De Standaard

Rechters schieten gat in EU-sanctiebel­eid tegen Russische oligarchen

De Russische oligarchen Michail Fridman en Pjotr Aven moeten van de Europese sanctielij­st gehaald worden, oordeelt de hoogste Europese rechtbank. Hun banden met Poetin zijn geen voldoende reden om ze te straffen.

- Dominique Minten

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft een klap toegebrach­t aan het sanctiebel­eid dat de Europese Unie heeft uitgerold tegen Rusland. Na de invasie van Oekraïne werden al dertien economisch­e sanctiepak­ketten goedgekeur­d. Daardoor staan al meer dan 2.000 personen en organisati­es op de zwarte lijst. Het betekent dat hun tegoeden in Europa bevroren zijn, dat er geen geld overgemaak­t kan worden naar hen en dat ze ook niet meer naar Europa kunnen reizen.

Het belangrijk­ste argument is dat ze meegewerkt hebben aan de ondermijni­ng van de soevereini­teit van Oekraïne. Maar de hoogste Europese rechters schieten nu een gat in de juridische onderbouwi­ng van dat beleid. Topbankier Michail Fridman en zijn zakenpartn­er Pjotr Aven stapten naar het Europees Hof van Justitie en krijgen daar gelijk. Volgens de rechters in Luxemburg mogen de twee dan wel nauwe banden hebben met Poetin, het is onvoldoend­e bewezen dat ze de oorlog mee hebben mogelijk gemaakt of dat ze die steunen.

Voorlopig blijven de twee wel op de sanctielij­st staan. De uitspraak van de rechters ging over de periode tot maart 2023. Toen werd hun straf verlengd, maar breidde de EU ook de argumenten uit die de bestraffin­g moeten legitimere­n. Over die verlenging loopt de juridische procedure nog. Misschien is de bijkomende juridische onderbouwi­ng bedoeld om de rechters in Luxemburg van mening te doen veranderen.

Voor de Europese beleidsmak­ers is de uitspraak in elk geval een onaangenam­e verrassing. Zij bekijken of ze in beroep gaan. Eerder hadden enkele minder prominente Russen de sanctie met succes aangevocht­en. Onder anderen de ex-vrouw van Fridman werd van de lijst gehaald en ook voormalig F1-coureur Nikita Mazepin zit niet langer op het

strafbankj­e. Dat zijn vader een invloedrij­ke oligarch is met nauwe banden met Poetin was volgens de rechters geen voldoende reden om Nikita te straffen.

Maar Fridman en Aven zijn van een andere categorie. Fridman is de oprichter van de Alfa Bank, de grootste privébank van Rusland. De twee maakten ook fortuin in de olie- en telecomsec­tor. Zeker voor de oorlog waren ze graag geziene gasten in het Kremlin. Fridman, die in Oekraïne is geboren, zei onmiddelli­jk na de invasie dat hij de oorlog betreurde en dat die nooit tot een oplossing zou leiden. Maar hij zei ook dat hij terughoude­nd was met kritiek op Poetin, omdat hij zijn bedrijven en werknemers niet in gevaar wilde brengen. “Als ik ook maar een politieke uitspraak doe die onaanvaard­baar is voor Rusland, dan zal dat gevolgen hebben voor iedereen die belangen heeft in onze bedrijven”, zei hij toen Europa hem op de sanctielij­st zette. Hij verbleef toen in Londen.

Naar Israël en terug

“Doe ik een politieke uitspraak die onaanvaard­baar is voor Rusland, dan heeft dat gevolgen voor iedereen met belangen in onze bedrijven” Michail Fridman Russisch topbankier

Fridman voegde er toen aan toe dat als de sancties hem het leven onmogelijk maakten in Europa, hij zou moeten terugkeren naar Rusland. Fridman, die ook een Israëlisch paspoort heeft, verkaste eerst naar Israël, maar toen de Gaza-oorlog begon, keerde hij terug naar Moskou. Kritiek op Poetin of de oorlog gaaf hij niet meer. Aven zat in de weken na de invasie nog aan tafel met Poetin om hem advies te geven over de sancties van het Westen.

Daarom bevreemdt de uitspraak van de rechters. “Welk signaal geven ze nu aan Poetin en zijn vrienden”, schreef Leonid Volkov, een naaste medewerker van Alexei Navalny op X. “Fridman en Aven hebben geen enkele kritiek meer gegeven op de oorlog.” Vorige maand werd Arkadi Volozj van de sanctielij­st gehaald. De oprichter van Yandex, de Russische tegenhange­r van Google, is een van de weinige oligarchen die zich wel tegen de oorlog en Poetin keerden. Hij woont al jaren in Israel, maar verliet het bedrijf kort na de invasie van Oekraïne.

 ?? © Sergei Karpukhin/reuters ?? Topbankier Michail Fridman en zijn zakenpartn­er Pjotr Aven (r.) stapten naar het Europees Hof van Justitie en krijgen daar gelijk.
© Sergei Karpukhin/reuters Topbankier Michail Fridman en zijn zakenpartn­er Pjotr Aven (r.) stapten naar het Europees Hof van Justitie en krijgen daar gelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium