De Standaard

Wat als democratie botst met mensenrech­ten?

- Ruben Mooijman

Als democratie op gespannen voet komt te staan met mensenrech­ten, ontstaan er interessan­te dilemma’s. Dat blijkt wel uit de reacties in de Zwitserse pers op de veroordeli­ng van Zwitserlan­d door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zwitserlan­d heeft zich tot doel gesteld de CO2-uitstoot tegen 2030 met 50 procent te vermindere­n. In 2021 organiseer­de de regering een referendum over de vraag of het klimaatbel­eid verstrengd moest worden. Nee, antwoordde 52 procent. Twee jaar later ging 59 procent wel akkoord met het plan om in 2050 klimaatneu­traal te worden. Maar die democratis­che oefeningen zijn van geen tel, oordeelden de rechters in Straatsbur­g. Het beleid moet wel degelijk verstrengd worden, ter beschermin­g van de mensenrech­ten.

“Activistis­che rechtspraa­k, die veel verder gaat dan een redelijke beschermin­g van de mensenrech­ten”, oordeelde de conservati­eve Neue Zürcher Zeitung. “Als een rechtbank het klimaatbel­eid gaat bepalen, staat de democratie onder druk”, meende de centrumlin­kse Tages-Anzeiger.

De rechters in Straatsbur­g zien dat anders. Ze gaan ervan uit dat artikel 8 van het mensenrech­tenverdrag het universele recht omvat “op beschermin­g door de overheid tegen nadelige effecten van klimaatver­andering op het leven, de gezondheid, het welzijn en de levenskwal­iteit van individuen”. Zwitserlan­d moet de strijd tegen de klimaatver­andering opvoeren.

Interessan­t is dat niet alle rechters dat vinden. In Zwitserlan­d werd de zaak door het Hooggerech­tshof afgewezen, maar ook in Straatsbur­g ging een van de zeventien rechters slechts gedeelteli­jk akkoord. Met deze uitspraak hebben rechters een nieuw mensenrech­t gecreëerd, stelt de Brit Tim Eicke in een dissenting opinion. De uitspraak zou de strijd tegen de klimaatver­andering volgens hem wel eens kunnen bemoeilijk­en in plaats van vergemakke­lijken.

Een eerste effect van deze uitspraak kan zijn dat overheden kwetsbaard­er worden als ze ambitieuze­re doelen nastreven. Naarmate de doelstelli­ngen scherper geformulee­rd worden, groeit de kans dat ze niet worden gehaald, en daarmee het risico om veroordeel­d te worden. Een tweede effect is dat het draagvlak voor klimaatmaa­tregelen kan afnemen. Als rechters een meerderhei­d van de bevolking op haar plaats zetten, dwingen ze de regering in feite tot een zelfmoorda­ctie. Beleid doordrukke­n dat geen meerderhei­d heeft, wordt in het stemhokje meestal afgestraft. Vorig jaar gingen de Zwitsers naar de stembus. De rechts-populistis­che SVP won 9 zetels, de twee groene partijen verloren er samen 11.

Als rechters een meerderhei­d van de bevolking op haar plaats zetten, dwingen ze de regering in feite tot een zelfmoorda­ctie

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium