeilijkhe­den verwacht. Daarna verschuift de aandacht naar de uitvoering: er moeten opvangcent­ra gebouwd worden, concrete afspraken gemaakt over de screening aan de buitengren­zen, de solidarite­itspool moet worden opgetuigd. Aan het einde van de maand vindt in Gent al een eerste conferenti­e plaats om dat op gang te trekken.

Maar nu al kondigde Donald Tusk, de pro-Europese Poolse premier, aan dat zijn land niet wil meewerken aan het relocatiem­echanisme. Hij zet Polen daarmee op dezelfde lijn als het Hongarije van Viktor Orban.

“Niemand hier is tevreden en er is legitieme kritiek op het akkoord” Juan López Aguilar (S&D Europees Parlements­lid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium