De Standaard

Grondwater is op weg naar record

Het grondwater­peil staat erg hoog na de opeenvolgi­ng van natte maanden. Het is al van 2001 geleden dat we er in april zo voor stonden als nu.

- Koen Baumers

Tijdens de zomermaand­en van 2022 bleef het zo lang droog dat – als het al eens regende – de bomen en planten alles opslurpten. Het grondwater­peil raakte daardoor maar niet aangevuld, wat tot grote kopzorgen leidde. Sindsdien hebben we de regen vaak in overvloed zien vallen. Niet alleen was de zomer vorig jaar aan de natte kant, ook de herfst en de winter waren dat.

Patrick Willems

De Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) stelt al acht maanden op rij vast dat de grondwater­standen goed hoog staan. Het is al van 2001 geleden dat we er in april zo voor stonden als nu. En als de voorspelli­ngen uitkomen, bereiken we tegen 16 april overal in Vlaanderen het nulpunt qua neerslagte­kort. Een ‘historisch minimum’, heet dat dan. De broodnodig­e inhaalbewe­ging is er helemaal gekomen.

Mogen we dan hopen op een zonnige lente en zomer, zonder ons zorgen te maken over een te vullen zwembad of te besproeien gazon? “Verspillen is nooit goed, natuurlijk. Maar we hebben genoeg reserve om één of zelfs twee maanden van extreme droogte te doorstaan”, zegt professor hydrologie Patrick Willems (KU Leuven).

Ook als de zon overvloedi­g schijnt, is de kans op hittegolve­n kleiner dan vorig jaar. Dat komt door de overvloedi­ge regen, want zo’n hittegolf ontstaat pas als ook de grond warmte kan opslaan. Door de natte bodem zal het contact met de zon de komende periode echter vooral leiden tot verdamping.

“We hebben genoeg reserve om één of zelfs twee maanden van extreme droogte te doorstaan” Professor hydrologie (KUL)

Ook geen wateroverl­ast

Voor wateroverl­ast hoeven we ook niet meteen te vrezen. “In oktober, november en december is 2,5 keer meer regen gevallen dan normaal”, zegt Willems. “Vanaf april is het zo datdezonme­erwaterdoe­tverdampen dan dat het nog regent. De grondwater­standen zullen dus zakken, tenzij het toch extreem nat zou blijven.”

Wel zou het beter zijn dat de landbouw vanaf nu stopt met draineren. “Dat werd de afgelopen maanden heel vaak gedaan om het water voldoende weg te krijgen, bijvoorbee­ld om de gronden in te kunnen zaaien”, zegt Willems. “Vanaf nu is het beter ermee te stoppen waar het kan. Landbouwer­s kunnen dat natuurlijk wel blijven doen op plaatsen waar het nodig is om hun werk uit te voeren. Maar elders gaan we best naar een ander soort regime, en zetten we de grachten hoog.”

 ?? © Marc Herremans/mediahuis ?? Draineren is nu niet meer aan de orde.
© Marc Herremans/mediahuis Draineren is nu niet meer aan de orde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium