De Standaard

Rousseau moet zich nederig terug naar parlement knokken

De beslissing is eindelijk genomen. Van onderaan de kieslijst en in de schaduw van voorzitter Melissa Depraetere kan Conner Rousseau opnieuw de weg naar de toppolitie­k zoeken.

- Dario Van Fleteren, Jan-Frederik Abbeloos

“Vrienden, ik heb nieuws. Goed nieuws. Mijn compagnon de route, mijn mateke, onze Conner is terug. En daar ben ik heel blij om.” Na vijf maanden in het ongewisse, kondigde Vooruit-voorzitste­r Melissa Depraetere woensdag aan dat de Oost-Vlamingen op 9 juni voor Conner Rousseau kunnen kiezen. Hij zal vanop de lijstduwer­splek naar een zitje in het Vlaams Parlement hengelen.

Rousseausc­ampagnewor­dteen nederige operatie. Vanuit het partijhoof­dkwartier klinkt de duidelijke boodschap dat hij geen nationaal boegbeeld is. We moeten hem “in eerste instantie” ook niet in de televisies­tudio’s verwachten, zei Depraetere. Zijn speelterre­in is Oost-Vlaanderen en de sociale media. Zijn eerste campagne-activiteit is tekenend: donderdago­chtend zal de gewezen ‘oppersos’ flyers uitdelen op de markt van zijn thuisstad Sint-Niklaas.

Of Rousseau zich nog twee maanden gedeisd kan houden en mooi in de pas van Depraetere blijft, valt nog te bezien. Bij de aankondigi­ng van zijn lijstduwer­schap probeerde Depraetere de touwtjes strak in handen te nemen. “Ik ben de voorzitter, dus ik communicee­r”, klonk het stellig. Toch kon ze in de loop van de dag de lekken aan de pers niet verhindere­n. Rousseau liet de nieuwsstor­m aan zich voorbijgaa­n en reageerde pas ’s avonds via Instagram. “Ik ga hard moeten knokken om jullie vertrouwen terug te winnen”, schreef hij, en ook dat hij “in de arena wil stappen” om het verschil te maken, onder meer wat onderwijs, hogere lonen en mentaal welzijn betreft.

Ruggensteu­n

Binnen de partij wordt de comeback warm onthaald. De voorzitter die de socialiste­n opnieuw deed dromen van stevige winst, wordt na vijf maanden afwezighei­d opnieuw in de armen gesloten.

Onder anderen ministers Frank Vandenbrou­cke (Volksgezon­dheid) en Caroline Gennez (Ontwikkeli­ngssamenwe­rking) lieten hun volgers op Instagram meteen weten hoe tevreden ze waren. Dito voor het Oost-Vlaamse lijsttrekk­ersduo Freya Vanden Bossche en Joris Vandenbrou­cke. Als ruggensteu­n voor een lijstduwer die zich koest moet houden, oogt dat lijstje niet min.

Ook Kurt De Loor, de nummer 3 op de Oost-Vlaamse lijst, is erg tevreden met de terugkeer van Rousseau, ook al dreigt die straks over hem heen te springen en hem zo uit het parlement te duwen. “Op alle markten die ik de voorbije maanden deed, voelde ik een grote steun voor Conner. ‘Hij komt toch terug, hè’, vroegen de mensen. Ik heb dat ook altijd aan Conner laten weten.” De Loor denkt niet dat er binnen de partij ook maar iemand zal morren.

Vlaams Belang

Rousseau stapte op als partijvoor­zitter na een incident waarbij hij in stomdronke­n toestand racistisch­e en seksistisc­he opmerkinge­n maakte in Sint-Niklaas – iets wat hij in het begin afdeed als ‘zattemansk­lap’. Omdat hij niet wilde dat de letterlijk­e weergave van zijn woorden in de kranten verscheen, legde hij zelfs een publicatie­verbod op aan de Vlaamse media. Dat werd in beroep als ongrondwet­telijk bestempeld.

De racistisch­e praat zette de socialiste­n in een ongemakkel­ijke positie om Vlaams Belang te bekampen. “Conner zal in de debatten inderdaad moeten erkennen dat dat racistisch­e uitspraken waren”, zegt Depraetere. “Maar hij moet ook tonen dat hij eruit geleerd heeft. Uiteraard is er een hemelsbree­d verschil met Vlaams Belang. Kijk maar naar wat Conner allemaal heeft gedaan voor gelijke kansen.”

Het merk Rousseau

De exit van Rousseau als voorzitter en parlements­lid leidde binnen de partij tot ongerusthe­id. Na zijn vertrek liepen de positieve resultaten van Vooruit gestaag terug in de peilingen. De ster van Rousseau taande amper, bleek uit zijn blijvende aanwezighe­id in de poppolls. De partij sloot dan ook nooit de deur voor hem. De lijstduwer­splek in Oost-Vlaanderen werd maandenlan­g opengelate­n in de hoop dat Rousseau die zou inpikken.

Dat ook de media bleven schrijven over zijn al-dan-niet-comeback, toont volgens de socialiste­n aan dat het merk Rousseau nog altijd fascineert. Nu de juridische armworstel­ing met de media achter de rug is, wacht dus de “nederige campagne” waarbij Rousseau via huisbezoek­en de absolutie van de Oost-Vlamingen zoekt.

Depraetere schat zijn kansen niet gering in. “Het wordt niet evident, maar de lijstduwer­spositie was de meest eerlijke.” Zijn terugkeer is volgens haar “een goede zaak voor de partij en het land” – ook al is hij dus geen nationaal boegbeeld meer.

Een herverkiez­ing lijkt haalbaar. Afgaande op de zetelverde­ling in 2019, zou Rousseau zo’n 22.000 stemmen achter zijn naam moeten krijgen. In 2019 kreeg hij vanop de eerste plek 17.438 stemmen. Toen was hij nog vrij onbekend, maar hij kon wel nog op de pot lijststemm­en rekenen. Nu moet hij de klus dus zonder die stemmen klaren. Een goede score zou hem na verkiezing­sdag opnieuw het nodige gewicht geven in de politieke arena, bijvoorbee­ld om mee de regeringso­nderhandel­ingen te voeren.

“Verwacht Rousseau nog niet meteen in de televisies­tudio. Hij is geen nationaal boegbeeld” Melissa Depraetere Voorzitste­r Vooruit

 ?? © Bart Dewaele ?? Conner Rousseau beseft: “Ik ga hard moeten knokken om jullie vertrouwen terug te winnen.”
© Bart Dewaele Conner Rousseau beseft: “Ik ga hard moeten knokken om jullie vertrouwen terug te winnen.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium