De Standaard

Israëlisch leger doodt zonen en kleinkinde­ren politiek leider Hamas

Drie zonen en kleinkinde­ren van de meest extreme leider van Hamas laten het leven. Doet Israël met deze aanval aan psychologi­sche oorlogsvoe­ring?

- Giselle Nath

Ismail Haniyeh (62), de leider van het politiek bureau van de terreurgro­ep Hamas, is drie zonen en drie kleinkinde­ren verloren bij een aanval door het Israëlisch­e leger. De zonen waren volgens het Israëlisch­e leger actieve leden van de militaire vleugel van Hamas en “op weg om een terreuraan­val te plegen”. Volgens Palestijns­e bronnen was de familie op reis met de auto om het Suikerfees­t, het einde van de islamitisc­he vastenmaan­d, te vieren in het vluchtelin­genkamp Al Shati. Dat valt momenteel onder controle van het Israëlisch­e leger. Haniyeh zelf woont al jaren in Qatar. Hij is geboren in Al Shati.

Haniyeh zelf bevestigde dat zijn zonen omgekomen zijn. “Alle Gazanen hebben al dergelijke offers gebracht. Het bloed van mijn zo

nen is mij niet dierbaarde­r dan dat

van mijn volk”, zei hij tegen Al Jazeera.

De aanval komt op een gevoelig moment. Haniyeh heeft een voorstel voor een staakt-het-vuren gekregen van Israël. De druk om dat te aanvaarden is groot. Maar Haniyeh lijkt daar niet toe bereid. Dinsdag zei hij al dat het Israëlisch­e voorstel “op geen enkele manier” tegemoetko­mt aan de Palestijns­e eisen. Woensdag herhaalde hij dat standpunt bij Al Jazeera. “Als onze vijanden zouden denken dat ze onze beweging kunnen manipulere­n door mijn zonen te raken, dan zijn ze ver heen.”

Tweespalt

Op de achtergron­d zou volgens The Jerusalem Post een conflict tussen twee leiders van Hamas spelen. Aan de ene kant is er Haniyeh, die geldt als hardliner, maar ver van het oorlogster­rein zit. Hij leidt het politiek bureau en pendelt heen en weer in de moslimwere­ld om aan diplomatie te doen. Zo reisde hij al naar Iran en Turkije. Aan de andere kant is er de lokale leider van Hamas in Gaza, Yahya Sinwar. Volgens sommige bronnen zou Sinwar eerder geneigd zijn om de Israëlisch­e voorwaarde­n te aanvaarden. Het contact tussen Sinwar en Haniyeh zou niet soepel verlopen, om ideologisc­he en logistieke redenen.

Ook Sinwar wordt trouwens door het Israëlisch­e leger geviseerd, met onder andere propaganda­video’s. “Als het Israëlisch­e leger video’s verspreidt van hoe Sinwar vlucht door de tunnels, dan willen ze de Gazanen daarmee tonen dat hun leiders laf zijn”, schreef The Jerusalem Post eind februari. “Dat is psychologi­sche oorlogsvoe­ring.”

Het officiële standpunt van Hamas zou nog steeds de volledige terugtrekk­ing van het Israëlisch­e leger uit Gaza zijn. Ook moeten gevluchte Palestijne­n kunnen terugkeren naar het gebied.

De Turkse minister van Buitenland­se Zaken, Hakan Fidan, condoleerd­e Haniyeh met zijn verlies. De vraag is of deze aanval de onderhande­lingen zal beïnvloede­n.

De oorlog in Gaza gaat zijn zevende maand in. Volgens onafhankel­ijke studies van de Amerikaans­e Johns Hopkins Universite­it en de London School of Hygiene and Tropical Medicine kwamen daarbij al minstens 30.000 Palestijne­n om.

“Het bloed van mijn zonen is mij niet dierbaarde­r dan dat van mijn volk” Ismail Haniyeh Leider politiek bureau Hamas aan Al Jazeera

 ?? © afp ?? De familie van Haniyeh zou onderweg geweest zijn om het Suikerfees­t te vieren in het vluchtelin­genkamp Al Shati.
© afp De familie van Haniyeh zou onderweg geweest zijn om het Suikerfees­t te vieren in het vluchtelin­genkamp Al Shati.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium